View Full Version : Pytanie o nastawy

mobo
12-10-2006, 00:20
Witam kupiłem nie dawno Canona A530. No i mam takie pytanie. O co biega z korygowaniem jasności obrazu po jej wywwołąniu za pomocą guzika oznaczonego jak plus minus lub też śmietnik. Mianowocie nie widzę żadnych różnic po tym korygowaniu. Natomiast po korygowaniu siły błysku lampy, widać wyraźną różnice. Wiec co ma robić to ustawienie jak nie widać różnicy??

M@riusz
12-10-2006, 07:18
O co biega z korygowaniem jasności obrazu po jej wywwołąniu za pomocą guzika oznaczonego jak plus minus lub też śmietnik. Mianowocie nie widzę żadnych różnic po tym korygowaniu
A to dosyć ciekawe, że po użyciu przycisku "śmietnik" (popularnie nazywanego "koszem") masz jeszcze co korygować... :twisted:

M@riusz

henry_k
12-10-2006, 07:25
Pod tym guzikiem prawdopodobnie masz przypisane dwie funkcje. W trybie fotografowania korygujesz ekspozycję a w trybie przeglądania zdjęć kosz czyli usuwanie zdjęcia :-)

zanussi
12-10-2006, 09:15
Na stawy najlepsza jest wędka z dobrze dobranym gruntem.

Zielony
12-10-2006, 09:30
No to wypiali kolesia :lol:

@autor, poczytałeś dokładnie instrukcję? Jak nie, to odrazu ze dwa razy poczytaj. IMHO warto.

gwozdzt
12-10-2006, 10:07
...mam takie pytanie. O co biega z korygowaniem jasności obrazu po jej wywwołąniu za pomocą guzika oznaczonego jak plus minus lub też śmietnik. Mianowocie nie widzę żadnych różnic po tym korygowaniu. Natomiast po korygowaniu siły błysku lampy, widać wyraźną różnice. Wiec co ma robić to ustawienie jak nie widać różnicy??
Przycisk oznaczony +/- służy do korekcji światła ciągłego. Nie widzisz różnicy, bo zapewne używasz go w pomieszczeniu, gdzie i tak głównym zródłem światła jest lampa. Jego działanie najlepiej zauważysz robiąc zdjęcia na zewnątrz nie używając lampy błyskowej.
Czyli w uproszczeniu: robiąć zdjęcia we wnetrzach jasność obrazu korygujesz siłą błysku lampy, natomiast na zewnątrz bez błysku korygujesz właśnie tym przyciskiem +/-
Może po pewnym czasie nauczysz się korygować siłę błysku względem swiatła zastanego, ale to inny temat i nie chcę Ci na razie mieszać :-)

mobo
12-10-2006, 21:44
O i kolega Gwozdzt widać że wie o co biega a nie jak niektórzy głópio mądrzy żeby tylko coś bąknąć czy ma to sens czy nie. Dzięki za odpowiedź.

marekb
13-10-2006, 21:48
O i kolega Gwozdzt widać że wie o co biega a nie jak niektórzy głópio mądrzy żeby tylko coś bąknąć czy ma to sens czy nie. Dzięki za odpowiedź. nie przejmuj sie, zastanawiam sie tylko co "fachowcy" robią w kategorii "dla początkujących"?

ciri
13-10-2006, 22:17
chyba po to zeby nam doradzać, zreszta jak cała reszta jeżeli tylko swoja wiedza może komuś pomoc.:) pozd.

Kolekcjoner
14-10-2006, 01:19
O i kolega Gwozdzt widać że wie o co biega a nie jak niektórzy głópio mądrzy żeby tylko coś bąknąć czy ma to sens czy nie. Dzięki za odpowiedź.

Wiesz ja tam się wielkim fachowcem nie czuję. Jeżeli jednak mogę pomóc to chętnie:). Problem tylko polega na tym, że tak sformułowałeś pytanie, że nijak nie mogłem rozgryźć o co Ci chodzi :mrgreen:. I może innym o to szło:)?

marekb
14-10-2006, 07:39
Wiesz ja tam się wielkim fachowcem nie czuję. Jeżeli jednak mogę pomóc to chętnie:). Problem tylko polega na tym, że tak sformułowałeś pytanie, że nijak nie mogłem rozgryźć o co Ci chodzi :mrgreen:. I może innym o to szło:)? pewnie tak,tylko szkoda, ze nie tylko w tym wątku zamiast zapytac o szczegóły ironizuje sie i wygląda nieładnie:?

Janusz Body
14-10-2006, 13:48
... co "fachowcy" robią w kategorii "dla początkujących"?

No jak? Czasem próbują pomóc. :mrgreen: Na zagranicznych forach zwykle ten dział nazywa się "Ask the Pros" czyli "zapytaj fachowca" - co zreszta byłoby odpowiedniejszą nazwą i tutaj :)

M@riusz
14-10-2006, 17:15
O i kolega Gwozdzt widać że wie o co biega a nie jak niektórzy głópio mądrzy żeby tylko coś bąknąć czy ma to sens czy nie.
Sens przede wszystkim powinno mieć pytanie. A jakie pytanie - taka odpowiedź.
Gdyby Kolega za radą Zielonego przeglądnął instrukcję i zrozumiał co jest w niej napisane - nie byłoby ani kłopotu z "nastawami", ani z zadaniem pytania.

M@riusz

Vitez
14-10-2006, 21:54
No jak? Czasem próbują pomóc. :mrgreen: Na zagranicznych forach zwykle ten dział nazywa się "Ask the Pros" czyli "zapytaj fachowca" - co zreszta byłoby odpowiedniejszą nazwą i tutaj :)

A sa tu jacys prosi? ;)

KuchateK
15-10-2006, 09:57
To co, petycja do Hazana? :D

To by nawet niezle bylo. Pewnie ogladalnosc by wzrosla :mrgreen:

jakie pytanie - taka odpowiedź.
Powiadaja ze nie ma glupich pytan... Dalsza czesc pewnie znasz.

Co do instrukcji masz racje. Od niej powinno sie zaczac. Choc to bardzo popularne pominac ja jako nic nie znaczaca makulature :D

A sa tu jacys prosi? ;)
No Ty na przyklad :mrgreen:

Vitez
15-10-2006, 14:50
No Ty na przyklad :mrgreen:

A kto tu ma guru w podpisie? :p