Dym z palnika 550EX, czy to norma?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konradl
    Uzależniony
    • 2004
    • 980

Dym z palnika 550EX, czy to norma?

Witam

Czy to normalne? Testuje juz 2-ga uzywana lampe 550EX i przy max mocy i minimalnym zoomie palnika - palnik najblizej szybki wydobywa sie z pod niej smuzka dymu...

Prosze uzytkownikow 550ex o test jak to jest u nich przy podanych ustawieniach, bo juz zglupialem.

Pozdr.
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Ja tam się nie znam, ale wydaje mi się, że nie jest zjawisnkiem naturalnym ani pożądanym dym pojawiający się w urzadzeniach technicznych nie wyposażonych w komin/rure wydechową :-)
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• konradl
      Uzależniony
      • 2004
      • 980

nawet doszedlem do podobnych wnioskow ale niech dla pewnosci ktos lub kilku ktosiow sprawdzi na swoich 550ex-ach.

Komentarz

• TOPOL
        Początki nałogu
        • 2004
        • 321

U mnie tego nie ma. Ale kiedyś do systemu Minolty miałem Met'za 40MZ2 i tak właśnie taki dymek wychodził. W centralnej części pojawiło się takie coraz większe zmatowienie. Dymek na początku mały, potem coraz większy a na końcu największy - aż przepaliło ten plastikowy dyfuzor na wylot. Wtedy naprawa w serwisie kosztowała 100 PLN. Tak swoją drogą to pod sam koniec pracy z tą lampą (zanim się nie przepaliła) to był obciach - lampa na pełnej mocy puszała takie dymy jakby cygaro paliła...
        http://www.topol.pl

Komentarz

• konradl
          Uzależniony
          • 2004
          • 980

przyjrzalem sie i rzeczywiscie sa takie kropeczki na tej plastikowej "szybce", czyli kolejna lampa do zwrotu

Tak wiec juz mi przeszla 550-ka bo widac ze to czesta wada, trzeba pojsc w strone sigmy...

Komentarz

• Peri Noid
            Uzależniony
            • 2006
            • 604

Na ile może to być winą kurzu, który przeniknął do środka i osadził się na szybce palnika? Bo nie chce mi się wierzyć, żeby sama szybka się tak fajczyła. Na mam 430-kę, na razie nie puszcza dymów i mam nadzieję, że nie będzie ;-)
            Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• konradl
              Uzależniony
              • 2004
              • 980

kurz to nie jest, czuc to paznokciem... a pojawia sie to w polokraglych zaglebieniach od zewnetrznej strony szybki. I jak sie przyjrzalem to ten dym z nich wlasnie unosi sie taka smuga.

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

To kwestia syfu. Wszystko co blisko palnika nie jest odbijajace albo przepuszczajace pochlania energie generujac cieplo. Czyli w skrocie kazdy syf powoduje dym. Zarowno kurz jak i wymemlana paluchami szybka.

A jak juz przytopi to trudno powiedziec czy to byl kurz czy cos innego.
                ...

Komentarz

• konradl
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 980

Zamieszczone przez KuchateK
                  To kwestia syfu. Wszystko co blisko palnika nie jest odbijajace albo przepuszczajace pochlania energie generujac cieplo. Czyli w skrocie kazdy syf powoduje dym. Zarowno kurz jak i wymemlana paluchami szybka.

A jak juz przytopi to trudno powiedziec czy to byl kurz czy cos innego.
                  A po przytopieniu ten pastik bedzie sie dalej nadtapial? czy to kazdorazowo sobie spala jakis kurz i jest jak bylo?

EDIT

jednak smierdzi plastikiem przy dymku...
                  Ostatnio edytowany przez konradl; 564.

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Bedzie sie topil. Wystarczy raz go przykopcic i metnieje. To powoduje dalsza destrukcje dzieki wydzielajacemu sie w tym miejscu cieplu przy kazdym blysku.
                    ...

Komentarz

• konradl
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 980

thx niezawodny Kuchatku

Pozdr.

Komentarz

• mceyk
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 89

Zupełnie jak moja Sigma EF-500 - pozostaje czekać aż przetopi się do końca i wysyłać do serwisu (wymiana przedniej szybki palnika i dyfuzora ~200zł :-? )

Komentarz

• MacGyver
                          Cenzor
                          • 2006
                          • 7043

Zamieszczone przez gwozdzt
                          Ja tam się nie znam, ale wydaje mi się, że nie jest zjawisnkiem naturalnym ani pożądanym dym pojawiający się w urzadzeniach technicznych nie wyposażonych w komin/rure wydechową :-)
                          Bardzo podoba mi się twoja uniwersalna diagnoza ;-)
                          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• szymwal
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 74

Zamieszczone przez KuchateK
                            Bedzie sie topil. Wystarczy raz go przykopcic i metnieje. To powoduje dalsza destrukcje dzieki wydzielajacemu sie w tym miejscu cieplu przy kazdym blysku.
                            Kuchatek dobrze mówi,bo przy założeniu ze lampa ma typowy kondesator o pojemności 1500uF i napięcie 350V. Zgromadzona energia w kondensatorze
                            wynośi ok. 91 Ws. Przyjmując czas rozładowania kondensatora 1/1000 s /czas błysku/, to w tym czasie wydziela się moc 91000W = 91kW.
                            www.ws.zut.edu.pl

Komentarz

• pst
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 560

szybko i sprytnie obliczył

czyli jedynynym sposobem na uniknięcie przypalania jest utrzymywanie czystosci?

Komentarz

Pracuję...