A80

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kriskce

A80

Witam!
    Jestem tuż przed decyzją zakupu pierwszego aparatu. Mój wybór padł na dwa w sumie różne aparaty Minolta Z1 i Canon A80. O minolcie nie będę się rozpisywał bo to nie to forum ale w porównaniu obu modeli niepokoi mnie LCD A80. W moim odczuciu jest za ciemny i mało w sumie na nim widać - naturalnie w odniesieniu do Z1 gdzie obraz jest cały czas wyraźny i jasny. Czy to nie przeszkadza użytkownikom A80 w kadrowaniu zdjęcia? Jakie są wasze oceny LCD i samego aparatu? Wiem jakie ma zalety, wolałbym przeczytać o zauważonych wadach...
    Pozdrawiam wszystkich!
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: A80

Zamieszczone przez Kriskce
    W moim odczuciu jest za ciemny i mało w sumie na nim widać
    Wg mnie masz dziwne odczucia. Poszukaj gdzies po menu - moze jasnosc LCD byla ustawiona na minimum? (o ile A80 ma taka funkcje).

Komentarz

• Kriskce

Problem w tym że w A80 nie ma regulacji jasności LCD z tego co wiem. Na ekraniku podczas poruszania aparatem obraz jest bardzo ciemny, dopiero gdy wyostrzy AF wówczas trochę jaśnieje - ale i tak obraz jest ciemny i niewyraźny. Powtarzam że odnoszę moje uwagi w porównaniu do Z1 gdzie obraz jest rewelacyjny! Stad mój post - czy taka konstrukcja LCD nie przeszkadza w użytkowaniu aparatu - nie taniego zresztą!

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Raczej uzytkownikom to nie przeszkadza, skoro jestes jedynym ktory zwrocil na to uwage.
        Moze warunki w ktorych patrzyles na LCD byly nienajlepsze? Np przy bardzo jasno albo bardzo ciemno. Jest on prawie taki sam jak w G3 - a ja na wyswietlacz w G3 nigdy nie narzekalem.

Ja to bym aparat dobieral wg jakosci zdjec jakie z niego wychodza .

Tech Talk - Discuss PC Hardware, Software, Internet and Other Technology

Tech Talk - Discuss PC Hardware, Software, Internet and Other Technology

Hint: zwracam uwage na nieco mydlane (malo ostre) i z mocnymi aberracjami (szczegolnie przy zoomie) zdjecia. Obejrzyj sam z ktorego aparatu takie wychodza .

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

noo tak...akurat wyswietlacz w A80 to jest ostatnia rzecz, do ktorej bym sie przyczepil. LCD w A80 ma jeden duuuzy PLUS - jest odchylany !! chyba nie musze mowic jak to ulatwia fotografowanie.

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
            ]LCD w A80 ma jeden duuuzy PLUS - jest odchylany !! chyba nie musze mowic jak to ulatwia fotografowanie.
            Chyba musisz... ci co nie sprobowali fotografowania z ruchomym LCD nie maja pojecia jak choelrnie wygodna jest to rzecz...

Komentarz

• romeo

chyba nie musi bo ruchomy wyswietlacz w takim marnym kompakciku i z takim malym rozmairem lcd ekraniku jest wogle nieprzydatny :-) Nawet jakbym pojechal na konkurs skoków narciarskich do zakopanego(a bylem bylem ) to posród taakiego tłumu nie ułatwiłby mi fotografowania heh =) POZDRO ..dla witkatez niech nie smutka

Komentarz

• hazan
                Zasłużeni
                • 2004
                • 1719

Zamieszczone przez romeo
                chyba nie musi bo ruchomy wyswietlacz w takim marnym kompakciku i z takim malym rozmairem lcd ekraniku jest wogle nieprzydatny :-) Nawet jakbym pojechal na konkurs skoków narciarskich do zakopanego(a bylem bylem ) to posród taakiego tłumu nie ułatwiłby mi fotografowania heh =) POZDRO ..dla witkatez niech nie smutka
                Alien - widze ze ci sie IP zminił
                Pozdrawiam
                Hazan
                Canon-board.info www.pytamy.pl

Komentarz

• romeo

no co ty blaenz..ups hazen naprawde? Odkryłes europe widze hi hi LOLE WRACAJA !!!

