Minilab (lekko off-topic)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • But seriously

Minilab (lekko off-topic)

Witam serdecznie

To mój pierwszy post tutaj, myślę że nie ostatni.
    Z fotografią mam do czynienia od lat, i ostatnio pojawił się poważny pomysł otwarcia własnej firmy z tym tematem związanej.

Będę potrzebował cyfrowego minilabu, w cenie możliwie przystępnej, który zagwarantuje możliwość robienia odbitek do 20x30mm (15x21 to absolutne minimum). Trochę się rozglądałem po Allegro i znalazłem cos takiego:

http://www.allegro.pl/item132204864_...tier_1000.html

1. Dobre to jest? Czy ktoś się na tym zna?
    A może znacie inne forum, gdzie powienienem się udać?

2. Będę potrzebował poza tym wywoływarki do zdjęć (kolejna szafa) - jakiej?, skanera do negatywów, kaset na papier, chemii i... czego jeszcze?

3. Czytałem, że koszt wykonania jednej odbitki to ok 24gr.
    Jaki w tym udział chemii, a jaki papieru?

Pozdrawiam i proszę o pomoc, w miarę możliwości
    Martin.
  • tadek
    Początki nałogu
    • 2004
    • 468

moze najpierw zajmij sie handlem ziemniakami-na pewno masz o tym wieksze pojecie
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• Mutt
      Początki nałogu
      • 2006
      • 252

ehh... zadał pytanie a Ty z takim czymś. dał temat w dziale "dla początkujacych". coś to oznacza - nie zna się i oczekuje żetelnej odpowiedzi. ja też się niestety nie znam, ale mam nadzieję, ze otrzymasz odpowiedz
      Instagram

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Oraz http://www.prf-faq.prv.pl/ i gdzies nisko na liscie jest dzial "Laby" .

Komentarz

• liquidsound
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1956

Zamieszczone przez tadek
          moze najpierw zajmij sie handlem ziemniakami-na pewno masz o tym wieksze pojecie
          Pewnie jak kupowales swoja pierwsze lustrzanke i nie do konca wszystko wiedziales ale bardzo pragnales robic zdjecia to jakis mily pan z fotojokera polecil Ci aparat kompaktowy :wink: troche luzu;-)
          1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
          Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

Zamieszczone przez tadek
            Wow troche pojechales po bandzie. Powiedz nam mistrzu jak to sie stalo ze taki wszystkowiedzacy facet jak Ty kupil te sziciarska sigme 18-125

A tak zeby bylo nie tylko offtopicznie to ja bym przed kupnem tego frontiera zapoznal sie najpierw z serwisami w polsce i tam zasiegnal informacji. Kupic nie problem ale w przypadku awarii warto wiedziec czy jest ktos kto sie tym zajmie. Szczegolnie w przypadku kiedy sprzet jest uzywany.
            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• slawek2b
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 41

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez But seriously
                Witam serdecznie

http://www.allegro.pl/item132204864_...tier_1000.html

2. Będę potrzebował poza tym wywoływarki do zdjęć (kolejna szafa) - jakiej?, skanera do negatywów, kaset na papier, chemii i... czego jeszcze?
                Jakiej wywoływarki i skanera ??? Na zdjęciu jest z aukcji jest printer ze skanerem, nic więcej (oprócz materiałów eksploatacyjnych) nie potrzeba...
                Chyba że piszesz o procesorze do negatywów - faktycznie byś potrzebował, tylko się zastanów czy się opłaca...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• tadek
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 468

Zamieszczone przez tadek

mimo wszystko uwazam ze gosc powinien zajac sie czyms o czym ma jakies blade, przynajmniej pojecie

Zamieszczone przez liquidsound
                  Pewnie jak kupowales swoja pierwsze lustrzanke i nie do konca wszystko wiedziales ale bardzo pragnales robic zdjecia to jakis mily pan z fotojokera polecil Ci aparat kompaktowy :wink: troche luzu;-)
                  zaczynalem od szerokiego obrazka AMI 66 potem byly smieny, zorkii i w konsekwencji zenit(lustrzanka)
                  350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• liquidsound
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1956

mimo wszystko uwazam ze gosc powinien zajac sie czyms o czym ma jakies blade, przynajmniej pojecie
                    Co nie zmienia faktu ,ze kultura osobista raczej kuleje u Ciebie:wink:
                    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• But seriously

Zamieszczone przez Krzychu
                      Jakiej wywoływarki i skanera ??? Na zdjęciu jest z aukcji jest printer ze skanerem, nic więcej (oprócz materiałów eksploatacyjnych) nie potrzeba...
                      Chyba że piszesz o procesorze do negatywów - faktycznie byś potrzebował, tylko się zastanów czy się opłaca...
                      Dokładnie, chodzi o processing negatywów i o skaner do nich.
                      Czy się opłaca? Dobre pytanie. Trzeba to dobrze policzyć. Koszt takiej maszyny nie zwróci się szybko.

Zamieszczone przez tadek
                      Ziemniakami już handlowałem, obecnie handluję chipsami buraczanymi. Myślę, że by Ci smakowały.

--

Co do reszty...

Dzięki za odzew. Czytam te fora, które mi poleciliście. O to chodziło. Bardzo się przyda. Nie jestem zupełnie zielony w temacie, chodzi raczej o to, by dobrze wybrać i korzystać z doświadczeń innych.
                      Z serwisem Fuji czy Noritsu nie ma chyba problemu w kraju, to znane firmy.

Moje watpliwości dotyczą np tego, czy warto kupić sprzęt analogowy z przystawką cyfrową, czy w ogóle unikac tego tematu?

Jeśli jest tu ktoś, kto pracuje/pracował/posiada lab, i chce podzielić się doświadczeniami, proszę o kontakt.

Pozdrawiam serdecznie,
                      Martin.

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Zamieszczone przez But seriously
                        Moje watpliwości dotyczą np tego, czy warto kupić sprzęt analogowy z przystawką cyfrową, czy w ogóle unikac tego tematu?
                        Raczej bym unikał - większość roboty tak czy inaczej pewnie będziesz miał z cyfry...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• tadek
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 468

chipsow nie jadam

na pewno lab cyfrowy-zadnych przystawek
                          jakakolwiek wolarka do c-41 ( maszyna do wywolywania filmow, innaczej film processor) - nawet nowa nie jest droga, a miec musisz
                          lab ma juz skaner w podstawie tzn. w wyposazeniun podstawowym
                          z serwisem nie ma zadnego problemu , takie stare maszyny jak frontier 1000 to naprawiaja "kowale"
                          - pytaj, bede wiedzial odpowiem

a tak na powaznie - za duzo masz laickich pytan (z tego wnioskuje ze w temacie jestes zielony) zeby sie zajmowac robieniem zdjec dla ludzi
                          to moje prywatne zdanie

Komentarz

Pracuję...