dziwne zachowanie 10d+obiektyw w studiu...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chyrek
    Bywalec
    • 2005
    • 209

dziwne zachowanie 10d+obiektyw w studiu...

Nie mam wiekszego doswiadczenia w fotografii studyjnej ale chcialem sobie pofocic troche w studiu. Ze sprzetem analogowym nie ma najmniejszego problemu podpinam pod eos'a 5 jakikolwiek obiektyw canona i smiga az milo (1/60, 1/45 przy f11, f13 dla ISO 100). Potem wyjalem d10 i z podpietym ef 28-135 is probowalem pstrykac. Efekt byl tragiczny... ciemno jak w d... za przeproszeniem. Probowalem zmieniac ustawienia ale nic za bardzo z tego nie wychodzilo. Potem podpialem slabiutka sigme 28-300 macro i nagle olsnienie, wszystko jak nalezy. Przy czasach jak na analogu wszystko chodzi pieknie. Po pstrykaniu w studio podpialem pod d10 tamka 17-50 i do domu. Dzien pozniej wpadlem znow do studia i od razu zaczalem focic z sigma...i... znow kaszana... ciemno i w ogole. Po zmianie na ef 28-135 to samo, z tamkiem 17-50 to samo... rece mi opadly... Dodam, ze oswietlenie w studio jest pod analoga a blyski lamp wyzwalalem 420ex z przyslonietym niemalze na maxa palnikiem. Poradzicie cos w tej sprawie... zapalilem do focenia w studio ale poki co tylko klodi pod nogi...

Z gory dzieki za jakakolwiek pomoc.

pzdr,
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Przyczyna jest wg mnie banalna:
    EOS 5 + 420EX chodzi w TTL i nie ma problemu problemu z odpaleniem flashy studyjnych, natomiast zestaw cyfrowy 10D + 420EX działa w E-TTL w związku z czym lampa daje przedbłysk, flashe studyjne odpalają za wcześnie (na ten przedbłysk) i dlatego masz ciemno jak w d...
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• maku
      Uzależniony
      • 2004
      • 563

Domyślam się że w przypadku analoga też wyzwalasz błysk lamp studyjnych lampą zewnętrzną?
      Problem polega na tym że EOS 5 ma tylko TTL a nie tak jak 10D e-TTL.
      Oznacza to że 10D 420EX wyzwala błysk wstępny/pomiarowy jeszcze przed otwarciem migawki. Ten właśnie błysk wyzwala w twoim przypadku lampy studyjne a gdy następuje właściwy lampy studyjne nie są już wstanie błysnąć po raz drugi tak szybko.
      Rozwiązanie jest bardzo proste. Przełącz lampę na manual , ustaw na niej np. 1/128 tyle tylko żeby wysterowywała studyjne i to wszystko.
      Ostatnio edytowany przez maku; 236.

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez maku
        Rozwiązanie jest bardzo proste. Przełącz lampę na manual , ustaw na niej np. 1/128 tyle tylko żeby wysterowywała studyjne i to wszystko.
        Taaaa... ustaw manual 1/128 w 420EX. Życzę powodzenia...8)

Zamieszczone przez maku
        Inne rozwiązanie to przełączyć fotocelę studyjnych na drugi błysk. Tyle tylko że musisz o tym pamiętać gdy wrócisz do analoga.

O ile dana fotocela ma taką mozliwość....
        Poza tym rodzi to pewne problemy, ponieważ EOS nie będzie wiedział o studyjnych i będzie chciał całą scenę oświetlić przy pomocy 420EX
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• chyrek
          Bywalec
          • 2005
          • 209

Niby kumam o co biega... tylko jak tu lampe na 1/128 ustawic... Lampy w studiu nie maja mozliwosci nastawu na drugi blysk, wiec pozostaje ustawienie lampy. Tak to jest jak czlowiek nie czyta instrukcji od deski do deski tylko kupuje podpina i pstryka znajac podstawowe opcje lampy. Ech, znow musze nos w ksiazki wsadzic
          Łukasz Chyrek
          canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez chyrek
            Niby kumam o co biega... tylko jak tu lampe na 1/128 ustawic... Lampy w studiu nie maja mozliwosci nastawu na drugi blysk, wiec pozostaje ustawienie lampy.... Ech, znow musze nos w ksiazki wsadzic
            Nawet nie wsadzaj, bo i tak nie ustawisz. Po prostu ta lampa nie ma trybu manualnego. Potrzebowałbyś 430EX/550EX/580EX.
            Inny sposób to odizolować wszystkie styki na stopce oprócz głównego. Będzie to wtedy taki pseudo-manual 1/1 czyli pójdzie bez przedbłysku, ale będzie walić pełną mocą w związku z czym będziesz musiał robić spore przerwy pomiędzy kolejnymi zdjęciami na czas potrzebny do pełnego ładowania (kilkanaście? sekund)
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• chyrek
              Bywalec
              • 2005
              • 209

