Laptop do zdjęć..

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • azael
    Coś już napisał
    • 2006
    • 68

Moja uwaga, a może i hint.
    Może nie widziałem wszystkich sprzętów z LCD podobnie jak i z CRT, ale z tego na czym miałem okazję do tej pory pracować doszedłem do pewnego wniosku. Jeżeli chcemy naprawdę zobaczyć zdjęcie to w przypadku budżetów krajowych korzystniejsze jest zainwestowanie w dobrego lapa nie zwracając uwagi na matrycę, a do obróbki zdjęć zaopatrzyć się w monitor CRT, którego można podłączyć do wspomnianego lapa.
    Zalety:
    - brak wad paneli LCD
    - cena wyświetlacza
    - budżet można przeznaczyć na mocnego lapa, które jak wiadomo są zawsze za wolne ;-)
    Wady:
    - gabaryty

Nie biorę pod uwagę oczywiście urządzeń, których ceny są rzędu 10 kzł.
    EOS 30D / EOS 33 + EF 50 + EF 70-200
    D700 / F80 + 14-200
    Pentacon Six + 50,80,180
    Bronica SQ-Ai + 50,80,150

Komentarz

• Calliactis
      Początki nałogu
      • 2005
      • 353

Matryce w notebookach nie są w stanie odwzorować 100% barw, w szczególności wysokiego nasycenia zieleni, czerwieni i niebiskiego, podobnie jak i drobnych różnic w cieniach. Matryce XBlack czy to Crystal Clear - w ogóle tego typu mają głębszą czerń, są o niebo lepsze od zwykłych 'matowców'. Uważam, że tak jak napisał AZAEL najlepiej jest kupić mocny, stabilny sprzęt, a dodatkowo monitor który mozna profilować - czy to LCD czy CRT. Niebawem będą na rynku nowe monitory SED - gdzie podobnie jak w LCD będzie kazdy pixel osobno, ale każdy będzie z kolei mini-kineskopem. Mają mieć wielkość LCD, podobny pobór mocy, jednak żywotność o wiele większą (ok. 60 000h), kontrast rzędu 8000:1 lub większe i znakomitą jasność i CZERŃ! SED'y będzie produkował Canon i Toshiba. Polecam poczytać trochę o tym nawet na wikipedii.. Zatem - kup szybkiego notebook'a z Acer / Asus / IBM / Dell itd - co Ci pasuje i kup jakiś polecany na forach foto/dtp monitor który podłączysz i nadasz profil.
      5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
      rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Komentarz

• shaqi
        Początki nałogu
        • 2005
        • 448

po za tym procek to tylko coredou a nie core 2 duo
        a w tej cenie wlasnie mozna nowszy juz model kupic
        Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
        Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
        A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• rekanoga

posiadam tego laptopa:
          http://www.allegro.pl/item131584721_...0gb_wa_wa.html

Matryca jak matryca - zalezy jak w stolku siadziesz :-)
          Wiec trzeba zakupic monitor CRT - to jedyne tanie wyjscie...

Raczej nie ma czegos takiego jak "Laptop do zdjec" czy do ich obrobki.
          Ostatnio edytowany przez Gość; 6685.

Komentarz

• pyciu
            Bywalec
            • 2005
            • 119

Zamieszczone przez Wiesiek_TGT
            szukaj matrycy w technologi IPS
            Pisałem już o tym. matryce taka maja notebooki IBM/Lenovo, tylko serii T 15 cali z rozdzielczościa 1400x1050 lub 1600x1200
            A gdzie pisałeś ? Link pls.

Używałem już conajmniej 3 różnych Thinkpadów (obecnie T42p) i niestety matryca w żadnym nie była lepsza niż w moim starym-ale_jarym CRT'kó LG.
            Obrabiane zdjęcia na lapku, zawsze są albo przejaskrawione, albo przekolorowane (na papierze) - dlatego zupełnie zrezygnowałem z tego wariantu (tj. z wykorzystania jego matrycy).

pzdrawiam
            Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
            album-foto.pl | plfoto

Komentarz

• mor_feusz
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1370

Przepraszam ze dopiero teraz odpisuje na ten post. NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!! PACKARD-BELL (czyli NEC). Ich laptopy maja srednio 20-30% mniej mocy niz wszystko inne (mialem duzo stycznosci). Kazdy nawet najgorszy jest o ok 20% szybszy od P-B. Prosze nie popelniaj tego bledu. Jesli mozesz to kup juz ACERa bedzie szybszy.

