obiektyw 85 1.8 / 50 1.4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bejło

obiektyw 85 1.8 / 50 1.4

Planuje kupić obiektyw do portretów reporterskich ( nie w warunkach studyjnych) ,mam analoga canon 1 n i cyfre 20 d - wacham się między 85 1.8 a 50 1.4 canona, 50 na cyfrze daje ogniskową typowego portretu, ale analog tekże jest w użyciu a w planach jest cała klatka, 85 podobno to do portretu super ale z 20 d troche długa itd. Prosze o jakiąś pomoc, z góry dziękuje.
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Bejło
    Planuje kupić obiektyw do portretów reporterskich ( nie w warunkach studyjnych) ,mam analoga canon 1 n i cyfre 20 d - wacham się między 85 1.8 a 50 1.4 canona, 50 na cyfrze daje ogniskową typowego portretu, ale analog tekże jest w użyciu a w planach jest cała klatka, 85 podobno to do portretu super ale z 20 d troche długa itd. Prosze o jakiąś pomoc, z góry dziękuje.
    Niby jak Ci pomóc?
    jakbys podał nr rach. bankowego, to by przynajmniej było jasne czego oczekujesz , a tak napisałeś co wiedziałeś (co i większość forumowiczów wie), ale w żaden sposób z tego nie wynika jakiej pomocy oczekujesz?

EDIT: kurde, chyba drobne niedopatrzenie... jakoś widziałem że chcesz kupić 50 i 85, a tam jest "albo" :-) No ale jakby na to nie patrzec, najlepiej zrobisz kupując obydwa :-) Z tym, ze one oba będą dobre jak sam piszesz do klasycznego portretu, a Ty wspominasz coś o reporterce, więc czy nie potrzebowałbyś raczej czegoś szerszego?
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Bejło
      85 podobno to do portretu super ale z 20 d troche długa itd.
      Troche dlugi na 20D ale do portretu swietny. 50 1.4 byl za krotki do portretu ale i tak czasem by sie przydal (swietnie sie sprawowal do ciemnych pomieszczen z potrzeba wezszego kata widzenia).
      Albo kup oba, albo najpierw 85 a potem 50.

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Bierz 85 1.8 . Bo 1.4 to taki nijaki ten obiektyw. Użyteczny własciwie od 1.8.
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• perqsista
          Początki nałogu
          • 2005
          • 429

Jeżeli chodzi o tego typu portrety to IMO EF 85mm sie sprawdza bdb:

do okolic 50mm do cropa i szerzej wziąłbym jakiegoś zooma np 17-40
          www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• minek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1386

Też nie wiedziałem który mi będzie bardziej pasował. Dlatego mam dwa. I używam oba, mniej więcej tak samo często. Na cyfrze 85 rzadziej.

Komentarz

• hyzop
              Początki nałogu
              • 2006
              • 413

Jest tu taki przyjemny wątek <http://canon-board.info/showthread.php?t=11854>, miło się oglądało foty z tych obiektywów.

Komentarz

Pracuję...