Zamieszczone przez gwozdzt
              Nawet nie wsadzaj, bo i tak nie ustawisz. Po prostu ta lampa nie ma trybu manualnego. Potrzebowałbyś 430EX/550EX/580EX.
              Inny sposób to odizolować wszystkie styki na stopce oprócz głównego. Będzie to wtedy taki pseudo-manual 1/1 czyli pójdzie bez przedbłysku, ale będzie walić pełną mocą w związku z czym będziesz musiał robić spore przerwy pomiędzy kolejnymi zdjęciami na czas potrzebny do pełnego ładowania (kilkanaście? sekund)
              Ok, tu kumam... ale w jaki sposob po podpieciu sigmy nagle zaczal chodzic i naswietlac jak nalezy (1/60 przy f11 dla iso100). Wiem, ze to nie zasluga obiektywu. Tak czy inaczej da sie to jakos zrobic bez przerobek i majstrowania przy aparacie... hmm... but how
              Łukasz Chyrek

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Ok, tu kumam... ale w jaki sposob po podpieciu sigmy nagle zaczal chodzic i naswietlac jak nalezy (1/60 przy f11 dla iso100). Wiem, ze to nie zasluga obiektywu.
                Z Sigmami to różnie bywa, niektóre Err99 wyswietlają i takie tam ;-)
                A serio nie mam pojęcia. Moze jakiś przypadek sprawił, ze lampa odpaliła bez przedbłysku,...

Tak czy inaczej da sie to jakos zrobic bez przerobek i majstrowania przy aparacie... hmm... but how
                Nie trzeba przeróbek, wystarczy odpowiednio przyciąć kawałek kliszy:
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• maku
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 563

[font=Arial]Taaaa... ustaw manual 1/128 w 420EX. Życzę powodzenia...8)

[size=2]
                  Upss. To przepraszam. Nie miałem pojęcia że 420ex jest aż tak mocno okrojona z różnych opcji.

Komentarz

• chyrek
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 209

Zamieszczone przez maku
                    Upss. To przepraszam. Nie miałem pojęcia że 420ex jest aż tak mocno okrojona z różnych opcji.
                    no wlasnie... dwa lata temu to byla fajna lampka... a nie stac mnie bylo na 550ex... a teraz klopot troche z nia... coz, musze jakos poszukac rozwiazania problemu, bo skoro dalo sie focic normalnie to jakis sposob musi byc.

pzdr,

A moze do focenia w studio jakas tanioche kupic za male pieniadze. Mowie o jakiejs lampie uzywanej niefirmowej byleby to cudo tylko blysk wyzwalalo. Mozecie polecic cos za male pieniadze a pasujace do d10?

pzdr,
                    Łukasz Chyrek

Komentarz

• maku
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 563

Pewnie można tak zrobić. Musisz tylko uważać na maksymalne dopuszczalne napięcie na stopce. Zdaje się że przekroczenie tego parametru może doprowadzić do konieczności wymiany migawki. Styki są integralną częścią migawki - tak przynajmniej tłumaczono mi kiedyś w serwisie.

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez maku
                        Pewnie można tak zrobić. Musisz tylko uważać na maksymalne dopuszczalne napięcie na stopce. ...
                        Nie powinno przekraczać 6 Volt.
                        Sprawdzasz tu:

a jak potencjalnej lampy nie ma na tej liście to trzeba pomierzyć samemu.
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• chyrek
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 209

Nie powinno przekraczać 6 Volt.
                          Sprawdzasz tu:

a jak potencjalnej lampy nie ma na tej liście to trzeba pomierzyć samemu.
                          Dzieki, poszukam cos dla siebie jesli nie dojde co i jak z moja 420. pojade dzis do studia i obadam wszystko dokladnie co i jak. Moze cos wcisnalem jakims paluchem i dlatego "zadzialalo" i focilo pieknie... sie okaze.

Dzieki za pomoc,

pzdr,
                          Łukasz Chyrek

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Moze cos wcisnalem jakims paluchem i dlatego "zadzialalo" i focilo pieknie... sie okaze.
                            Mozliwe ze nacisnales * - wyzwala ona przedblysk pomiarowy i po nim mozesz trzasnac zdjecie juz bez przedblysku - czyli lampy studyjne normalnie sie wyzwola.

Komentarz

• chyrek
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 209

Zamieszczone przez Vitez
                              Mozliwe ze nacisnales * - wyzwala ona przedblysk pomiarowy i po nim mozesz trzasnac zdjecie juz bez przedblysku - czyli lampy studyjne normalnie sie wyzwola.

Juz wszystko jasne... masz racje Vitez wcisnalem * ktora puszcza blysk pomiarowy i zapamietuje ustawienia. Potem mozna trzaskac fotki juz na jednym blysku. Jednak po zmianie jakiegokolwiek parametru trzeba znow wyzwolic blysk pomiarowy aby nie focic "darków" z przedblyskiem. Problem zatem rozwiazany ale ilez to tegich glow musialo siedziec nad tym i dumac o co biega Dzieki wszystkim serdecznie za pomoc. na drugi raz po pierwsze RTFM a potem dopiero lapy na sprzet

pzdr,
                              Łukasz Chyrek

Komentarz

Pracuję...