Żarówki błyskowe

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Żarówki błyskowe

Chciałem poznać zdanie osób używających takich gadżetów.

Chciałbym sobie pomóc w "studio" drugim źródłem światła błyskowego choćby do oświetlenia tła. Ustawianie jednego flesza tak, aby jednocześnie oświetlał tło, przez dyfuzor świecił na twarz i odbijał się jednocześnie od blendy we właściwym kierunku jest, jak się okazało, dość skomplikowanym zadaniem geometryczno-matematycznym i z efektu za bardzo zadowolony nie jestem. Pewnie da się pokombinować dalej ale chciałem miec większą swobodę.

Najtańszą z możliwości jest żarówka błyskowa. Nie ma w niej niestety regulacji mocy. Na ile jest to uciążliwe i na ile można sobie z tym radzić zmieniając odległości, przesłaniając (ale czym żeby nie było zafarbu?) itp.

Myślałem jeszcze o starej lampie tyrystorowej z ręczną regulacją mocy, ale te na allegro chodzą po tyle, że zaczęła chodzić po głowie jakaś tania lampka studyjna z funsports...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
  • TomekS
    Początki nałogu
    • 2005
    • 274

Też myślę o tym czy kupić żarówkę czy może jednak chińszczyznę ale z regulacją mocy. Chętnie poczytam odpowiedzi :-)
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Komentarz

• schabu
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1352

hmmm...jezeli bedziesz mial zarowke i jedna lampe studyjna to nie ma problemu z regulacja, bo mozesz przeciez regulowac sobie lampe studyjna i ustawienia w aparacie.i powinno wystarczyc
      Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• shaqi
        Początki nałogu
        • 2005
        • 448

tanie i dosc wygodne w malym studio
        Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
        Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
        A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Zamieszczone przez schabu
          hmmm...jezeli bedziesz mial zarowke i jedna lampe studyjna to nie ma problemu z regulacja, bo mozesz przeciez regulowac sobie lampe studyjna i ustawienia w aparacie.i powinno wystarczyc
          Jakie ustawienia w aparacie? Przesłoną nie chcę, bo GO mi się zmieni. ISO 100, niżej nie zjadę. Pozostają filtry szare albo kombinowanie z zasłanianiem...

No nic, póki co doszedłem do wniosku, ze lepiej będzie mi dokupić starą 420EZ niż tanią chińszyznę studyjną. Jutro powinny do mnie dojść potrzebne elementy do połączenia obu (mam i 430EX) lamp i pewnie w weekend się pobawię, jak znajdę chwilkę.
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• shaqi
            Początki nałogu
            • 2005
            • 448

Zamieszczone przez piast9
            No nic, póki co doszedłem do wniosku, ze lepiej będzie mi dokupić starą 420EZ niż tanią chińszyznę studyjną.

masz jakies zastrzezenia??
            Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
            Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
            A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Zamieszczone przez shaqi
              masz jakies zastrzezenia??
              Zorientowałem sie w budowie lamp planując wstępnie pobawienie się w jej zrobienie samodzielnie (elektronik jestem). Moim zdaniem za 300PLN nie da się porządnie zrobić 100 - 120 Ws.

Dodatkowo w "studio" bawię się bardzo próbnie, a przenośna lampa przydać się w innych celach.

Komentarz

• schabu
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1352

nie no-tlo masz oswietlone caly czas tak samo wiec bawisz sie glownie lampa.jezeli glowny motyw ma byc jasniejszy od tla to po prostu mocniej doswietlasz motyw i z czasem na aparacie schodzisz do 1/200,bo poniezej to nie ma synchronizacji.no chyba ze masz na tyle mocna lampe ze i to nie pomaga to wtedy albo slabsza zarowka blyskowa albo filtr
                Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

Pracuję...