Test 400D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Test 400D

Canon EOS 400D - jest już test na Fotopolis!

Jest już też na dpreview.
    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969. Powód: Uzupełniłem:).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner
  • CeErIOiKs
    Coś już napisał
    • 2006
    • 76

Test a i owszem jest
    Dośc szczegułowy, nie powiem zeby nie odpowiedział na kilka nurtujących mnie pytań...
    ale... pisza ze nie dopatrzyli sie syfu na matrycy :] a jest na zdjeciu ( pod słońce )Chyba ze to wina szkła...

Criodesign.pl - Crio Art Design

Komentarz

• AdrianP
      Początki nałogu
      • 2006
      • 462

Werdykt mnie zwalił z krzesła ze śmiechu

W teście Canon 400D zyskał 81% co daje ocenę 5 punktów. Plasuje go to prawie na równi z EOS-em 5D i Nikonem D200, które uzyskały 82%, a należą do aparatów półprofesjonalnych. Z niecierpliwością oczekujemy na następcę EOS-a D30, w którym można spodziewać się rozwiązań podobnych do zastosowanych w 400D, czyli 10-megowej matrycy połączonej z systemem czyszczenia.
      Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• MARANTZ
        Uzależniony
        • 2005
        • 928

Dlatego generalnie olewam testy. Porównywać procentowo można, ale w swojej kategorii. Komuś się coś baaardzo pomieszało. 400D jest dobre dla zwykłych pstrykaczy. I ten test to udowodnił. Ja tam tego aparatu nikomu polecał nie będę, i tak dalej wolę 20D.
        FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• CeErIOiKs
          Coś już napisał
          • 2006
          • 76

Nie no świat poszedł do przodu o kilka miesięcy i to co kiedys było na topie na topie juz nie jest :-P 300-etka kilka lat temu zyskała by pewnie 90% 8) wyścig trwa ;-)

Criodesign.pl - Crio Art Design

Komentarz

• kami74
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1492

Test 400D

Że tylko zacytuję mój ulubiony fragment
            Reprodukcja szczegółów
            Po matrycy o rozdzielczości 10 megapikseli można spodziewać się znakomitego oddania szczegółów. EOS 400D w tej kategorii w teście spisał się rewelacyjnie, o niebo lepiej od Nikona D80 czy Sony A100.
            Ciekaw jestem reakcji na tym drugim forum. No offence
            Ostatnio edytowany przez kami74; 2315.
            5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
            MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Marcin Jagodziński
              Coś już napisał
              • 2005
              • 84

ten test to niezłe jaja są: "Wyraźnie brakuje pomiaru punktowego, ale może należy Canona docenić za konsekwencję - ten typ sposobu mierzenia światła przeznaczył dla modeli z wyższej półki,"

nawet za braki można Canona docenić (jak się chce).
              samoloty. i samoloty. oraz: samoloty.

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez kami74
                Że tylko zacytuję mój ulubiony fragment
                Reprodukcja szczegółów
                Po matrycy o rozdzielczości 10 megapikseli można spodziewać się znakomitego oddania szczegółów. EOS 400D w tej kategorii w teście spisał się rewelacyjnie, o niebo lepiej od Nikona D80 czy Sony A100.
                Ciekaw jestem reakcji na tym drugim forum. No offence
                Ale najlepsze jest to że ta "o niebo" lepsza jakość jest widoczna z ...kita 18-55
                Digart

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Link do testu na dpreview.
                  http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/
                  Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    Konkluzja - zamiast 400D lepiej kupić D80 (z czym się zgadzam) lub Alfę (tutaj miałbym wątpliwości). Oczywiście powyższe ma zastosowanie dla dopiero wchodzących w system

Komentarz

• Quadrifoglio
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 364

Zamieszczone przez MARANTZ
                      Dlatego generalnie olewam testy. Porównywać procentowo można, ale w swojej kategorii. Komuś się coś baaardzo pomieszało. 400D jest dobre dla zwykłych pstrykaczy. I ten test to udowodnił. Ja tam tego aparatu nikomu polecał nie będę, i tak dalej wolę 20D.

Piękny przykład szufladkowania ludzi na podstawie posiadanego sprzętu. Bo przecieć 5D jest dla Profesjonalistów a ktoś kto ma 400D może jedynie robic zdjęcia ze szkolnego przedstawienia. Onanizm sprzętowy.
                      Popatrzcie sobie na zdjęcia autora vagabund z onephoto albo obiektywni ... gość ma tylko D50 a robi zdjęcia lepiej niż niejeden z 5D.
                      http://praca-magisterska.info
                      http://alfetta.pl

Komentarz

• Sibil
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 183

Co więcej, Vagabund ma bodajże 350d. Wiele zdjęć ze swojego PF robił właśnie nim. Pozdr

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• MARANTZ
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 928

Quadrifoglio, coś Ci się kolego pomieszało. Mnie nie chodzi o to, co ktoś robi takim aparatem i jak mu to wychodzi, bo dobry fotograf byle czym zrobi fajne zdjęcie. Chodzi o docelowego klienta do jakiego kieruje dany aparat producent. I Canon swój model 400D dedykuje ewidentnie tzw. zwykłym pstrykaczom. Nie jest winą moją ani też Canona, że w naszym kraju pensje są takie jakie są. Gdybyś miał zachodnie dochody na pewno byś sobie drogi forumowiczu kupił coś innego niż najtańszą lustrzankę Canona. Bo chodzi nie tylko o jakość zdjęć ale też o pewien komfort, elastyczność i ergonomię w robieniu zdjęć i za to moim zdaniem WARTO zapłacić więcej. Dlatego kupiołem 20D. Co do 5D to nowy nabytek który na siebie zarobi i tym się nie sugeruj. 20D to dla amatora optymalny wybór, jego następca podtrzymuje tą opinię. A jeżeli to jest za drogo to zamiast 400D zdecydowanie dla kogoś początkującego polecam D80 Nikona. Moim zdaniem jest sporo lepszy i warto te pare stówek dołożyć.
                          FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• TOKIN
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 353

a ja dodam jak zwykle:
                            testy testami, a życie i prawdziwe fotografowanie sobie.
                            Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• MARANTZ
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 928

Tokinka, święte słowa. Ile ja razy słyszę - "bo w teście napisali". Ale też wiem jakie są naciski na tych testujących, żeby "ich" produkty dobrze wypadły. Co prawda dotyczy to branży audiofilskiej, ale podejrzewam, że ma przeniesienie na inne dziedziny. Odkąd produkt opisany jako ostatni badziew miałem sam okazję sprawdzić i przekonać się, że jest bardzo ok. to do testów podchodzę z dużym dystansem i wolę polegać na własnym nosie, zdaniu zaufanych sprzedawców i użytkowników profesjonalnych.
                              FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

Pracuję...