kontrast, który widzimy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Max_im
    Uzależniony
    • 2006
    • 668

kontrast, który widzimy

Witam wszystkich

Czy ktoś może wie, jaki jest kontrast obrazu, który widzimy na dworze w słoneczny dzień? Może dziwne pytanie, ale nigdzie nie widziałem odpowiedzi na nie.
    ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

A co rozumiesz przez stwierdzenie "kontrast który widzimy". Bo możliwości adaptacyjne ludzkiego wzroku i mózgu są ogromne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• kris75
      Początki nałogu
      • 2006
      • 413

polecam "O fotograowaniu" Mroczka
      Ostatnio edytowany przez kris75; 4412.
      ________
      Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
      Immanuel Kant

Komentarz

• Jester
        Początki nałogu
        • 2005
        • 337

Zamieszczone przez Max_im
        Witam wszystkich

Czy ktoś może wie, jaki jest kontrast obrazu, który widzimy na dworze w słoneczny dzień?.
        Duży.

J

Komentarz

• Bagnet007
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1344

Jeśli można to zacytuję:
          "• krajobraz w śniegu, w dzień pochmurny, bez nieba w kadrze, bez pierwszego planu, ma kontrast bardzo mały, nawet jak 1:4, czyli równy 2 stopniom przysłony;
          • krajobraz we mgle, też bez pierwszego planu, ma kontrast nieco większy, ale też bardzo mały, ok. 1:10, czyli równy 3 stopniom przysłony - w przybliżeniu oczywiście, wszystkie te wielkości należy traktować wyłącznie jako orientacyjne;
          • nieopalona twarz z jasnymi włosami, fotografowana na jasny m tle, w cieniu, w dniu o pełnym zachmurzeniu - kontrast o k. 1:10, równy 3 stopniom przysłony;
          • przedmioty lub osoby fotografowane w miejscu ocienionym w dniu pochmurnym lub w dniu słonecznym bez chmur na niebie z odległości kilku metrów od aparatu fotograficznego - kontrast oświetlenia ok. 1:15, czyli 4 stopni przysłony;
          • krajobraz bez nieba w kadrze, przy pełnym zachmurzeniu - kontrast 1:15, równy 4 stopniom przysłony;
          • daleki krajobraz fotografowany przy dobrej pogodzie długim teleobiektywem - kontrast 1:20, czyli ok. 4 1/2 stopnia przysłony;
          • wysokie góry fotografowane z dość dużej odległości przy dobrej pogodzie i dobrej widoczności - kontrast ok. 1:25, czyli 4 2/3 stopnia przysłony;
          • sceny uliczne fotografowane w słońcu, w dniu z chmurami, bez pierwszego planu - kontrast 1:40, czyli 5 1/2 stopnia przysłony;
          • krajobraz w słońcu bez pierwszego planu - kontrast 1:40, 5 1/2 stopnia przysłony;
          • sceny uliczne fotografowane w słońcu, w dniu bez chmur, z pierwszym planem - kontrast 1:250, czyli aż 8 stopni przysłony;
          • zdjęcie wykonywane w jasnym pomieszczeniu, z oknem w kadrze, w dniu pochmurnym - kontrast 1:500, czyli równy 9 stopniom przysłony;
          • zdjęcie wykonywane w jasnym pomieszczeniu, z oknem w kadrze, w dniu słonecznym - kontrast 1:2000, czyli 11 stopni przysłony;
          • zdjęcie wykonywane w ciemnym pomieszczeniu, z oknem w kadrze, w dniu słonecznym - kontrast 1:10000, czyli 13 stopni przysłony;
          • zdjęcie wykonywane z ciemnej sieni bramy na jasno oświetloną, tonącą w pełnym słońcu ulice - kontrast 1:100000, czyli 17 stopni przysłony!!!"

ANDRZEJ A MROCZEK
          O fotografowaniu

Komentarz

• Max_im
            Uzależniony
            • 2006
            • 668

Podawane jest, że np. kontrast monitora wynosi 1000:1 i zastanawiam się, jaki jest kontrast obrazów, które widzimy w świetle słonecznym

Bagnet007
            dzięki
            Właśnie o to chodziło.
            Miałem na myśli pierwszy plan. Ale wiem gdzie szukać.
            ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• kris75
              Początki nałogu
              • 2006
              • 413

Zamieszczone przez Max_im
              Podawane jest, że np. kontrast monitora wynosi 1000:1 i zastanawiam się, jaki jest kontrast obrazów, które widzimy w świetle słonecznym
              a taki kontrast jak widzimy jest zmienny
              ________
              Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
              Immanuel Kant

Komentarz

Pracuję...