Wizjer kątowy do makro?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Drozdi
    Początki nałogu
    • 2006
    • 418

Wizjer kątowy do makro?

Czy ktos z Was ma moze taki wizjer kątowy?

Dokladnie interesuje mnie, czy mozna polegac na tym 2-krotnym powiekszeniu przy manualnym nastawianiu ostrosci?

Thanx
    - poprawna pisownia i ortografia w internecie
  • Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2063

Szczerze to nie za bardzo widzę sens takiego wizjera kątowego ale może się nie znam.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• CYNIG
      Uzależniony
      • 2005
      • 694

co prawda nie mam takiego jak na zdjeciu, ale dysponuje i uzywam canonowski "angle finder C" ma on przelaczane powiekszenie x1,25 i x2,5. Zwykle wystarcza powiekszenie x1,25 - mamy wtedy w wizjerze caly kadr. Przy 2,5 widzimy tylko srodkowa czesc kadru - ta skala jest uzyteczna przy manualnym ustawianiu ostrosci przy stosowaniu minimalnej glebii ostrosci (np skala odwzorowania 3:1 przy przyslonie 2,8 ).
      Podsumowujac, ten wizjer katowy jest jednym z bardziej uzytecznych gadzetow noszonych w moim plecaku
      Ostatnio edytowany przez CYNIG; 1054.
      https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• storm
        Bywalec
        • 2004
        • 183

Mam taki z hongkongu tez kupowany na ebayu.
        Przydatna rzecz, jak nie masz ohoty sie schylac etc..
        Opcja 2x zmienia w lupce szkielko na powiekszajace 2x. nie widzimy wtedy co prawda calego obrazka bo sie nie miesci.. ale ulatwia to ustawienie ostrosci..

Komentarz

• David
          Bywalec
          • 2005
          • 169

wizjer kątowy: oryginał i zamienniki

Produkt Canona:
          Sklep fotograficzny i optyczny. Lornetki, mikroskopy, teleskopy, termowizja i noktowizja

Cena, jak to u Canona, 700-800 zł.

Są też zamienniki:

http://www.infoto.pl/product_info.ph...roducts_id=839

Przymierzam się do kupna. Czy ktoś może ma któryś z zamienników, a może porównywał z oryginałem.

Komentarz

• enter
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1201

ja używam kątowego od Pentacona SIX - który posiada bardzo dobre własności optyczne

Komentarz

• David
              Bywalec
              • 2005
              • 169

Zamieszczone przez enter
              ja używam kątowego od Pentacona SIX - który posiada bardzo dobre własności optyczne
              Ile kosztuje i czy ma podobną funkcjonalność?

A tak poza tym to znalazłem, że ten pierwszy link (http://www.fotohobby.istore.pl/sklep...,491148,0.html) to produkt Kenko (producenta obiektywów Tokina). Wnioskuję na podstawie zdjęcia: http://www.fotografuj.pl/News/Kenko_...e_mocno/id/668

Komentarz

• enter
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1201

Silwe opisywał ten celownik i jak go zamontować tutaj
                http://canon-board.info/showthread.php?t=10722

jak patrzyłem na celowniki to PENTACONA jest z nich wszystkich najjaśniejszy i regulacja +/- 6 dioptrii ale nie ma powiększenia

sam go używam tylko z trochę innym mocowaniem

Komentarz

• Soviet
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 105

Odświeżę trochę wątek. Ostatnio zastanawiam się nad wizjerem kątowym który przydał by mi się przy fotografowaniu z niskiej perspektywy. Czasami mało jest miejsca żeby się położyć a jeśli już się uda to problem jest z zachowaniem poziomu. Na alledrogo można nabyć taką zabawkę za około 160 zł. Ma może ktoś z Was taki zamiennik? Jeśli tak to prosił bym o napisanie kilka słów na jego temat
                  Kilka Canonierek i rurek.
                  Zapraszam www.ozminfoto.com

