50 1.8 - czy warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sztajfa

50 1.8 - czy warto?

witam.chcialbym poznac wasza opinie na temat tego obiektywu do 300d

chce kupic w miare fajny ob staloogniskowy.glownie bedzie mi sluzyl do robienia portretow i do krajobrazu. czy za taka cene warto go kupic? moze macie jakies linki do fotek zrobionych tym obiektywem?
    pozdrawiam i dzieki z gory za pomoc
  • Spontan
    Bywalec
    • 2004
    • 182

Warto Ale czy za tą cene? Ja swojego kupiłem za 330zł. Nówka, z gwarancją.

Komentarz

• Sztajfa

gdzie?tez na allegro?

Komentarz

• Spontan
        Bywalec
        • 2004
        • 182

Nie, w stodole.

Komentarz

• p13ka
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1013

Re: czy warto?

Zamieszczone przez Sztajfa
          witam.chcialbym poznac wasza opinie na temat tego obiektywu do 300d

chce kupic w miare fajny ob staloogniskowy.glownie bedzie mi sluzyl do robienia portretow i do krajobrazu. czy za taka cene warto go kupic? moze macie jakies linki do fotek zrobionych tym obiektywem?
          pozdrawiam i dzieki z gory za pomoc
          Warto go kupić bo to świetne szkło za niewielkie pieniądze. Można znaleźć troszkę taniej ale jezeli nie robi Ci problemów różnica 10-20 zł. to bierz za te 400zł. Do krajobrazów będzie za wąski a portrety jak najbardziej. Zdjęcia jakie ludzie nim robią możesz obejrzeć np. na SIGU

Komentarz

• Przemek Białek
            Uzależniony
            • 2004
            • 832

bierz bierz niema sie co zastanawiac!
            szklo jest cool!
            dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
            "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Hadrian
              Coś już napisał
              • 2004
              • 79

Brać, za tą kasę nic lepszego nie kupisz...

PS. jak będziesz miał możliwość to zobacz czy nie ma w nim paproszków na szkłach
              (ja przebrałem ze 4 szt. zanim znalazłem wolny od tej przypadłości)
              Oczywiście juz mam paproszki... Ale te są moje

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Hadrian
                PS. jak będziesz miał możliwość to zobacz czy nie ma w nim paproszków na szkłach
                (ja przebrałem ze 4 szt. zanim znalazłem wolny od tej przypadłości)
                Oczywiście juz mam paproszki... Ale te są moje
                A widac je na zdjeciach? Nie? To o co chodzi? :P

Komentarz

• DarekSzu
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 170

Warto też poszukać wersji pierwszej z metalowym bagnecikiem. Ja swój bede sprzedawał pewnie z początkkiem roku bo wymieniam na EF 50 1,4. Ale cena nie będzie niższa niż ten z allegro. Mój do tego stary ale ..... jakie to szkiełko
                  Analog i cyfra

Komentarz

• Hadrian
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 79

Zamieszczone przez Vitez
                    A widac je na zdjeciach? Nie? To o co chodzi? :P
                    Chodzi tylko oto, że jeśli cos kupuje to chce zeby było to dobrej jakości.
                    PS. Na giełdzie bez aparatu nie wiadomo czy bedzie to widać czy nie.

Komentarz

• Pszczola
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1760

Ale obecnosc/nieobecnosc pylkow w obiektywie nic nie mowi o tym czy obiektyw jest w porzadku...
                      EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Hadrian
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 79

Zamieszczone przez Pszczola
                        Ale obecnosc/nieobecnosc pylkow w obiektywie nic nie mowi o tym czy obiektyw jest w porzadku...
                        No, niby tak... choc napewno swiadczy to o jego szczelnosci a to jest istotne.

Wszystki wiadomo, że 50 jest ostrym szklem o bardzo dobrym stosunku jakosci do ceny...
                        Wszyscy tez wiedzą jak dziadowsko jest wykonana. Taki syf w srodku nowego szkla nie swiadczy dobrze o starannosci wykonania i szczelnosci szkla... z drugiej strony czego wymagac za 300-400zł. No moze tylko tego zeby choc nowe szklo bylo czyste...

Tak czy siak to dobre szkielko za bardzo mala kase i warto je kupic.

Komentarz

• mliszcz
                          • 2008
                          • 12

Czy 50 1.8 da mi...

Witam.
                          Jak w tytule.. Czy 50tka 1.8 da mi taki bokeh i ogólną "plastykę" jaką widać na tych zdjęciach ?

Te zdjęcia robione 5D + Carl Zeiss 58 f2 na otwartej max przysłonie.
                          Przeznaczenie portret. Wacham się, bo jeśli "głębia i plastyka" bedzie porównywalna kupie Canona, lecz jeśli nie to kupuje przejsciówke na M42.

Zdaje sobie sprawę że to pytanie może być dziwne dla wielu, bo przecież mógłbym pooglądać zdjecia z 50tki ( co też już dawno uczyniłem ) jak również bokeh jest zależny od kilku innych czynników niż sam obiektyw.

Pytanie kieruje zarówno dla posiadaczy 50tki canona, jak i do ludzi którzy mają coś ciekawego na ten temat do powiedzenia.

A to zdjecia z Zeissa.

1.2.3.
                          Z góry dziękuje za odpowiedź.
                          Michał.

Komentarz

• mor_feusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1370

http://www.fabrykainspiracji.com o ile pamietam jeden z forumowych kolegow robi zdjecie 350D + 50 1.8 - na tej stronce masz rezultaty (moge sie mylic)

Komentarz

• tpop
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1465

Zamieszczone przez mliszcz
                              Witam.
                              Jak w tytule.. Czy 50tka 1.8 da mi taki bokeh i ogólną "plastykę" jaką widać na tych zdjęciach ?
                              przede wszystkim zalezy czy bedziesz uzywal 50 na FF czy na cropie. Jesli na FF to bedzie bardzo podobnie.
                              photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

Pracuję...