Przerobki w PS'ie zdjec na wygladajace jak makiety

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chyrek
    Bywalec
    • 2005
    • 209

Przerobki w PS'ie zdjec na wygladajace jak makiety

Calkiem ciekawie to wyglada. Zdjecia przerobione w ps'ie tak aby wygladaly na makiety. Najlepiej miec do tego Tilt Shift'a bo wtedy bardzo fajnei to wyglada. Mam nadzieje, ze nie pojawilo sie wczesniej na forum.

http://www.flickr.com/photos/automat...7594078648378/

pzdr,
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl
  • mario1275
    Początki nałogu
    • 2005
    • 420

bez tilta też można sobie poradzić - trzeba mieć tylko zdjecie robione z góry i pozbyć się trzeciego zbiegu perspektywicznego no i dobrze jeżeli zdjęcie jest robione na długiej ogniskowej - mała głębia ostrości to już PS no i niebo trzeba zneutralizować a my z kumplami z architektury kombinowaliśmy jak tu zrobić zdjęcie makiety żeby nie wyglądało jak zdjęcie makiety
    www.modelownia.pl

Komentarz

• Wats0n
      Uzależniony
      • 2006
      • 996

Jeden kumpel sie w to okazjonalnie bawi, tez bez TSa.
      Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• liquidsound
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1956

Co to jest obiektyw Tiltshift??
        1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
        Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez mario1275
          a my z kumplami z architektury kombinowaliśmy jak tu zrobić zdjęcie makiety żeby nie wyglądało jak zdjęcie makiety
          No cóż, wszystko jest kwestią makiety ;-) http://canon-board.info/showthread.php?t=14784
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• chyrek
            Bywalec
            • 2005
            • 209

Zamieszczone przez muflon
            No cóż, wszystko jest kwestią makiety ;-) http://canon-board.info/showthread.php?t=14784

No ja jak to zobaczylem pierwszy raz to mi koparka opadla. Prawdziwe mistrzostwo swiata i okolic. Wielki recpect dla autora. Poswiecil facet kupe czasu na stworzenie tego wszystkiego. Fotki swoja droga sa swietnie zrobione. Gdyby na ostatnim zdjeciu autor nie stal obok pociagu pomyslalbym, ze to wszystko jest w zupelnie innej skali.
            Łukasz Chyrek
            canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• Bagnet007
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1344

Niesamowite efekty. liquidsound- to coś prawie jak lens baby :-P Ostatnio z ciekawości poobracałem sobie niewkręconego do adaptera m42 Heliosa i normalnie . Wcześniej nie pomyślałbym że aż tak można manipulować głębią ostrości.

Komentarz

• Rafb
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 30

Zamieszczone przez chyrek
                Calkiem ciekawie to wyglada. Zdjecia przerobione w ps'ie tak aby wygladaly na makiety. Najlepiej miec do tego Tilt Shift'a bo wtedy bardzo fajnei to wyglada. Mam nadzieje, ze nie pojawilo sie wczesniej na forum.

http://www.flickr.com/photos/automat...7594078648378/

pzdr,
                to może jakis mały przepisik na stworzenie takiego efektu
                www.burczynskirafal.wordpress.com

Komentarz

• mario1275
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 420

muflon ale to skala 1:6 (i tak ekstra) ale ja mówię o makietach 1:100
                  www.modelownia.pl

Komentarz

• kazper
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 76

Zamieszczone przez Rafb
                    to może jakis mały przepisik na stworzenie takiego efektu
                    A spróbuj tego.
                    kazper

Komentarz

• mario1275
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 420

Po polsku i literacko

1 zdjęcie musi być zrobione z góry lub z odległej perspektywy - tak żeby zbiegi pionowe były jak najmniejsze i żeby plany na siebie nie zachodziły
                      2 prostujesz ewentualne zbiegi w PS
                      3 zmniejszasz głębię ostrości rozmazując pierwsze i ostatnie plany aż po nieskończoność

ad1 mozna to zrobić również ze zdjeć z planami zachodzącymi na siebie ale wtedy trzeba się pobawić z rozmazaniami żeby to wyglądało realistycznie. nie muszą to też być zdjęcia z góry ale wtedy mamy problem zbyt realistycznego nieba no i znów problem z rozmyciami które trzeba rysować właściwie

można też zmienić WB żeby wyglądało na sztuczne oświetlenie - wyzwaniem było by zrobienie czegoś takiego z ludźmi tak żeby wyglądali na plastikowych
                      www.modelownia.pl

Komentarz

• mario1275
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 420

żeby nie być gołosłownym - 30min pracy
                        makieta pragi
                        Ostatnio edytowany przez mario1275; 1090.
                        www.modelownia.pl

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Hmm, fajne, ale nie do końca. Przejście między ostrością i rozmyciem zdecydowanie za gwałtowne
                          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4250

Jak się trochę posiedzi nad maską do rozmycia to efekty wychodzą całkiem niezłe

Przy okazji można wykorzystać ją do innych celów np. efektu mgły
                            Digart

Komentarz

• mario1275
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 420

muflon temat był przemyślany - jest to specyficzna scena gdzie ostry plan zasłania nieostry i doszedłem do wniosku że wwtedy odcięcie powinno być ostre natomiast przejście od nieostrości do ostrości na pierwszym planie jest już łagodne. Przy okazji można fajnie manipulować ostrością sprawiając że budynki któe są bardziej odsunięte przez to żepozostawi sięje ostre wydają się być w jednym planie z pozostałymi ostrymi mam na warsztacie jeszcze jedno z ludźmi ale to potrwa MMM jak robiłeś maskę?? i czy możliwe jest to w PS Elements??
                              www.modelownia.pl

Komentarz

Pracuję...