leica M8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dobra rada
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 44

leica M8

Wczoraj trzymałem w łapie M8 i musze wam powiedziec że jestem rozczarowany nie tyle wykonaniem , bo tu nie ma sie do czego przyczepic ale po za tym to straszny badziew
    Matryca 10M i przelicznik 1,33 robi wrażenie ale balans bieli pozoatawia wiele do życzenia o szumach nawet nie wspomne.
    Odniasłem wrażenie jak by wypuścili aparat dla koneserów, wcale nie zwracając uwagi na dane techniczne i osiągi aparatu.
  • AdrianP
    Początki nałogu
    • 2006
    • 462

Może więcej konkretów?
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

I na mnie ten aparacik nie zrobil wrazenia - bawilem sie nim przy okazji bycia na Photokinie. Zero w nim emocji... a wielki jak szafa
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• AdrianP
        Początki nałogu
        • 2006
        • 462

Czacha, opisz dokładniej swoje odczucia.
        "Zero emocji" mi nic nie mówi, oprócz tego że ci się nie spodobał
        Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• zanussi
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1696

Czacha... a jak tam właśnie na Photokinie było? A?
          Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez Krzychu
            Leica to że zacytuje tytuł forum "Canon DSLR" ??
            A możesz to rozszyfrować.

M8 na obrazkach wygląda fajnie. A co do jakości zdjęć to matryca Kodaka więc pewnie ma swoje standardowe bolączki i zalety.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Czacha
              fotograf
              • 2004
              • 4868

Chodzi o to ze rece mi nie drazaly, serce szybciej nie bilo.. po prostu zero emocji przy wzieciu w lapy TAKIEGO sprzetu.. nic..

Musze sie pakowac na kolejne szkolenie. Jak wroce to cos tam moze wiecej napisze
              https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• iczek
                Uzależniony
                • 2004
                • 711

Dobra Rada - jak czytam takie pitu pitu to "mnie sie noz w kiesznei otwiera" Co ty napiles sie ? Jak juz cos zaczynasz gadac to sprez sie troche bo na razie to jakies paplanie wychodzi. Konkrety chopie, konkrety. A miales w rekach M6 lub M3..?
                Jakies porownanie masz>?
                FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                Ptaki
                Portrety
                Pejzaż

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

Zamieszczone przez Czacha
                  Chodzi o to ze rece mi nie drazaly
                  Znaczy się brakuje ci tego wbudowanego wibratora do czyszczenia matrycy ???
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• dobra rada
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 44

Zamieszczone przez iczek
                    Dobra Rada - jak czytam takie pitu pitu to "mnie sie noz w kiesznei otwiera" Co ty napiles sie ? Jak juz cos zaczynasz gadac to sprez sie troche bo na razie to jakies paplanie wychodzi. Konkrety chopie, konkrety. A miales w rekach M6 lub M3..?
                    Jakies porownanie masz>?
                    nie wiem o jakie konkrety chcesz zapytac, bo jak o parametry techniczne to polecam leica.com, tam masz wszystkie dane techniczne. A jeśli chodzi Ci o zdjęcia, bo zdecydowanie wole tym sie zajmowac to interesuje mnie tylko szumienie matrycy bo lubie pracowac przy zastanym światełku i nie koniecznie w samo południe : ) oraz jak długo musze doprowadzac balans bieli do bieli. I tu właśnie leica zrobiła wielką kupe już ixus 750 spisuje sie lepiej i kosztuje 10x mniej dosłownie. A i jak mam porównywac cyfre z analogiem ??

Komentarz

• Zielony
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2928

Dawaj jakieś sample
                      sigpic

Komentarz

• AdrianP
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 462

Sposób na balans: RAW
                        Szumy: Na pewno spore bo CCD od Kodaka.
                        Matryca: Czemu nie dali FF? Wienietowanie to nie taki problem aby pomniejszać matrycę...
                        Migawka: nie wiem po co wymienili tę płócienną. Dziwna polityka.
                        Nazwa: Czemu M8, nie M7D? Od razu rozwiewa to nadzieje na nowe modele analogowe...

Komentarz

• twlodar
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 68

Analogowe są MP i M7, obydwie są ciągle produkowane (M7 pewnie
                          w edycjach kolekcjonerskich), ta pierwsza pewnie doczeka się kiedyś
                          drugiej wersji z jakimiś udoskonaleniami (np. dzwigienka do korekcji
                          wizjera

Co do matrycy, zapominacie o pewnym drobiazgu, M8 nie ma lustra,
                          wobec czego nie obowiązuje w aż tak znacznym zakresie zasada
                          1/ogniskowa nie limituje tak stosowanych czasów i nie wpływa na
                          konieczność stosowania wysokich czułości.. No i do M8 nie podpina się
                          ciemnych zoomików, ale jasne szkiełka stałoogniskowe..
                          20D, 350D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 50/1.8, 580EX, 420EX.. No chyba że znowu skoczę

Komentarz

• AdrianP
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 462

A co ma lustro do poruszenia zdjęcia?

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Zamieszczone przez AdrianP
                              A co ma lustro do poruszenia zdjęcia?
                              Ma masę. W sensie, że waży coś. Coś, co waży i lata w tę i na zad w aparacie nie działa raczej korzystnie przy długich czasach.
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...