Ocena obiektywów Sigmy DC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Culminar

Ocena obiektywów Sigmy DC

Czy ma ktoś pozytywne (lub negatywne) doświadczenia z takimi obiektywami Sigmy, jak:
    Sigma 18-200/3,5-6,3 DC (podróże)
    Sigma 18-50/2,8 EX DC (wnętrza)
    Sigma 10-20/4-5,6 EX DC (architektura miast)
    Czy warto je nabyć?
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Jeśli jeszcze nie znasz tych stron, to zerknij tu:
    Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

i tu:
    http://www.photozone.de/8Reviews/index.html

Osobiste doświadczenie mam z 18-50/2,8 na 300D. Jestem z tego obiektywu ogólnie rzecz biorąc zadowolony. Jakość optyczna jest dla mnie wystarczająca, budowa też w miarę solidna, nie ma luzów, a zastrzeżenia miałbym jedynie do autofokusa, który w porównaniu do Canonowego USM jest dość głośny, nie tak szybki i mniej dokładny.
    Niestety za odpowiednik Canona 17-55/2,8 musiałbym zapłacić prawie 3x więcej niz za Sigmę, więc wybór był prosty.
    Tu masz dwie moje galerie zrobione tym szkłem:

Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• M@riusz
      Początki nałogu
      • 2006
      • 348

Na temat każdego z tych obiektywów znajdziesz bardzo dużo na forum.
      Poszukaj w archiwum (u góry po prawej - opcja "szukaj" :wink: ).

M@riusz
      Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez M@riusz
        Na temat każdego z tych obiektywów znajdziesz bardzo dużo na forum.
        Poszukaj w archiwum (u góry po prawej - opcja "szukaj" :wink: ).

M@riusz
        A moglbys zaswiecic dobrym przykladem, zgodnie z pkt 7 Regulaminu?

Komentarz

• M@riusz
          Początki nałogu
          • 2006
          • 348

Zamieszczone przez Vitez
          A moglbys zaswiecic dobrym przykladem, zgodnie z pkt 7 Regulaminu?
          No, skoro jest tak poważnie, że sprawa opiera się o regulamin - to będę świecił:
          - Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC -> Tutaj oraz Tutaj
          - Sigma 18-50 f/2.8 EX DC -> Tutaj oraz Tutaj
          - Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC -> Tutaj oraz Tutaj

M@riusz
          Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• ziemna
            Bywalec
            • 2005
            • 117

- Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC
            Miłe szkiełko, bardzo amatorskie, i tylko jako takie może być rozważane. Superwygodny zakres, jakość IMHO ciut lepsza od kitowca.
            Ale... stosunkowo ciemne, zwłaszcza na długim końcu. Więc fajne do niezobowiązującego focenia przy dobrym świetle (np. mnie sprawdziła się w Alpach, można jeździć na nartach bez wielkiego plecaka , a zdjęcia wychodzą fajne) natomiast już niewielkie zachmurzenie wymaga ostrego ciągnięcia ISO, z wiadomym skutkiem.

- Sigma 18-50 f/2.8 EX DC
            Fajne, bo dobre i tanie. Też amatorskie, ale znacznie lepsze od 18-200.
            Jak na moje potrzeby ciut za krótki zakres - jednak wolę Tamrona 28-75 f.2.8.
            Ale, jak kto potrzebuje szerokiego kąta, może być

- Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC
            Nie znam. Takich szerokich nie potrzebuję, więc nawet nie próbowałem podpinać.
            EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Komentarz

• Shutter_Way
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 31

ja jedynie bym polecil 10-20

Komentarz

• M@riusz
                Początki nałogu
                • 2006
                • 348

Zerknij tu -> http://canon-board.info/showthread.php?t=15445
                To równoległy wątek z dywagacjami nad niektórymi obiektywami Sigmy.

M@riusz

Komentarz

• MARANTZ
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 928

A do jakiego to ma być aparatu?
                  FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Culminar

Do amatorskiego korpusu typu 350D czy 400D

Komentarz

• Matsil
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2022

Zamieszczone przez ziemna
                      - Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC
                      Miłe szkiełko, bardzo amatorskie, i tylko jako takie może być rozważane. Superwygodny zakres, jakość IMHO ciut lepsza od kitowca.
                      Ale... stosunkowo ciemne, zwłaszcza na długim końcu. Więc fajne do niezobowiązującego focenia przy dobrym świetle (np. mnie sprawdziła się w Alpach, można jeździć na nartach bez wielkiego plecaka , a zdjęcia wychodzą fajne) natomiast już niewielkie zachmurzenie wymaga ostrego ciągnięcia ISO, z wiadomym skutkiem.
                      Tu się podpiszę. Zakres O.K., wykonanie O.K., jakość mniej O.K., trzeba przymykac do f/8 żeby było ostro - jak nie robisz większych odbitek niż 10x15 - to będzie niezła propozycja.
                      Miałem go pół roku i sprzedałem. Uniwersalność nie idzie w parze z jakością. Nie zrób tego błędu co ja i od razu kup lepiej 2 obiektywy, po pół roku dojdziesz do tego samego wniosku a kilka stówek będziesz w plecy.

- Sigma 18-50 f/2.8
                      Ten akurat można polecić, choć lepiej wypada Tamron 17-50 f/2.8

- Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC
                      Nigdy nie używałem
                      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• MARANTZ
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 928

Sigma 10-20 bardzo dobra, kolega posiada i bardzo mocno chwali. Sigma 18-50/2.8 przyzwoite szkło choć ja z Canonem to bym raczej Tamrona 17-50/2.8 widział. Znane problemy z AF itd. Na każde szkło w stylu 18-200 patrzę niechętnie, ono MUSI być słąbowite i tyle. No chyba, że to jest 35-350L które miało świetną opinię lub jego następca 28-300 L IS, ale to kosztuje krocie, jest dla profi i jednak odstaje jakością od porównywalnie cenowo zoomów, ale o mniejszym zakresie. Przyjęte jest, że najlepsza krotność dla zoomu to maksymalnie 3.
                        FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

Pracuję...