Długie tele na M42 jakie i czy warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Urbanowicz
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1709

Długie tele na M42 jakie i czy warto?

Witam

Z góry przepraszam, że być może padł już taki temat, ale...

Czy jest jakieś sesnowne długie tele na M42 (z potwierdzeniem ostrości) o ogniskowej od 300 mm w górę? Co możecie polecić naprawdę ostrego i czy warto inwestować w takie szkło do 350D? Zdaję sobie sprawę z braku AF, ale głównie interesuje mnie ostrość rysowania i ładny bokeh.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

[email protected]
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Dziękuję za linka - spora lektura

[email protected]

Komentarz

• jotes25
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3609

Moim zdaniem odpowiedź na to pytanie jest negatywna.

Komentarz

• popmart
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1721

Zamieszczone przez jotes25
          Moim zdaniem odpowiedź na to pytanie jest negatywna.
          BZDURA !!!!

w dużym skrócie

Tair (USSR) 300 mm f4,5 bardzo przyzwoite szkło !!!
          Sonnar 300mm f4 (duży i cięzki) ale jakość !! L- może się za nogę schować

inne systemy : polecam poczaić się na stare Nikkory, i Pentaxy oraz oczywiście Zeiss Contax ale to już zabawa za 1000 PLN i więcej

Komentarz

• jotes25
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3609

Nie żebym poza L-kami świata nie widział, ale wymienione przez Ciebie obiektywy to proste konstrukcje posiadające raptem kilka elementów, bez specjalnych szkieł likwidujących abberacje itp. Solidna konstrukcja obiektywów M42 w przypadku tele najczęściej okazuje się wadą (ciężar!).

Komentarz

• popmart
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1721

haha ja tam wiem że wcale ilość soczewek nie gwarantuje sukcesu owszem tair ma 3 soczewki a sonnar z 5 może ale tak ostrych, kontrastowych i o obłędnej jakości koloru to rzadko widuje z nowoczesnych obiektywów .... soz ale jesteś ofiarą marketingu jak wielu innych podobnych tobie ... (bez urazy)

np sigam 18-200 pewnie z 15-20 soczewek i kicha do kwadratu

jak chcesz mogę wkleic fotki z taira możesz się zdziwić ... co ciekawe obiektyw zachowyuje się całkiem dobrze również pod słońce ..

pozdrawiam

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1709

Czy możesz wkleić fotki z Taira? Poczytałem (nawet zarejestrowałem się) forum M42 - naprawdę jestem pod wrażaniem.

[email protected]

Komentarz

• shaqi
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 448

musze powiedziec ze dlugie czesto bywaja lustra ale maja nieprzyjemne prażki w bokehu.
                  natomiast do kilku Tair 300mm wielce sie zdziwilem na f8 to bylo miodzio ladny kontrast. testowalem tez nieco mniejsze np240mm i tez bylo fajnie teraz mam sonara 135mm i pare nieco szerszych i twierdze ze w m42 sporo fajnych szkiel
                  tylko niektore bardzo drogie
                  Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                  Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                  A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• popmart
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1721

Wkleję dzisiaj parę fotek ....z taira .... mój poszedł do regulacji a tylko dlatego że kosztował mnie 100 + 50 regulacja ... (trochę ciężko chodził i przysłona także miała problemy) za 300PLN wyczekane na allegro można kupić igłę nieużywaną .... trzeba tylko kupić co najmiej wersję 3S lub nowszą ... jak chcesz o cię przeszkolę minimalnie potem ...

Tair 300 jest dość dziwnym obiektywem z nietypowymi nastawami przysłony i ostrości ale da się z tym żyć ... szczególnie dlatego że przysłony raz ustawionej dla danych warunków np 5,6 lub 8 prawie się nie zmienia ... a nastawy ostrości hmmm przydaje się monopod choć i bez jest nie najgorzej ...

np ten co prawda od handlarza ale uczciwego i jest to ostatnia seryjnie produkowana wersja z lat `90 prawdopodobnie z najlepszymi powlokami, a stan w tym przypadku fabryczny !

http://www.allegro.pl/item133599536_...e_schowa_.html

oto sample z mojego taira (robione na szybko przed regulacją) wywołanie w DPP z MINIMALNĄ obrobka Shar =3 contrast=5-6 wszystkie fotki na f5.6

a jeśli chodzi opotwierdzenie ostrości to musisz zakupić specjalny element ... przejściówki zwyczajne nie dają potwierdzenia !
                    Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1709

OK - czekam zatem na fotki. Da się nim robić zdjęcia dynamiczne czy raczej statyczne?

[email protected]

Komentarz

• popmart
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1721

jak widać na fotce 2 da się i dynamicznie tylko trzeba mieć sposób : nastawiamy ostrość na miejsce potem cykamy ... odwrotnie raczej nie ...

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1709

Czy ustawienie ostrości jest specjalnie trudne w nim? Czym się kręci? Bo widzę jakieś pokrętełko dziwne do przysłony.

[email protected]

Komentarz

• popmart
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1721

nie jest szczególnie trudne takie okrągłe czrne (w tym przypadku) pod obiektywem poprostu się tym kręci ... a przyslona

1 naciągamy
                            2 ustawiamy wartość
                            3 spuszczamy "cyngiel" (takia srebrna dzwignia pod spodem)

ale tak jak już wspomnialem przysłone zmienia się niezbyt często...
                            5,6 jak jest gorsze światło, 8 słońce .... 11 nie miałem okazji z ręki

Komentarz

• Andee
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 503

Z tele powyzej 300mm na M42 polecam Pentaxa SMC Takumar 4.5/500 to niesamowite szklo, niestety do zdobycia tylko na Ebay. Polecam tez Sonnara 4/300. Co do bzdur o slabej jakosci fotek z tych teleobiektywow to radze nie zwracac na nie najmniejszej uwagi. Te szkla bija na glowe wiekszosc nowoczesnych konstrukcji i dorownuja L'kom za ciezkie pieniadze. Ponizej fotka z CZJ Sonnar 2.8/200 na f4, dystans okolo 10m. Prosze zerknac pod stopy skatera, te drobinki to ziarna piasku ktory oderwal sie od jego butow...

A tutaj ostrosc i bokeh na f2.8:

Ostatnio edytowany przez Andee; 2865.
                              Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

Pracuję...