Komentarz

• andrzej3k
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 144

Ja kupiłem coś takiego w ub. roku
                    http://www.allegro.pl/item593845312_...iwersalny.html
                    Dałem chyba też coś koło 160 zł ale nie pamiętam dokładnie.
                    Plastyk, wszystkie funkcje działają. Obraz taki jakby nieco "zaszumiony" - trzeba się przyzwyczaić. Używam rzadko, w zasadzie tylko wówczas gdy aparat jest na statywie typu macro na poziomie gleby. Montaż wymaga paru ruchów.
                    Kup ale tylko wówczas jeśli alternatywą jest polegiwanie na brzuchu a nie masz ze sobą saperki żeby wykopać jakieś wgłębienie

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

Zamieszczone przez andrzej3k
                      Kup ale tylko wówczas jeśli alternatywą jest polegiwanie na brzuchu a nie masz ze sobą saperki żeby wykopać jakieś wgłębienie
                      tez mam i generalnie jest ok.. z minusów - czasem od "intensywnego patrzenia" okular lubi zaparowac ;-)

do tego i tak przez wiekszosc czasu trzeba siedziec zgietym w pol - srednio wygodna pozycja.. dlatego kupilem zamiast niego zigview s2 - dopiero tu jest pelnia szczescia
                      Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• Soviet
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 105

Ja dzisiaj robiłem zdjęcia nad wodą w parku. Ukształtowanie terenu i jego stan nie pozwolił mi na wygodne położenie się. Musiałem przyjąć eXtremalną pozycję Lewą stopę, kolano i dłoń podtrzymująca obiektyw od dołu podparłem na palikach wbitych przy brzegu. Wystarczyło żeby palik pod kolanem albo stopą zachwiał się albo ułamał i bym zwalił się do wody bez szansy na uratowanie sprzętu. Dlatego pomyślałem o wizjerze kątowym. Zig fajna rzecz. Ciekawi mnie jak się sprawdza ten wyświetlacz przy świetle dziennym i przy kadrowaniu

Komentarz

• Kubak82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2348

Zamieszczone przez Soviet
                          Zig fajna rzecz. Ciekawi mnie jak się sprawdza ten wyświetlacz przy świetle dziennym i przy kadrowaniu
                          ja go uzywam na kabelku (jest w zestawie) - przy ostrym sloncu faktycznie jest malo czytelny ale mozna na niego jakas oslonke zalozyc, oslonic reka/czapka i powinno byc OK :-)

zreszta w popoludniowym sloncu i tak sredni jest sens fotografowac ;-)

obraz jest transmitowany w czasie rzeczywistym - wazna rzecz przy fotografowaniu przyrody :-) .. kazdorazowo mozesz do dopasowac do konkretnego obiektywu - masz zawsze 100% tego co widzisz przez wizjer :-)

z minusów - wykonanie jest badziewne - plastik trzeszczy i jes to naprawde irytujace.. ale jak na razie to jedyny (pomijajac cene) minus..

ale od kiedy zima klaczalem przez 1,5h w sniegu przy wizjerza katowym - chwale sobie ten gadzecik :-)

Komentarz

• Soviet
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 105

Dziękuje za opinie
                            Pozdrawiam

Komentarz

• serbio
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 243

Elektroniczny wizjer Zigview S2 dostępny jest w trzech wersjach, przeznaczonych dla różnych typów aparatów:

wersja A - Canon 300D, 350D, 400D, Nikon D50, D70 i D100
                              wersja B - Canon D30, D60, 10D, 20D, 30D, 1D, 1D MarkII, 1D MarkII N, Fuji S3 Pro, Nikon D1, D2H, D2X, D200, Pentax *ist (wszystkie wersje), Minolta 5D, 7D i Sony A100
                              wersja C - Canon 1Ds, 1Ds MarkII, 5D i lustrzanki analogowe

Ciekawi mnie jak to urządzenie sprawdza się w fotografi analogowej typ wersji C?

Komentarz

Pracuję...