Czyszczenie filtrów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

Czyszczenie filtrów

Witam,

drodzy canonierzy niedawno zakupiłem filtr polaryzacyjny Marumi DHG, ale nie za bardzo wiem jak go mam czyścić. Chodzi mi głównie o zabrudzenia pozostawione przez niefortunne "upalcowanie" filtra. Do tej pory sam obiektyw czyściłem irchą, ale w przypadku filtra mam pewne obawy ponieważ ma on kilka powłok antyreflaksyjnych i nie chciałbym ich uszkodzić. I tu pojawia się kolejne pytanie, czy te powłoki są na zawnątrz, czy od strony obiektywu? bo jeśli od strony obiektywu to chyba śmiało mogę dalej używać irchy? na forum znalazłem opinie, że najlepiej używać zestawu do czyszczenia optyki, ale przecież kto chciałbym go taszczyć ciągle ze sobą. Czy na prawdę do czyszczenia potrzebny jest zestaw: ściereczka z mikrofibry i jakiś środek do czyszczenia(np.alkohol)? proszę o pomoc i podzielenie się doświadczeniem.

a tak poza tematem to filtr jest świetny i bardzo go polecam.
    pozdrawiam
    Grzesiek
    Miłego dnia
    moja www
  • piszczal
    Początki nałogu
    • 2006
    • 459

powłoki są dość trwałe, trudno je uszkodzić, ale ryzyko istnieje.
    o samym czyszczeniu było naprawdę sporo, łącznie z wątkiem o wyższości izopropylenu nad eterem, etanolem, itp (mam nadzieję że nie pomyliłem chemicznego nazewnictwa)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• speed555
      Bywalec
      • 2005
      • 200

jak mam kompletnie upaćkany filtr (Hoya Black) to kąpciam go w Ludwiku
      Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2063

Spokojnie możesz czyścić za użyciem zestawu np. Hamy.

Izopropylenem raczej nie wyczyścisz ale izopropanolem napewno.
        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• piszczal
          Początki nałogu
          • 2006
          • 459

Zamieszczone przez Mac
          Spokojnie możesz czyścić za użyciem zestawu np. Hamy.

Izopropylenem raczej nie wyczyścisz ale izopropanolem napewno.
          buhahah, mówiłem że te końcówki chemiczne są za trudne ;-)
          aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Nortberg
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 35

Moze uznacie mnie za ignoranta ale ja czyszcze podkoszulka

Komentarz

• snow
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1145

Najwyzej ci powłoki przejda na podkoszulek.... ja to nawet obiektywy tak czyszcze.... generalnie to mi się wydaje że wiekszość ludzi przesadza z kruchością sprzetu który kupuja Jakby on byl taki delikatny jak się powszechnie uważa to by się rozpadł po 2-3 razach Chociaż z drugiej strony to moze i lepiej bo ludzie o sprzet dbaja

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

To ja moze wznowie watek - mam B+W MRC i za cholere go nie moge doczyscic - uzycie nawilzanych izpropanolem chusteczek Zeissa (specjalnie to szkiel z powlokami) daje tragiczne wyniki - pelno "plam" (na obiektywach ww. chusteczki daja rewelacyjne wyniki). Proby mycia woda (czysta i z plynem do mycia naczyc) powoduje podobne wyniki... Jak sie patrzy pod katem to szklo jest cale w plamach... Ma ktos jakis lepszy patent ?
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• spuki
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 136

Czyściłem koledze polara hoya'e pro1. Miałem pod ręką czajnik z gotującą się wodą (para) oraz płyn do naczyń Ludwik. Na początku przestaszyłem się bo nie w ząb nie chciało się doczyścić, powiem nawet, że było gorzej bo wszystkie paluchy rozmazywały się. W końcu wziąłem świeżą chusteczkę od okularów (nieużywaną) kropla Ludwika i gorąca para. W 5 minut filterek był jak nowy
                  zdjęcia

Komentarz

• C80
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 855

Najlepszym środkiem czyszczącym jest tzw. chuch. Plus oczywiście np chusteczki jednorazowe.

Chuchać aż do skutku.
                    [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• michaelx
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 77

..a Ja latam do Vision Expresu i prosze o kąpiel ultradźwiękową, nigdy jeszcze mi nie odmówiono i wciąż mam czyste filtry ;-)
                      W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Komentarz

• RNz
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 708

Zamieszczone przez michaelx
                        ..a Ja latam do Vision Expresu i prosze o kąpiel ultradźwiękową, nigdy jeszcze mi nie odmówiono i wciąż mam czyste filtry ;-)
                        Ile płacisz za tą usługę?

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Zamieszczone przez C80
                          Najlepszym środkiem czyszczącym jest tzw. chuch. Plus oczywiście np chusteczki jednorazowe.

Chuchać aż do skutku.
                          Probowalem i nic nie dawalo... Sprobuje jeszcze ludwika jak wroce do Polski spowrotem (tutaj nie ma ;-) ) a jak nie to myjka ultradzwiekowa wydaje sie chyba niezlym pomyslem...
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Ja ze swojej strony jak najbardziej polecam chusteczki Olympusa. Dokładna nazwa to "Lens Cleaning Tissues". Są to chusteczki do czyszczenia optyki (w tym oczywiście filtrów) na sucho. Nie powodują uszkodzenai powłok. Rewelacyjnie usuwają wszelkie zanieczyszczenia oraz nie pozostawiają żadnych pyłków czy innych paprochów. Opakowanie zawiera 100 sztuk o wymiarach 7.5 cm. x 12.5 cm. Koszt 10-15 zł.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Zamieszczone przez axk
                              Ja ze swojej strony jak najbardziej polecam chusteczki Olympusa. Dokładna nazwa to "Lens Cleaning Tissues". Są to chusteczki do czyszczenia optyki (w tym oczywiście filtrów) na sucho. Nie powodują uszkodzenai powłok. Rewelacyjnie usuwają wszelkie zanieczyszczenia oraz nie pozostawiają żadnych pyłków czy innych paprochów. Opakowanie zawiera 100 sztuk o wymiarach 7.5 cm. x 12.5 cm. Koszt 10-15 zł.
                              To może napisz jeszcze gdzie to można kupić i będzie ok.

Komentarz

Pracuję...