View Full Version : Jakie filtry?

ridzu
17-10-2006, 17:53
No wlasnie, jak w temacie. Mam juz to czego potrzebowalem, body, 2 obiektywy, klisze i duzo pomyslow ;) Jednak wiem, ze kazdy liczacy sie fotograf bez filtrow w plener nie wyjdzie. I tutaj pojawia sie moje pytanie: w jakie filtry najlepiej sie zaopatrzyc? Mam 2 obiektywy 52 mm, canonka 50 mm i jupitera 37AM. Duzo czytalem o filtrze polaryzacyjnym, jednak nie wiem na jaki zbierac, ceny sa dosc rozne i...niestety wysokie : /. Bardzo podobaja mi sie tez filtry cokina (szczegolnie ten zmiekczajacy), ale czy oplaca sie w niego inwestowac?nie wiem, licze na Wasza pomoc:)

akustyk
17-10-2006, 18:03
jakie zdjecia zamierzasz robic?

Gizzmo
17-10-2006, 18:06
Filtr polaryzacyjny to jeden z wazniejszych filtrow. Ma zastosowanie wszedzie tam gdzie trzeba zredukowac kontrasty. I ten filter polecilbym Ci na poczatek. Co do firmy to juz Twoj wybor. Zasada jest prosta im drozszy tym lepszy. :) Dalej co do kolekcji to juz zalezy od tego co chcesz fotografowac. Nie napisales jaka fotografia cie interesuje. Napisz tez czy fotografujesz cyfra czy analogiem.

MacGyver
17-10-2006, 18:38
Filtr polaryzacyjny ma zastosowanie przede wszystkim do fotografowania pejzażu i przedmiotów silnie odbijajjących światło (szkło, samochody itp). Do portretu stosuje się go już rzadziej, acz czsami też bywa użyteczny. Zasada że im droższy tym lepszy, którą przywołał mój "przedpiśca" jak najbardziej znajduje zastosowanie w temacie filtrów. Polaryzacyjnymi wynalazkami za 35 - 40 zł nie ma sobie co zawracać głowy, najtańszym, który moim zdaniem można kupić jest Hama (52mm to ok 70-80 zł), ale trzeba pamiętać że filtr ten jest jednopowłokowy i choć zazwyczaj spełnia swoje zadanie to pod światło zaczyna robić bardzo dziwne rzeczy.

ridzu
17-10-2006, 18:49
Jakie zdjecia mnie interesuja?Lubie zwlaszcza reporterke, lubie tez robic portrety i ogolnie zdjecia ludziom. Polaryzacyjny...rozejrze sie za czyms ciekawym. A jak sie sprawa ma z filtrami ocieplajacymi na przyklad?w co warto sie zaopatrzyc?

MacGyver
17-10-2006, 19:06
Poczytaj tutaj (http://www.foto-nova.com.pl/filtry-hoya/index-hoya.htm). Jest to strona dystrybutora Hoyi, ale opisy uniwersalne, oznaczenia też. Filtry ocieplające mają oznaczenie 81 A-C u większości producentów.

Gizzmo
17-10-2006, 19:13
Jakie zdjecia mnie interesuja?Lubie zwlaszcza reporterke, lubie tez robic portrety i ogolnie zdjecia ludziom. Polaryzacyjny...rozejrze sie za czyms ciekawym. A jak sie sprawa ma z filtrami ocieplajacymi na przyklad?w co warto sie zaopatrzyc?

Jesli robisz na analogu to warto, a jesli na cyfrze to nie warto. W cyfrze masz balans bieli ktory spelnia ta sama role co filtry konwersyjne. Stad tez moje poprzednie pytanie o to na czym robisz zdjecia.

Gizzmo
17-10-2006, 19:17
Do portretu stosuje się go już rzadziej, acz czsami też bywa użyteczny.

Skora tez czasami blyszczy i wygaszenie tego przy portrecie jak dla mnie jest bardzo porzadanym efektem.

MacGyver
17-10-2006, 19:31
Skora tez czasami blyszczy i wygaszenie tego przy portrecie jak dla mnie jest bardzo porzadanym efektem.
M.in to miałem na myśli pisząc że bywa użyteczny.

ridzu
17-10-2006, 20:27
zapomnialem napisac, robie analogiem, eosem 5

Gizzmo
17-10-2006, 20:31
To konwersyjne sie przydadza. Poczytaj sobie troche o filtrach np. w ksiazce Mroczka.