Wiem,że gdzies na forum był ten temat,ale za nic nie mogę go odnalezć,chodzi mi o to do czego stosujemy stół bezcieniowy a do czego namiot bezcieniowy.
Stół czy namiot
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Podłącze się do pytania, co jest lepsze stół czy namiot, zakładając że fotografowane przedmioty będą małych gabarytów.Komentarz
-
wydaje mi sie, ze namiot jest bardziej bezcieniowy, bo chyba swiatło moze byc "bardziej odbite"??
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Komentarz
-
a co masz fotografowac?
moze wystarczy wizyta w Castoramie?
Komentarz
-
Sądząc po ilości odpowiedzi oraz gdybanie to okazuje się że odpowiedz nie jest taka prosta
Po przeczytaniu paru wątków nie zupełnie związanych o wspomnianych różnicach to jedna sprawa jest oczywista,ze w namiocie możemy mieć tylko światło miękkie i możliwe,że namiot i oswietlenie do niego będzie kosztować mniej,gdyż do stołu by uzyskać miękkie oswietlenie potrzebne będą softboxy ale za to na stole bedziemy mogli stosować równierz światło twarde tzw.rysujące.
To tyle co na razie mi przychodzi do głowy i nie zupełnie może to być prawdą,no ale ciągle staram się sam w miarę możliwości znalezć odpowiedz na w/w pytanie.:neutral:EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L IKomentarz
-
EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
PLFOTOKomentarz
-
osobiście używam własnoręcznej roboty stołu bezcieniowego(rurki PCV łączone kolankami PCV + plexiglas + całośc nakryta materiałem rozpraszającym światło + zarówki błyskowe z dyfuzorami świecące od dołu i z boków)
prosto, tanio ale skutecznie...______________________________________________
Komentarz
-
moda na namioty chyba przyszła ostatno... jak chinczyki pojawily sie na allegro. Dawniej uzywane byly jak trzeba bylo np. "nierdzewke" fotografowac.
teraz sa wciskane kazdemu kto nie ma pojecia o fotografi produktu
- jak kupi namiot to tak jakby za 50zl nabył całe studio fotograficzne...
zdjecia nie powalaja ale cos mozna z tych lekcji podpatrzec...
http://www.photoflexlightingschool.c...ons/index.html
poszukaj z tej serii fotografie produktu to na poczatek dobra pozycja
http://www.allegro.pl/item133984238_...otografii.htmlKomentarz
-
Zrobiłem taką bude jak w linku od frikmen'a. Dodatkowo styropian okleiłem srebrną folią którą znalazłem z apteczce samochodowej
.
A oto efekty:
EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
PLFOTOKomentarz
-
własnie robie od nowa na swoja strone i mysle ze stronka ruszy do kilku dni to wrzuce linka
nie całkiem bezcieniowa i ostre krawedzie cieni i lampa bezposrednio na przedmiotZrobiłem taką bude jak w linku od frikmen'a. Dodatkowo styropian okleiłem srebrną folią którą znalazłem z apteczce samochodowej
.
A oto efekty:
http://madroz.ovh.org/buda%20bezcieniowa%20%3b)/
ja robie półbudy z białego kartonu -bez podswietlenia bo cuda wychodziły-czyli dół, boki, góra, przód doświetlam blendą lekko z boku i błyskam lampą prosto do góry z dyfuzorem. efekt: lekki miekki cienKomentarz
-
Ostre cienie daje pewnie ta srebrna folia. Lampa była skierowana w górę + do tego dyfuzor. Napewno mniej cieni da namiot, ale do namiotu fajnie mieć dwie lampy po obu stronach.Zamieszczone przez marekbnie całkiem bezcieniowa i ostre krawedzie cieni i lampa bezposrednio na przedmiot
To pochwal się jak Ci to wyszło.Zamieszczone przez marekbja robie półbudy z białego kartonu -bez podswietlenia bo cuda wychodziły-czyli dół, boki, góra, przód doświetlam blendą lekko z boku i błyskam lampą prosto do góry z dyfuzorem. efekt: lekki miekki cien
Ok. Już w tej sprawie odpisałeś Nemeo. SorryEOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
PLFOTOKomentarz
Komentarz