sigma obiektyw

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dandal

sigma obiektyw

czy mozna uzyc obiektyw przeznacony do analogowego aparatu(Sigma Telephoto 100-300mm 4.5-6.7 DL ) Do canon eos 300d

dzieki za pomoc
  • kami74
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1492

Jak jest z mocowaniem EF to oczywiście tak
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Peri Noid
      Uzależniony
      • 2006
      • 604

Aczkolwiek musisz liczyć się z możliwością wystąpienia np. aberacji chromatycznych, jeśli obiektyw nie został stworzony z uwzględnieniem wymagań matryc cyfrowych. Żeby było jasne - to MOŻE ale nie MUSI wystąpić (zależy od obiektywu). A nawet jeśli, to w twoich zastosowaniach może być mało przeszkadzające. Po prostu podłącz i rób fotki.
      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez Peri Noid
        Aczkolwiek musisz liczyć się z możliwością wystąpienia np. aberacji chromatycznych, jeśli obiektyw nie został stworzony z uwzględnieniem wymagań matryc cyfrowych.
        A te stworzone z uwzględnieniem wymagań matryc cyfrowych nie abberują ?? LOL.
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• tomaj_2
          Bywalec
          • 2006
          • 247

Proponuje się jeszcze upewnić czy ten obiektyw będzie działał z cyfrówką, głupio by było zobaczyć komunikat err99 lub coś podobnego. Stare Sigmy nie chcą gadać z cyfrą
          Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
          Moje wypociny

Komentarz

• Peri Noid
            Uzależniony
            • 2006
            • 604

Zamieszczone przez Krzychu
            A te stworzone z uwzględnieniem wymagań matryc cyfrowych nie abberują ??
            Aberują, ale w dużo mniejszym stopniu. Matryca jest o wiele bardziej wymagająca od kliszy. Wystarczy przykręcić do poszki cyfrowej jakiś średniej jakości zoom na m42 - ja się za głowę złapałem jak zobaczyłem, jakie cuda rysuje Beroflex na matrycy 30D. A podpięty do Zenita czy Praktiki daje idealnie ostre fotki bez żadnych "atrakcji". To samo miałem z Tamronem 28-200/3.5-5.6, którego używałem najpierw z 300D, a potem z 500N. Przy cyfrze dawał bardzo widoczne i uciążliwe aberacje, na analogu o ile były widoczne, to trzeba było ich mocno szukać. Taki urok cyfry.
            Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Aberują, ale w dużo mniejszym stopniu. Matryca
              Pytanie było oczywiście retoryczne bo tak się składa że mam szkło tylko do matrycy (Tokina AT-X Pro) i abberuje mocniej niż te które były stworzone jak o cyfrze nikt nie myślał...

ile były widoczne, to trzeba było ich mocno szukać. Taki urok cyfry.
              Taki urok denek od butelki...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...