[ Dodano: 24 Kwiecień 2004 ]
                  a tak wogle blaznie to znaczy hazenie sam potrafie se zmieniac ip bo mój operator mi na to zezwolił ..hehe bede twoim koszmarem..zniszcze ci te forum hihi

Komentarz

• hazan
                    Zasłużeni
                    • 2004
                    • 1719

Zamieszczone przez romeo
                    no co ty blaenz..ups hazen naprawde? Odkryłes europe widze hi hi LOLE WRACAJA !!!

[ Dodano: 24 Kwiecień 2004 ]
                    a tak wogle blaznie to znaczy hazenie sam potrafie se zmieniac ip bo mój operator mi na to zezwolił ..hehe bede twoim koszmarem..zniszcze ci te forum hihi
                    Dobra - jeszcze raz bedzie rzucał tutaj takie teksty a ja skontaktuje sie z twoim opertatorem - to nie jest takie trudne (no i rodzicie sie dowiedza)

host-62-141-195-32.gorzow.mm.pl [62.141.195.32] - to twoj ip no i widac twojego ISP wiec lepiej radze ci dobrze nie odzywaj sie wiecej.

Narazie nastepny BAN - i tak bedzie juz do konca jak sie tylko pojawisz.
                    Pozdrawiam
                    Hazan
                    Canon-board.info www.pytamy.pl

Komentarz

• DoMiNiQuE
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3548

Zamieszczone przez romeo
                      Romeo skoro masz taki slaby wzrok, ze nic nie widzisz w LCD A80-tki to sie nie bierz za fotografowanie. Nie pisz takich bzdur, bo ktos sobie to wezmie do serce i przec Ciebie zrezygnuje z kupna tego aparatu.

Komentarz

• kuc

Moze ten post juz jest troche stary ale mimo tego ze alien i na naszym forum (cyberfoto) robil zawsze wiele szumu to w tym przypadku nie rozumiem waszego oburzenia.
                        Jezeli chodzi o wyswietlacz w A80 jest grzecznie to ujmujac do kitu. Wiem jak duze jest to udogodnienie dla fotografa jak mozna ustawiac sobie wyswietlacz np. przy zdjeciach nad tlumem czy... no wszyscy wiedza o co chodzi. Ale niestety nawet ludzie z idealnym wzrokiem moga miec spore problemy (w dobrych warunkach pogodowych) z dojzeniem co sie na tym wyswietlaczu znaduje. 1.5 calowy wyswietlacz (malutki) z brakiem mozliwosci jakichkolwiek ustawien tylpu jasnosc itd. i do tego niewielka rozdzielczosc przy slabym odswierzaniu.
                        Co innego przy G5 - tam wyswietlacz jest wiekszy itd.
                        Jezeli wyjdziemy w sloneczny dzien z A80 to do robienia zdjec np. znad tlumu nic z tego nie bedzie bo poprostu nic nie widac.
                        Wiem, ze jest to forum Canona i sam takiego posiadam ale badzmy obiektywni.
                        A75 np. rowniez ma duzo lepszy wyswietlacz i napewno wybralbym wlasnie jego.
                        Dobrze by bylo zeby wypowiadali sie tutaj ludzie ktorzy chociaz przez chwile mieli okazje nim focic i najlepiej jakby to nie byli ich wlasciciele.
                        Pozdrawiam

Komentarz

• Lech
                          Dopiero zaczyna
                          • 2004
                          • 41

Jeżeli głownym kryterium ma być wielkość wyświetlacza LCD i zoom, to się nasuwa na myśl tylko Kodak DX6490 :wink:

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Lech
                            Jeżeli głownym kryterium ma być wielkość wyświetlacza LCD i zoom, to się nasuwa na myśl tylko Kodak DX6490 :wink:
                            Ciachac czy nie ciachac... oto jest pytanie

Komentarz

• Lech
                              Dopiero zaczyna
                              • 2004
                              • 41

Panie Moderatorze, czyżby uczulenie na wszystko co się nie nazywa "Canon"

Komentarz

Pracuję...