Zdjęcia samochodów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Voith
    Bywalec
    • 2006
    • 198

Zdjęcia samochodów

Witam,

Ostatnio natknąłem się na http://tuningforum.pl/viewtopic.php?t=96142. Fotki seata niczego sobie - fajnie wszystko zrobione i przemyślane. Sciągnąłem sobie zdjęcia, popatrzyłem na właściwości i tutaj pojawia sie moje pytanie- jak w tak dynamicznych zdjęciach (jak 4,5,6) czasy naświetlania wynoszą - 2s, 2.5s oraz 1.3 ? W takim razie jak uzyskał taki dynamiczny efekt ? Interesuje mnie strona techniczna takich zdjęć, bo ja zawsze brałem czasy np 1/60s i podążałem za obiektem.

Pozdrawiam
    Mniej sprzętu, więcej talentu.
  • Driver
    Zablokowany
    • 2005
    • 786

Jeśli exif nie kłamie i czas wynosił faktycznie 3 sek to jest to robione ze statywu a koła i tło są kręcone i przyspieszane w PS.

Chyba że wierzysz w następce robocopa potrafiącego zrobić żyletke na 3 sek

Komentarz

• chyrek
      Bywalec
      • 2005
      • 209

Jak dla mnie to fotki nie sa robione w ruchu. Efekt dynamizmu zostal zrobiony w PS'ie. Nie potrafie jakos wymyslic w jaki sposob moznaby zrobic takie fotki przy takich czasach w ruchu... moge sie mylic oczywiscie... mieszka sie na prowincji to i czasem jest sie do tylu ze wszystkim

Jak dla mnie wiecej w tym PS'ucia niz faktycznej fotografii, ale ostateczny efekt bardzo fajny.

EDIT:
      Coby nie pisac nowego postu znalazlem w miedzyczasie kilka tutków do PS'ucia:

Ostatnio edytowany przez chyrek; 1808.
      Łukasz Chyrek
      canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• kane
        Początki nałogu
        • 2004
        • 293

Zamieszczone przez Driver
        Jeśli exif nie kłamie i czas wynosił faktycznie 3 sek to jest to robione ze statywu a koła i tło są kręcone i przyspieszane w PS.

Chyba że wierzysz w następce robocopa potrafiącego zrobić żyletke na 3 sek
        To na pierwszy rzut oka widac, przy takich skreconych kolach to na pewno by cos odplynelo
        Galeria

Komentarz

• Voith
          Bywalec
          • 2006
          • 198

Btw, jak sobie przeglądam http://www.autogaleria.pl/tapety/audi.php?page=3 to sie zastanawiam jakim sprzętem oni robią te zdjęcia, ze są takie inne i czy dużo ps w tym jest.

Pierwsza próba tak na szybko Kurcze, wziąż nie ma tu tej jakości jak u tych z autogalerii :/
          Ostatnio edytowany przez Voith; 5262.

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Potki pokazane na poczatku sa rzeczywiscie troche nienaturalne.. ale w ogolnosci to takie efekty sa normalne przy duzych predkosciach. Przy panoramowaniu z niewielkiej odleglosci roznice predkosci liniowa vs katowa moga byc tak duze, ze klamka jest ostra jak zyletka, a swiatla kompletnie rozmyte
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• chyrek
              Bywalec
              • 2005
              • 209

jakies 8 minut w PS'ie przed chwila na pierwszym lepszym zdjeciu... fotki przed i po. Kilka klokniec i mozna uzyskac bardzo zblizony efekt. Wszystko to kwestia ujecia i tla fotki. Potem tylko dluzsza obrobka na kompie i wychodza cudenka
              Łukasz Chyrek
              canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Komentarz

• Voith
                Bywalec
                • 2006
                • 198

O proszę Ktoś jeszcze ?

Komentarz

• chyrek
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 209

no to jeszcze raz... tym razem 14 minut w ps'ie i inna fotka, duzo lepiej pasujaca do tego typu "produkcji"...
                  Łukasz Chyrek

Komentarz

• Voith
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 198

Dlaczego te wszystkie zdjęcia samochodów mają taką piękną jakość ???

Komentarz

• Błajo
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 473

Czesto takie fotki sa robione z drugiego auta, ktore jedzie obok...

Jedyne co mnie ciekawi to jak na fotkach 1/2 takie fajne swiatlo... uzyskal... wie ktos ?
                      Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• Voith
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 198

Zamieszczone przez Błajo
                        Czesto takie fotki sa robione z drugiego auta, ktore jedzie obok...

Jedyne co mnie ciekawi to jak na fotkach 1/2 takie fajne swiatlo... uzyskal... wie ktos ?
                        Korekta na niedoświetlenie, mierzony pomiar na maskę i dalej PS

Komentarz

• Błajo
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 473

Zamieszczone przez Voith
                          Korekta na niedoświetlenie, mierzony pomiar na maskę i dalej PS
                          No oki.... ale tam musialy byc jakies lampki... i ciekaw jestem jak rozstawione.
                          Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• Don SzaSzlykos

czytac do końca

sorki wtrące sią bo widze ze niedoczytane tam macie do końca i spekulacje i pomysły i burza muzgoof...te fotki sa robione ze statywu....co wystaje z okna tegoż seata., samochod jest w czasie jazdy i lampy miasta go oswietlaja(wszystko wyjasnione jest tam)..a reszta macana w szopie i to genialnie macana. na końcu tego wątka z seatem jest fota w oryginale...http://img468.imageshack.us/img468/7200/dsc4310hy8.jpg
                            facet ma dar do szopy nie ma co

Komentarz

• chyrek
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 209

Zamieszczone przez Don SzaSzlykos
                              sorki wtrące sią bo widze ze niedoczytane tam macie do końca i spekulacje i pomysły i burza muzgoof...te fotki sa robione ze statywu....co wystaje z okna tegoż seata., samochod jest w czasie jazdy i lampy miasta go oswietlaja(wszystko wyjasnione jest tam)..a reszta macana w szopie i to genialnie macana. na końcu tego wątka z seatem jest fota w oryginale...http://img468.imageshack.us/img468/7200/dsc4310hy8.jpg
                              facet ma dar do szopy nie ma co
                              taa.... wszystko ok ale po co bawic sie takie akrobacje i manewry skoro i bez tego mozna zrobic w ps'ie niemalze identyczne fotki. I nie musisz zadnych korekt robic, niczego tuszowac... Jesli komus sie chce w takie rzeczy bawic to prosze bardzo... ale wg mnie bardzo zadowalajace efekty mozna uzyskac ze zdjecia statycznego przerabianego w ps'ie. Zreszta zerknij na moje przyklady... zadna z tym filozofia, siedzialem doslownie kilka chwil przy szopie i wynik calkiem fajny.

pzdr,
                              Łukasz Chyrek

Komentarz

Pracuję...