[Yrrhedes] Dlaczego te zdjęcia są niefajne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yrrhedes

[Yrrhedes] Dlaczego te zdjęcia są niefajne

Witam,
    Od niecałego roku jestem posiadaczem Canona 350D i tylko niektóre z moich zdjęć mi się podobają. To prawda, że Canon potrafi ładnie odwzorować kolory i do tego mało szumi i wygląda na to, że w kwestii fotografii w ogóle umie więcej niż umiem ja. Mam też masę znajomych, którzy zwą się fotografami i robią zdjęcia za zdjęciami, twierdząc, że zdjęcia te są fajne - a mi się wydaje że do fajności większości z nich jeszcze trochę brakuje.
    Ale generalnie to nie wiem. Postanowiłem więc zamieścić kilka wykonanych przeze mnie zdjęć i zapytać, co z nimi jest nie tak. Dlaczego nie są fajne?
    Weźmy poniższy przykład:

został zrobiony moim Canonem z kitowym obiektywem, 1/5 sekundy, ogniskowa 55mm, przyslona f/10, ISO-800, pomiar światła pattern. Ma to takie a nie inne kolory - i rzeczywiście tak wyglądało w tamtejszym oświetleniu. Gdybym chciał uzyskać kolory korków w dziennym świetle byłyby one mniej więcej takie:

czy tak byłoby lepiej?
    jest jeszcze trzecia opcja:

Co zrobić, aby zdjęcie było lepsze? Wina kadru? Oświetlenia? Sprzętu? Wiem, że obiektyw kitowy jest marny, ale w tej chwili lepszego nie kupię. I mam nadzieję, że na tym forum nie usłyszę, że jak chce zrobić dobre zdjęcie, to poniżej 5D nie powinienem schodzić. Już raz mnie powitano takimi uwagami, a jak widziałem, na tym forum bywają także bardziej początkujący użytkownicy i nikt ich nie bije.

Pozdrawiam i czekam na komentarze.
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez Yrrhedes
    Mam też masę znajomych, którzy zwą się fotografami i robią zdjęcia za zdjęciami, twierdząc, że zdjęcia te są fajne - a mi się wydaje że do fajności większości z nich jeszcze trochę brakuje.
    Ale generalnie to nie wiem. Postanowiłem więc zamieścić kilka wykonanych przeze mnie zdjęć i zapytać, co z nimi jest nie tak. Dlaczego nie są fajne?
    A co to znaczy "fajne zdjęcie" ?
    Digart

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Tez lubie wino
      Podlaczam sie do pytanie MMM. Co to znaczy 'fajne zdjecie'?

Komentarz

• snow
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1145

Witam,
        Witamy

Co zrobić, aby zdjęcie było lepsze?
        Zrobić lepsze

Wina kadru? Oświetlenia? Sprzętu?
        Fotografa

Wiem, że obiektyw kitowy jest marny, ale w tej chwili lepszego nie kupię. I mam nadzieję, że na tym forum nie usłyszę, że jak chce zrobić dobre zdjęcie, to poniżej 5D nie powinienem schodzić. Już raz mnie powitano takimi uwagami, a jak widziałem, na tym forum bywają także bardziej początkujący użytkownicy i nikt ich nie bije.
        Kompaktem też da się fajne zdjęcie zrobić. Obiektyw Kitowy nie jest marny, tylko trzeba umieć się nim posługiwać.

Co zrobić żeby było lepiej? Zrobić lepsze zdjęcie, ćwiczyć.

Komentarz

• mattnick
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1735

o. A ja dodam coś od siebie...czytać i oglądać
          30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez MMM
            A co to znaczy "fajne zdjęcie" ?
            Ja też się do tego pytania dołącze.
            A żeby zdjęcia były coraz lepsze należy ćwiczyć i analizować to co wyszło, szukając błędów a przede wszystkim przyczyny ich powstania. 350-tki i KIT-a trzeba się nauczyć, tak jak każdego innego zestawu.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Yrrhedes

Właśnie wydaje mi się, że tłumaczenie określenia "fajne zdjęcie" może być kluczowe. Może podam jakieś przykłady...
              chyba fajne: http://www-sk.icrr.u-tokyo.ac.jp/sk/...sk_build05.jpg
              raczej niefajne: http://www.ece.unm.edu/photo-album/i...0equipment.jpg

(przykłady wręcz wylosowane)

A takich zdjęć tego samego koszyczka z korkami zrobiłem wczoraj (bo akurat leżały) z 15. Każde jest trochę inne. Jak dla mnie żadne z nich nie jest fajne, choć wydaje mi się, że potencjalnie mogło by być. I nie umiem niestety wywnioskować, co powinienem zmienić, by te zdjęcia były lepsze.
              Ostatnio edytowany przez Gość; 7718.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Właśnie wydaje mi się, że tłumaczenie określenia "fajne zdjęcie" może być kluczowe. Może podam jakieś przykłady...
                chyba fajne: http://www-sk.icrr.u-tokyo.ac.jp/sk/...sk_build05.jpg
                raczej niefajne: http://www.ece.unm.edu/photo-album/i...0equipment.jpg

