Iso 800

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sproqet
    Bywalec
    • 2006
    • 167

Iso 800

Witam,
    Czy 300d na takim ISO bardzo szumi?
    ---------------------------
    stopka
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez Sproqet
    Witam,
    Czy 300d na takim ISO bardzo szumi?
    Nie.
    the silence is deafening

Komentarz

• Richie
      Uzależniony
      • 2006
      • 625

Dla mnie na ISO 800 szum jest akceptowalny ale to ocena czysto subiektywna.
      Richie
      FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Mozna smialo uzywac ISO 800. Nawet szumy na ISO 1600 bywaja akceptowale (pod warunkiem, ze nie jest sie pikselowym szumofobem )

Komentarz

• Wats0n
          Uzależniony
          • 2006
          • 996

Za specjalnego szumofoba sie nie uważam, ale zdjęcia powyżej 400 zazwyczaj traktuje jeszcze Neatem.
          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

dobrze naswietlone ISO 800 mozna jakos uzywac.
            zle naswietlone (czyt. mocno niedoswietlone) to nawet ISO 200 potrafi wygladac nedznie
            www albo tez flickr

Komentarz

• Peri Noid
              Uzależniony
              • 2006
              • 604

Szumieć to trochę może i szumi. Ale to wcale nie musi być coś dyskwalifikującego. Zależy do czego ta fota potrzebna. Przykładowo, fotka poniżej była zrobiona 300D na ISO3200 (hack UnDutchables). Zmniejszone, nie odszumiane. Owszem, trochę ruszona, bo f/5, czas 1/4, a f=230mm (nie miałem jaśniejszego szkła). Tylko tutaj o szum chodzi, który - moim zdaniem - wcale uciążliwy nie jest.
              Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• von Klamke

Zamieszczone przez Wats0n
                Za specjalnego szumofoba sie nie uważam, ale zdjęcia powyżej 400 zazwyczaj traktuje jeszcze Neatem.
                To i ja może jeszcze się podpytam. Jest jakaś rada na to, żeby przy potraktowaniu Neatimagem kolory tak nie płowiały i żeby jak najmniej szczegółów tracić? Bo i z jednym i z drugim nie bardzo mogę sobie poradzić :-(

Komentarz

• Richie
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 625

ISO 800 nie jest takie złe tylko trzeba dobrze ustwić ekspozycję dla zdjęcia.Poniższe zdjęcie tylko pomniejszone do umieszczenia w poscie.
                  Ostatnio edytowany przez Richie; 6228.
                  Richie
                  FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• Sibil
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 183

Ja jakoś się nie przejmuję szumami od kiedy mniej więcej wiem jak sobie z nimi radzić. Np. poniżej przykład

Zrobione na ISO1600, odszumione w Neatimage. Moim zdaniem nic nie straciło na szczegółach ani kolorze.

Zamieszczone przez von Klamke
                    Jest jakaś rada na to, żeby przy potraktowaniu Neatimagem kolory tak nie płowiały i żeby jak najmniej szczegółów tracić?
                    Jeżeli coś takiego się zdarza to patrzę czy tworzenie profilu z innego obszaru da lepsze efekty. Taki mój sposób ..

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• Vresviik
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 263

iso 3200,czas1/10 z ręki

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Też zaobserwowałem zależność między naświetleniem a zaszumieniem zdjęcia, przy tym samym ISO. Generalnie 800 daje rade, 1600 już unikam.
                        Ale podstawowa, moim zdaniem, zasada to robić ciemne zdjęcia wyłącznie w RAW-ach bo to co najczęściej je szpeci to nie są szumy tylko jpg-owy śmietnik.
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• CeErIOiKs
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 76

MacGyver a no tu sie z Toba zgadzam...kompresja daje popalić i wychodzi niesympatyczna kasza o zabarwieniu tęczy...
                          Jezeli chodzi o RAW sprawa wygląda bardziej ziarniście ale o ile bardziej kojąco...
                          Jezeli juz nawet robiłem cos na 1600 to pomimo kolorowego szumu na RAW da sie bez nadmiernej ingerecji doprowadzic fotkę do grainu miłego dla oka to w jpg-u porażał efekt szkła i kompletne pogubienie szczegułów.
                          Także jeśli mamy juz trudne warunki, zawsze lepjej wyłączyc upiększacze i kompresory w puszce

Criodesign.pl - Crio Art Design

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Zamieszczone przez CeErIOiKs
                            Także jeśli mamy juz trudne warunki, zawsze lepjej wyłączyc upiększacze i kompresory w puszce
                            Bezskuteczna walka o jakość kilku wieczorno-nocnych zdjęć skutecznie oduczyła mnie używania zapisu zdjęć w formacie jpg. No chyba że są to bezwartościowe fotki typu napamiątek z wycieczki ;-)
                            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• mceyk
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 89

W 10D 800 sprawdza się dobrze (oczywiście przy dostatecznym naświetleniu klatki). 1600 używałem 2-3 razy i narazie mi wystarczy ;-)
                              Vresviik - świetne zdjęcie !

Komentarz

Pracuję...