Canon 400D i lampa Danubia 270 Multi czy to zadziała ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ecki74
    Początki nałogu
    • 2006
    • 289

Canon 400D i lampa Danubia 270 Multi czy to zadziała ??

Kiedyś kupiłem sobie taką lampę DANUBIA 270 Multi i działa z moją analogową 300. Teraz nabyłem 400D i powiem ,że boję sie ją podpiąc aby czegoś nie wydymic !! Czy ktoś mi powie w ogóle czy to można połączyc ??
    -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl
  • harrydb
    Coś już napisał
    • 2005
    • 53

czy chodzi ci o ta lample http://www.allegro.pl/item128394892_...70_multi_.html ??
    300D+bp+kit\sigma70-300APO DG\2x1G scanDisc\statyw\wężyk sam\polar hoya\

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez ecki74
      Kiedyś kupiłem sobie taką lampę DANUBIA 270 Multi i działa z moją analogową 300. Teraz nabyłem 400D i powiem ,że boję sie ją podpiąc aby czegoś nie wydymic !! Czy ktoś mi powie w ogóle czy to można połączyc ??
      Jeżeli nie uszkodziła kliszaka EOS 300 to 400D NA PEWNO nie zaszkodzi.
      Próbuj śmiało.
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• harrydb
        Coś już napisał
        • 2005
        • 53

podejrzewam ze bedzie działac tylko na manualu ze niema e-ttl

edit przepraszam za ort.
        Ostatnio edytowany przez harrydb; 3852.
        300D+bp+kit\sigma70-300APO DG\2x1G scanDisc\statyw\wężyk sam\polar hoya\

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez harrydb
          podejżewam ze bedzie działac tylko na manualu ze niema e-ttl
          Praktycznie nie ma szans, aby miała E-TTL; nie byłbym pewien czy ma chociaż zwykły TTL?
          Ale to nie ma żadnego znaczenia, bo lampka ta posiada własną automatykę błysku i dopóki nie używamy akcesoriów obiektywowych zabierających światło (ciemne filtry, telekonwertery lub pieścienie pośrtednie) to na swoich programach niebieskim i czerwonym będzie poprawnie pracowała zarówno z kliszakiem jak i cyfrówką.
          Warunkiem poprawnej współpracy jest ustawienie ISO i przysłony w aparacie zgodnie z wartościami odczytanymi w tabelce na głowicy lampy.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ecki74
            Początki nałogu
            • 2006
            • 289

Zamieszczone przez harrydb
            Dokładnie chodzi mi o tą lampę !!

Komentarz

• ecki74
              Początki nałogu
              • 2006
              • 289

Zamieszczone przez gwozdzt
              Praktycznie nie ma szans, aby miała E-TTL; nie byłbym pewien czy ma chociaż zwykły TTL?
              Ale to nie ma żadnego znaczenia, bo lampka ta posiada własną automatykę błysku i dopóki nie używamy akcesoriów obiektywowych zabierających światło (ciemne filtry, telekonwertery lub pieścienie pośrtednie) to na swoich programach niebieskim i czerwonym będzie poprawnie pracowała zarówno z kliszakiem jak i cyfrówką.
              Warunkiem poprawnej współpracy jest ustawienie ISO i przysłony w aparacie zgodnie z wartościami odczytanymi w tabelce na głowicy lampy.
              No i odważyłem się - po założeniu sprawa wygląda następująco:
              1. Jak robię zdjęcie - następuje błysk - zawsze gdy jest załączona.
              2. Nie ma aktywnej kontrolki w aparacie o działaniu lampy - co oznacza że czasy ustawiają się np. 15, 5 itp.

Jeszcze jedno pytanko - jak zmierzyć napięcie jakie podaje ta lampa ??

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

No i odważyłem się - po założeniu sprawa wygląda następująco:
                1. Jak robię zdjęcie - następuje błysk - zawsze gdy jest załączona.
                No to chyba dobrze, co nie ? ;-)

2. Nie ma aktywnej kontrolki w aparacie o działaniu lampy - co oznacza że czasy ustawiają się np. 15, 5 itp.
                Aparat "nie widzi" tej lampy. Zapomnij o trybach typu (sport, portret, P, zielony, ... itd)
                Do pracy z lampą nadają się M i Av. Najlepiej uzywaj trybu M na aparacie. Przysłonę i ISO ustaw zgodnie z tabelką na lampie, a czas w zależności od wskazań światlomierza i rezultatu jaki chcesz osiągnąć (np. żeby nie poruszyc tła ustawia się zwykle około 1/50).

Jeszcze jedno pytanko - jak zmierzyć napięcie jakie podaje ta lampa ??
                Voltomierzem na stopce :-) Głowny środkowy styk i z boku stopki.
                Ale po co chcesz mierzyć skoro działa i nie uszkadza aparatu?
                Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ecki74
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 289

Zamieszczone przez gwozdzt

Voltomierzem na stopce :-) Głowny środkowy styk i z boku stopki.
                  Ale po co chcesz mierzyć skoro działa i nie uszkadza aparatu?
                  No chcę pomierzy bo czytałem o jakichś starsznych napięciach - no iżę parę naście lub set VOLTÓw może wytrzymac !!

Teraz ja przepraszam za słownictwo i błędy

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Straszne napiecia to max 300V, bo wiekszych kondensatorow do lamp sie nie wklada. 400D wytrzymuje 250V w/g papierow, wiec to 300V nawet jak tam bedzie to tez mu nie zaszkodzi.

Analog 300 wytrzymywal zdaje sie tylko 6V, wiec jak go nie ubiles ta lampa to nie ma ona wysokich napiec. Zreszta lampy z wlasna automatyka maja zwykle wyzwalanie tranzystorowe i napiecia w granicach kilku V.

Ale jak masz miernik pod reka nie stoi na przeszkodzie zaspokoic swojej ciekawosci
                    ...

Komentarz

• ecki74
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 289

Zamieszczone przez KuchateK
                      Straszne napiecia to max 300V, bo wiekszych kondensatorow do lamp sie nie wklada. 400D wytrzymuje 250V w/g papierow, wiec to 300V nawet jak tam bedzie to tez mu nie zaszkodzi.

Analog 300 wytrzymywal zdaje sie tylko 6V, wiec jak go nie ubiles ta lampa to nie ma ona wysokich napiec. Zreszta lampy z wlasna automatyka maja zwykle wyzwalanie tranzystorowe i napiecia w granicach kilku V.

Ale jak masz miernik pod reka nie stoi na przeszkodzie zaspokoic swojej ciekawosci
                      No i sprawdziłem ma tylko 6 V !!
                      Jest ok !! Troszkę już porobiłem zdjęc ale jakoś nie za bardzo umiem odgadnąc te czerwoną, niebieską i białą kreskę (A2, A1 i M) w pozwiązaniu a odległoscią i przysłoną !!

Komentarz

Pracuję...