(przykłady wręcz wylosowane)
                Obydwa przyklady sa dla mnie niefajne

Komentarz

• snow
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1145

Jak dla mnie to w tym przykładzie nie ma nic ciekawego, zdjecie jakims rybim okiem robione, po czym narzucone jakies kolory - szczerze mówiąc cienkie i chyba szkoda lustra na takie coś - ale to moje subiektywne odczucie

Już twoje zdjęcie mi się 100 razy bardziej podoba niż to co tobie się podoba

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Przykład 2: zdecydowanie niefajne
                    Przykład 1: też niefajne.

Komentarz

• Yrrhedes

Widzę po komentarzach, że albo mam zbyt niskie kryteria oceny, albo też zupełnie inny gust niż niektórzy czytelnicy tego forum.

No i nadal nie dowiedziałem się co możnaby poprawić, aby me przykładowe zdjęcie było lepsze (no, z wyjątkiem, że to wina fotografa ).
                      Obawiam się, że w moim przypadku robienie kolejnych zdjęć, bez jakiejś informacji zwrotnej od kogoś bardziej zaawansowanego nie wiele pomoże. Fajnie by było, jakby ktoś mógłby powiedzieć: "ja bym zrobił to bardziej tak..." i miałbym szansę zobaczyć tego, czego sam nie zauważyłem. A na kurs fotografii się nie zapiszę, bo czasowo się bym nie wyrobił (niestety).

Komentarz

• mario1275
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 420

no to kolego powiem tak:
                        twoje zdjęcie z korkami jest fajne... jako tapeta lub tło do prezentacji katalogu z winami - kolorystyka? cóż można ją zmieniać w zależności od potrzeb - mam pytanie co zainteresowało cię w tych korkach?? Bo widzisz fotografia oprócz tak tu podkreślanej i wszędzie ocenianej ostrości i innych technicznych parametrów ma jeden cel - coś przekazać widzowi - jest to co prawda obraz statyczny ale może opowiedzieć dłuższą historię - mógłbym ci tu opowiadać o zasadach kompozycji ale jest na ten temat dużo mądrych książek ludzi mądrzejszych ode mnie (poszukaj wątku o książkach o fotografii) pomocne mogą być też książki o kompozycji obrazu nie koniecznie fotograficzne - kompozycja obrazu jest wg mnie dużo ważniejsza w robieniu zdjęć niż perfekcja techniczna.

a wracając do twojego zdjęcia korków może należało by skoncentrować się na jednym korku w tym "tłumie" jakoś go wyróżnić poprzez ostrość, kolor, ułożenie i umieszczenie w mocnym punkcie?? bo póki co to temu zdjęciu brakuje tematu

A teraz do kolegów pozostałych - jak wam się nie chce napisać czegoś rozsądnego i przemyślanego a macie tylko ochotę dokopać leżącemu to oderwijcie się od klawiatury i przespacerujcie po pokoju albo psa wyprowadźcie - będzie z tego większy pożytek
                        www.modelownia.pl

Komentarz

• popmart
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1721

Zamieszczone przez mario1275
                          no to kolego powiem tak:.....
                          Dobre ...

Komentarz

• Yrrhedes

Dzięki Mario, za wypowiedź. "Zainspirował" mnie fakt zgromadzenia dosyć dużej liczby korków w jednym miejscu, co dla mnie jest bardzo rzadkim widokiem. Poza tym korki wydają mi się ładne. Gdyby wybrać jeden, to myślę, że byłoby to jeszcze mniej ciekawe.
                            Poszukam innego tematu, ale gdy staram się ograniczyć do zawartości mieszkania (mojego czy czyjegoś), to mam wrażenie że trudno znaleźć coś interesującego do fotografowania.
                            A zdjęcia z zewnątrz mam zawsze takie banalne - wszystkie wyglądają jakby je matka zrobiła na wakacjach... no może trochę lepiej, bo jej 3/4 nie wychodziło, z powodu prześwietlenia kliszy czy uszkodzenia używanych wtedy aparatów typu kompakt, albo tych radzieckich.

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

A zdjęcia z zewnątrz mam zawsze takie banalne - wszystkie wyglądają jakby je matka zrobiła na wakacjach
                              Poszukaj jakiegoś podręcznika do fotografii (np Mroczek lub Barchacz) i przeczytaj. Potem spróbuj wyjść z aparatem gdziekolwiek i poszukać tematów do zdjęć. Żeby robić ciekawe zdjęcia trzeba się nauczyć patrzeć, przede wszystkim patrzeć. Samo fizyczne pstrykanie jest czynnością drugorzędną bo nie zrobisz dobrego zdjęcia jeśli go najpierw nie zobaczysz. A tematy można znaleźć dosłownie wszędzie, często zupełnie przypadkiem.

Komentarz

Pracuję...