Canon 75-300 a 350D - co robię nie tak?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • icik
    Bywalec
    • 2006
    • 159

Canon 75-300 a 350D - co robię nie tak?

Panowie,
    cały czas stoję przed dylematem które "długie' szkło zakupić i na początek pod lupę wziąłem canona 75-300. Robiłem nim kilka fotek gości na koniach i nie byłem zbytnio zadowolony - powiem szczerze porażka. Tera wziąłem to szkło w góry i też machnąłem kilka fotek ale tu też wielkie moje rozczarowanie bo też mi to nie wyszło. Mam EOSa 350D i nie wiem czy to wada aparatu czy to szkło tak już ma czy może to szkło z tym body tak nie gra. Generalnie rzecz ujmując zdjęcia zarówno na krótkim jak i na długim końcu są nie ostre. Oczywiście zdarzyły mi się celne czytaj ostre fotki ale to nie to. Jutro zarzucę kilka zdjęć na forum. Z EXIFa wyjdą wszystkie ustawienia więc proszę o porady.
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

To szkło z cyfrą jest do d... Jak kupiłem cyfrę to po 2 tygodniach sprzedałem czym prędzej ten obiektyw - wielkie mydło zamiast ostrości

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• icik
      Bywalec
      • 2006
      • 159

Kurcze, ale czy to mydło występuje przy wszystkich przesłonach? Może po domknięciu do np. 22 coś się poprawi? Fakt z takimi dużymi przesłonami go nie testowałem.
      Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1709

F/22 też nie będzie dobrze, bo dyfrakcja będzie odgrywała dużą rolę (już od ok. F/11 spada powoli ostrość - kryterium Rayleigha).

[email protected]

Komentarz

• icik
          Bywalec
          • 2006
          • 159

Większość zdjęć robiłem na przysłonie 5,6 i czasach 160 i 200 oraz ISO 400 a nawet 800. Powyżej 200mm ostrość jest do d..py. W zakresie 70-200 to już jak wyszło - raz OK raz nie OK. Nawet przy 70mm i na powyższych ustawieniach też nie zrobiło dobrej fotki. Ahhha Tomek (Urbanowicz) mogę Ci na mejla posłać kilka fotek tych najbardziej zepsutych? Ocenisz ???!!???

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1709

Jasne, puszczaj.

[email protected]

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez icik
              Większość zdjęć robiłem na przysłonie 5,6 i czasach 160 i 200 .... Powyżej 200mm ostrość jest do d..py. W zakresie 70-200 to już jak wyszło - raz OK raz nie OK.
              Czy jesteś pewien, że to jest nieostrość? Używałeś statywu? Bo mnie się wydaje, że mogą być po prostu poruszone.
              Spróbuj f/8 i krótsze czasy, rzędu 1/500 na długim końcu. No i pokaż te fotki:
              www.imageshack.us
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• fyrste
                Bywalec
                • 2006
                • 177

gwozdzt ma racje, raczej będziesz miał poruszone zdjęcia a nie nieostre. No i dobrze jest mieć trochę światełka przy ogniskowych powyżej 200... a i poniżej też nie zawadzi
                Canon 855D + 8-200mm f4

Komentarz

• icik
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 159

Gwozdzt i Tomasz Urbanowicz- pozwoliłem sobie wysłać fotki na Wasze mejle.

Komentarz

• icik
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 159

Panowie ja wrzuciś fotkę na forum?

Komentarz

• snow
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1145

Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez icik
                        Gwozdzt i Tomasz Urbanowicz- pozwoliłem sobie wysłać fotki na Wasze mejle.
                        Przyszły :-)
                        Wg mnie faktycznie powinieneś skrócić czasy i przymknąć nieco przysłonę. Chyba będziesz musiał wyjść na słońce :-)

Zamieszczone przez icik
                        Panowie ja wrzuciś fotkę na forum?
                        już Ci dałem link: www.imageshack.us
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1709

Zamieszczone przez gwozdzt
                          Przyszły :-)
                          Wg mnie faktycznie powinieneś skrócić czasy i przymknąć nieco przysłonę. Chyba będziesz musiał wyjść na słońce :-)
                          Mnie się wydaje, że to nie przez poruszenie. Mam pierwsze zdjęcie kobiety z dzieckiem na rękach - zobacz na pojedyńczy włos jest cały, nie rozmazany jak przy poruszeniu, ale kto wie...

Czas 1/160 sek. przy ogniskowej 200mm to trochę za długo, chyba że masz ręce jak imadło. No i przymykaj do F/8-F/11 i zobacz jak wychodzą fotki.
                          Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
                            Mnie się wydaje, że to nie przez poruszenie. Mam pierwsze zdjęcie kobiety z dzieckiem na rękach - zobacz na pojedyńczy włos jest cały, nie rozmazany jak przy poruszeniu, ale kto wie...
                            Ja znów zwróciłem uwagę na takie, gdzie kobieta idzie z dzieckiem za rękę i ręka dziecka jak dla mnie wygląda zdecydowanie na poruszoną. Czas tam jest 1/200, ogniskowa 110mm, f/4,5
                            no dobra, ale jeśli nie poruszone, to co? Wydaje mi się, że sama słabość optyki nie dałaby aż tak kiepskich rezultatów. Na sproblemy FFBF też raczej mi to nie wygląda, bo tam nic nie jest ostre. Wiec co? uszkodzony ten obiektyw?
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• snow
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1145

Wystawcie zdjęcia :>

Komentarz

Pracuję...