Adobe lightroom - praktyka stosowania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paweł Grabowski
    Początki nałogu
    • 2004
    • 343

Adobe lightroom - praktyka stosowania

Witam!
    Poniewaz nie bardzo moge sie polapac w tym programie, prosze o praktyczne wyjasnienia jak go uzywac. Jak otwierac i importowac pliki itp itd. Moze stworzymy tutaj taki maly praktyczny samouczek tego programu. Ja nie bardzo biegam w angielskim stad moje problemy, bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

zawsze najlepiej jest wcisnac F1 ;-) moze zapytaj sie dokladnie co chcesz wiedziec i wtedy ci to jakos wspolnymi silami opiszemy... na stronie adoba sa tez napewno jakies manuale... ale niestety dla ciebie po angielsku... tak wiec pytaj konkretnie
    Instagram

Komentarz

• Paweł Grabowski
      Początki nałogu
      • 2004
      • 343

OK! To na pierwszy rzut Library czyli dodawanie do biblioteki obrazkow. Jak to dziala?

Ja bym chcial np. otworzyc jeden obrazek z katalogu i na nim pracowac, udalo mi sie to za pomoca opcji Import, ale nie wiem czy to dobrze. Opcja OPEN w menu Files jest niestety nieaktywna. Nie wiem dlaczego. Wlasnie sie wgryzam, i nie wiem ale mysle ze ten program moglby mi takze posluzyc do katalogowania obrazkow, skoro pierwsze jego strona to Library, ale nie wiem czy do takiego celu moze on sluzyc.

A teraz prosba, opiszcie jak korzystacie z niego w zakladce Library, tzn co po kolei trzeba zrobic zeby np. tylko jeden katalog z rawami byl widoczny. I czy to tak zostaje "na zawsze" czy tez mozna takich bilbiotek z roznymi katalogami miec wiecej.

Pewnie sie nie jasno wyrazilem ale moze zrozumiecie, jak sie nie uda to bede opisywal dalej moje problemy.

Pozdrawiam
      Paweł
      EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Proponował bym Ci zacząć samemu np. od: http://pictureflow.fileburst.com/_Tu.../01/index.html zanim zaczniesz zadawać pytania

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Paweł Grabowski
          Początki nałogu
          • 2004
          • 343

Janusz, wielkie dzieki, mimo ze po ich niemu czyli po angielsku to wiele wyjasnia i pomaga.

Jeszcze raz dzieki, oddaje sie ogladaniu i cwiczeniu u siebie. Mimo wszystko , jak macie jakas swoja filozofie pracy z tym prgramem to piszcie smialo :-).

Pozdrowki
          Paweł

Komentarz

• wladbur
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 21

Zamieszczone przez Paweł Grabowski
            Witam!
            Poniewaz nie bardzo moge sie polapac w tym programie, prosze o praktyczne wyjasnienia jak go uzywac. Jak otwierac i importowac pliki itp itd. Moze stworzymy tutaj taki maly praktyczny samouczek tego programu. Ja nie bardzo biegam w angielskim stad moje problemy, bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam
            Paweł
            Jeśli chodzi o samouczek to trochę znajdziesz w miesięczniku komputerowym PC Format nr 11 2006r

Pozdrawiam
            wladbur
            Canon 300D, KIT

Komentarz

• Paweł Grabowski
              Początki nałogu
              • 2004
              • 343

A może morzecie polecic jakies konkretne ksiazki do nauczenia sie obrobki RAW-ow. Niekoniecznie odnoście jakiegos prgogramu choc byloby milo. Rozumiem ze na ksiązke o lightroom nie ma co liczyc za bardzo :-(.

Pozdrowki
              Paweł

Komentarz

• kjoanna
                Początki nałogu
                • 2006
                • 494

Pawel zapraszam tutaj http://studiomacgal.com/pl/blog/?p=40

czytania a czytania

pozdrawiam

CB

Komentarz

• Paweł Grabowski
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 343

Joanna jestes wielka, Dzieki !!!

Pozdrowki
                  Paweł

Komentarz

• kjoanna
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 494

hmmm nie wiem czy mam plakac czy sie smiac z tego co powiedziales

Pozdrawiam

CB

Komentarz

• Paweł Grabowski
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 343

No coz moze poprostu byc dumną z dobrze dobranej i na temat wypowiedzi w poscie :-)

Pozdrawiam
                      Paweł

Komentarz

• viTo
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 130

naprawde dobry ten tutek.... polecam wszystkim... ze komus chcialo sie to pisac... :-)
                        EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
                        Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

Komentarz

• kjoanna
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 494

pytanie do posiadaczy 30d: czy A.L. edytuje Wam rawy?
                          u mnie jest z tym problem ale sprawdzilam rawy z d70 i wszystko ok...

Pozdrawiam

CB

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez kjoanna
                            pytanie do posiadaczy 30d: czy A.L. edytuje Wam rawy?
                            u mnie jest z tym problem ale sprawdzilam rawy z d70 i wszystko ok...

Pozdrawiam

Powinien. http://labs.adobe.com/technologies/l...e_formats.html

Janusz,
                            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• kjoanna
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 494

dzieki Janusz szukalam tego ale nie znalazlam

to czemu nie dziala?

CB

Komentarz

Pracuję...