Czy Canon 70-200/4 USM L jest dobry do fotografii cyfrowej ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arci1981
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 25

Czy Canon 70-200/4 USM L jest dobry do fotografii cyfrowej ??

Witam!
    Jeżeli chodzi o fotografię to jestem początkującym, ale pewne doświadczenie już mam. Od roku zajmuję się fotografią sportową (żużel). Narazie działałem na EOSie 300D + Canon EF 75-300mm f/4-5.6 IS. Zdjęcia robione na tym sprzęcie były całkiem fajne, ale nie najlepsze.

Obecnie przesiadam się na EOS'a 350D. Chcę kupić także jakiś dobry obiektyw. Myślałem o Canonie 70-200/4 USM L. Czy ten obiektyw będzie dobry do fotografowania sportu? Chętnie wysłucham wszelkich opinii (jeżeli ktoś proponuje inny obiektyw w podobnej cenie to czekam na propozycję).
    Z góry dzięki za pomoc.
    Canon EOS-1D MarkII / Canon EOS-60D / Sigma 70-200mm f/2.8 / Canon 17-40L f/4 / Canon 430EX
  • piszczal
    Początki nałogu
    • 2006
    • 459

Zamieszczone przez arci1981
    Czy ten obiektyw będzie dobry do fotografowania sportu?
    dobry choć są lepsze,
    ale chcę napisać o innej sprawie, miałem okazje przetestować go na Monzie na Kubicy i ciekawe jest to, że jego biały kolor czyni cuda, bez akredytacji z tym szkłem wszedłem w pobliże toru nienagabywany przez ochronę, włoska co prawda, więc podobno bałaganiarska, ale jednak
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• himi
      Zablokowany
      • 2006
      • 2638

i jak wypadły testy szkła?

Komentarz

• arci1981
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 25

Zamieszczone przez himi
        i jak wypadły testy szkła?
        Dołączam się do tego pytania. Może jakaś fotka z tych testów?
        Canon EOS-1D MarkII / Canon EOS-60D / Sigma 70-200mm f/2.8 / Canon 17-40L f/4 / Canon 430EX

Komentarz

• piszczal
          Początki nałogu
          • 2006
          • 459

tu jest jedna, nie mam swojej strony www, a na FT nie umieszczałem więcej z Monzy

generalnie wyścigówki bokiem fotografuje sie stosunkowo trudno, zauważcie jednak że czas jest 1/200 i wszystko to kwestia szczęści z panoramowaniem

i nie jest to F1 tylko ostatni nieudany start Kubicy w WSbR, ale i tak miał mistrzostwo w kieszeni
          aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• MARANTZ
            Uzależniony
            • 2005
            • 928

Ten obiektyw jest bardzo dobry do fotografii cyfrowej i jeżeli mam być szczery to nie znam L-ki o lepszym stosunku jakości (optycznej i wykonania) do ceny.
            FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• arci1981
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 25

Zamieszczone przez MARANTZ
              Ten obiektyw jest bardzo dobry do fotografii cyfrowej...
              Wiem, że jest dobry do fotografii cyfrowej. Mi bardziej chodzi o fotografię sportową (głównie zawody żużlowe).

Komentarz

• Sebian
                Bywalec
                • 2006
                • 102

Myślę, że przy wystarczająco dobrym oświetleniu nie powinieneś mieć kłopotów z tym obiektywem. Na żużlu sie nie znam, ale po przypadkowych relacjach w TV odnoszę wrażenie, że tory żużlowe są słabo oświetlone. Do tego ciemne tło toru nie odbijające światła tak, jak np. jasnozielona murawa boiska piłkarskiego. Myślę, że warto pomyśleć o czymś jaśniejszym, np. 70-200mm f/2.8 L (ew. opcja z IS). Niestety bez IS jest to już wydatek dwa razy większy od f/4.0. Wybór należy do Ciebie. Z drugiej strony, czy Twoje nie body nie powinno być ciut szybsze do zdjęć sportowych (mam na myśli serie zdjęć)?

Canon EOS 20D w ręku, w torbie lub na statywie...
                ... to tylko narzędzie wspomagające (lub nie) umiejętności pstrykacza

Komentarz

• arci1981
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 25

Zamieszczone przez Sebian
                  Z drugiej strony, czy Twoje nie body nie powinno być ciut szybsze do zdjęć sportowych (mam na myśli serie zdjęć)?
                  Zgadzam się. Początkowo chciałem 350D, ale teraz coraz częściej myślę o 20D

Komentarz

• MARANTZ
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 928

Przepraszam, ale w tytule wątku jest napisane jak byk, że chodzi o fotografię CYFROWĄ
                    Do szybkich zdjęć to 20D z pewnością będzie lepsze. Szkło jaśniejsze też by się przydało (ale ono ZAWSZE by się przydało). Tylko ile by to kosztowało. Dalej potwierdzam, lepszego obiektywu nie znajdziesz. Jeżeli chodzi o szybkość to akurat tutaj ograniczeniem będzie body a nie szkło. Po włączeniu ogranicznika AF ta L-ka ostrzy momentalnie, cicho i celnie. Jeżeli tak nie będzie to możesz winić za to tylko swoje 350D. Ja do dzisiaj jestem pod wrażeniem jej wykonania, jakości zdjęć i funkcjonalności. Zbieram cały czas na wersję 2.8 IS, ale jak mnie przypili to nie wiem czy jej na jakiś czas nie kupię. Do tego mam świadomość że ta wersja f/4 robi chyba najlepsze jakościowo zdjęcia.
                    FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Tasma
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 134

Moim zdaniem bedzie troche brakowac swiatla. Zawody zuzlowe sa rozgrywane przewaznei przy swietle jupiterow, a ono z ruguly jetza slabe (przynajmniej tak jest u nas w Tarnowie). Jesli jednak, masz zamiar robic w dzien goraco polecam. Jest tylko jedno ale. AF 350 nie bardzo sie nadaje. Piszesz o zmianie puszki. Pomysl o 400 D.
                      Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Komentarz

• Sibil
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 183

AF w 350d ma swoje za uszami ale jakoś nigdy (no.. prawie nigdy) mnie nie zawiódł. Zestaw z 70-200 f4 jest bardzo ok, np poniżej przykład.

Prędkość jakieś 200km/h. Jak nie więcej.
                        Ponieważ potrzebowałem więcej światła obiektyw został wymieniony

pozdro

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• szycho
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 350

Zamieszczone przez Sibil
                          AF w 350d ma swoje za uszami ale jakoś nigdy (no.. prawie nigdy) mnie nie zawiódł. Zestaw z 70-200 f4 jest bardzo ok...
                          Ostrość jest ok, a jak się ma prędkość autofokusa?? 350ka się wyrabia??
                          EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
                          www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• Sibil
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 183

zazwyczaj tak, jakieś 85% zdjęć z tego dnia było ostre. A na tym zdjęciu jakieś 300m śledziłem obiekt na servo. Nie było problemów.

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• Sebian
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 102

Zdaje się, że w jednym z aktualnych numerów foto-pisemek jest test zoomów dla sportowców. Zajrzyj do Empiku, choć praktycy na pewno lepiej Ci doradzą.

Canon EOS 20D w ręku, w torbie lub na statywie...
                              ... to tylko narzędzie wspomagające (lub nie) umiejętności pstrykacza

Komentarz

Pracuję...