Komentarz

• borkomar
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1083

Hmmm.Panowie nie straszcie.
                Sam mam zamiar pozbyć się desktopa i zakupić lepszego lapka niż mam(obawiam się, że jeśli chodzi o matrycę to ciężko będzie o lepszą- sony vaio X-black).
                Myślałem o Asusie lub Toshibie oba z błyszczącymi matrycami.
                Może ktoś się wypowie na ten temacik.Możnaby oprofilować matrycę i heja.
                Macie jakieś sugestie - czego nie kupować a na co zwrócić uwagę
                Jak się wkurzę albo mnie matryce wkurzą z w/w marek to gdzieś poza granicami naszego pięknego kraju kupię core 2 duo Soniaka z taką samą matryczką.
                Pozdrawiam i czekam na jakieś sensowne :wink: czytaj kreatywne podpowiedzi.
                Z góry uprzedzam, że nie mam zamiaru gapić się w żadne CRT bo można dostać takich oczu od tego.Obecnie mam LCD z matrycą PVA wiec wiem co to znaczy dobry obraz na LCD.
                5D +

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

Zamieszczone przez borkomar
                  Myślałem o Asusie lub Toshibie oba z błyszczącymi matrycami.
                  Tak jak juz pisalem wczesniej matryce glossy sprawiaja, ze obraz jest bardziej soczysty, ze tak powiem. Troszke przeklamuja kolory. Takze nad zastosowaniem takich matryc do obrybki zdjec to ja bym sie zastanowil.
                  Nie zmienia to faktu, ze efekt tych matryc jest bardzo ciekawy

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

trzeba się nauczyć patrzeć na taką matryce, wiedzieć pod jakim kątem jest dobrze - praca trochę mniej wygodna , no i koniecznie kalibracja - ale to właściwie trzeba z każdym monitorem zrobić.
                    Instagram

Komentarz

• perqsista
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 429

Zamieszczone przez czajna
                      Ja bym polecił coś tańszego:
                      http://www.allegro.pl/item131918527_...klep_5101.html

Dokupić jeszcze RAMu i kwita... Za tą cenę nie ma lepszego...
                      Dokładnie tak zrobiłem-dokupiłem jeszcze 512 RAM. Do pracy ze zdjęciami podpinam monitor CRT (chociaż czasemi mi się nie chce). Jestem jak narazie berdzo zadowolony-sprzet o wiele wydajniejszy od mojego leciwego komputera stac. (athlon XP1.8. Jakoś przekonałem się do laptrupów, szczególnie jak dokupiłem Access Pointa do WiFi
                      www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• slawi_3000
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 568

Zamieszczone przez Wiesiek_TGT
                        Witam

Pisałem już o tym.
                        matryce taka maja notebooki IBM/Lenovo, tylko serii T 15 cali z rozdzielczościa 1400x1050 lub 1600x1200
                        Mam i używam, jest całkiem dobrze.
                        Przykłady:
                        http://www.allegro.pl/item131866410_...p_gw_fvat.html
                        to jest okazja
                        http://www.allegro.pl/item131722669_...fi_gw_vat.html
                        Wiesiek
                        Też mam i używam T43p z 1600x1200. Mam kalibrację na Kodaka i na papierze z labu K mam 100% tego, co na ekranie. Tylko, że kosztował w sklepie 50% drożej, niż na tej aukcji .

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                          Tak jak juz pisalem wczesniej matryce glossy sprawiaja, ze obraz jest bardziej soczysty, ze tak powiem. Troszke przeklamuja kolory. Takze nad zastosowaniem takich matryc do obrybki zdjec to ja bym sie zastanowil.
                          Nie zmienia to faktu, ze efekt tych matryc jest bardzo ciekawy
                          Nie wyobrażam sobie teraz pracy na lapie bez bright view/crystal view/glossy... Zupełnie inna bajka. Jednak podstawową wadą jest, że wszystko Ci sie odbija od ekranu.

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

Kiedyś poprzyglądałem się laptopom. Swojemu i znajomych. Żaden z nich nie miał na tyle jednolitego podświetlenia i niewrażliwości na kąt patrzenia, żebym w ogóle myślał nad obróbką zdjęć. Przypominam, że mimo siedzenia sztywno jak kołek, to pod innymi kątami patrzymy na różne miejsca w monitorze.

Skalibrować sobie można, ale co z tego, jak w centrum jest inaczej, u góry inaczej, u dołu inaczej? Winda chyba nie daje rady profilować różnie różnych części monitora. Trzeba dokładnie poszukać modelu w którym taki efekt by nie występował. Pewnie najtańszy on nie będzie... :/
                            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4813

Zamieszczone przez piast9
                              Skalibrować sobie można, ale co z tego, jak w centrum jest inaczej, u góry inaczej, u dołu inaczej? Winda chyba nie daje rady profilować różnie różnych części monitora. Trzeba dokładnie poszukać modelu w którym taki efekt by nie występował. Pewnie najtańszy on nie będzie... :/
                              no to jest tylko pytanie czy zajmujesz sie grafika czy zdjeciami?
                              jesli grafika to laptopy odpadaja, jesli zdjeciami i nie zmieniasz kolorystyki selektywnie to mozesz byc pewien ze jesli w centrum masz kolory ok to rowniez na krawedziach bedzie ok (mimo tego ze mozesz widziec ze lekko ucieka), poza tym lepiej miec skalibrowany nawet najtanszy monitor niz nieskalibrowany za kupe kasy ;-)
                              Instagram

Komentarz

• borkomar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1083

Znacie matryce danych producentow Za czym najlepiej sie ogladacNapewno sa jakies roznice pomiedzy nimi - czy moze sie myle
                                5D +

Komentarz

Pracuję...