CCD vs CMOS - nie ma roznicy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

CCD vs CMOS - nie ma roznicy

Zamieszczone przez alahari
    Tyle ze za ta cene to zdecydowanie bym radzil 300D+kit.
    Zalezy czy ktoś woli lustrzanke czy kompakta. Lustrzanka np. nie "kręci" filmów :wink:
    I nie robi zdjec czarno-bialych, sepii i obiektyw odpada jak sie nim mocno zakreci

Albo woli sie CCD, a nie CMOSA
    Wg wszelkich profesjonalnych serwisow i ksiazek - to juz jest ZADEN argument. Wiec moglabys sobie w koncu darowac .
    Roznice miedzy CCD a CMOS byly zauwazalne dwa lata temu (i z tego okresu pochodza mity o wyzszosci CCD - od osob ktore zatrzymaly sie w tej epoce cyfrowek pod wzgledem sledzenia nowosci, opisow technicznych, porownan itp) , od tej pory jakosc matryc CMOS zrownala sie z CCD :P , a niektorych nawet przewyzszyla (np malymi szumami :P ).
  • alahari
    Początki nałogu
    • 2004
    • 343

Re: G3 vs G5

Zamieszczone przez Vitez
    I nie robi zdjec czarno-bialych, sepii i obiektyw odpada jak sie nim mocno zakreci
    To mi akurat wisi 8)

Wg wszelkich profesjonalnych serwisow i ksiazek - to juz jest ZADEN argument. Wiec moglabys sobie w koncu darowac .
    Aleś sie rozsierdził, a ja tylko napisałam, ze ktos moze preferowac CCD A co, nie może? Najnowszy z kompaktów Canona bedzie miał własnie CCD- a przeciez, dla obnizenia kosztów i dla innych niby zalet powinni władować weń własnie cmosa
    Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez alahari
      Aleś sie rozsierdził, a ja tylko napisałam, ze ktos moze preferowac CCD A co, nie może?
      Ot polska niezawistnosc... a dyskusja jest o wyzszosci masla nad margaryna. I niedlugo bedziesz jedyna uczestniczka takiej dyskusji. Setkom ludzi w ten ponad rok przesiadywania na grupie cyfrowa pomoglem w wyborze aparatu. Ani razu nie padla kwestia jakiego typu przetwornik ma byc. Dlaczego? - napisalem powyzej. Wybieranie aparatu z uwzglednieniem tak malo waznego kryterium to przejaw snobizmu - "BO JA TAK CHCE" . Podczas gdy rozsadek mowi - skoro nie ma roznicy to olac to kryterium.

Najnowszy z kompaktów Canona bedzie miał własnie CCD- a przeciez, dla obnizenia kosztów i dla innych niby zalet powinni władować weń własnie cmosa
      Zwracam uwage na slowo "kompaktow" . Canon tak robi ze w kompaktach kladzie CCD a w lustrzankach CMOS. Cos o kosztach piszesz? Przeciez to bylo kryterium dwa lata temu. Powtorze - obecnie podobno nie ma roznicy, ani w kosztach, ani w jakosci, ani w poborze pradu miedzy CCD a CMOS (ot najblizsze pod reka zrodlo - National Geographic "Szkola fotografowania - fotografia cyfrowa" ), wiec twoje "obnizenia kosztow i dla innych niby zalet" pochodzi sprzed dwoch lat - skoncz z tym starym stereotypem . Canon przynajmniej w swoich labach wyrownal poziomy :P . I Canon jeden raczy wiedziec dlaczego w lustrzankach montuje CMOS a w kompaktach CCD, jak i dlaczego lustrzanki maja lepsza jakosc i nizsze szumy .
      Czemu jestes tak uparta by mimo dowodow w ksiazkach, serwisach internetowych itp, nadal tkwic przy zdaniu, ktore bylo prawdziwe dwa lata temu?
      Kompleks masz jakis, bo twoj CCD w G3 kiedys (sporo przed wyprodukowaniem pierwszego G3) mogl byc lepszy od CMOSow a teraz jest co najwyzej porownywalny? Straszne .
      A prawda jest brutalna - to ze G3 ma CCD NIC nie znaczy, NIE znaczy ze jest lepszy od CMOSow w D30, D60, 10D, 1D, 1Ds . JUZ nie jest lepszy. Dawniej produkowane matryce CCD BYLY lepsze. BYLY. Przyjmiesz to wreszcie uparta istotko do wiadomosci ? Czy mam ci nadal, ciagle, przy kazdej okazji wypominac, bys sie w koncu kiedys przekonala ze CCD jest obecnie ROWNE CMOS?
      Chcesz czegos lepszego od CMOS/CCD ? :
      - Zbudowany na technologii CCD ale mocno ulepszony Nikonowski JFET LBCAST sensor
      - Wlasny projekt Fuji - SuperCCD SR sensor, 6 million pixel locations (2 photodiodes per pixel location), rowniez na bazie CCD ale mocno ulepszony.
      Niestety - zadnego z powyzszych sensorow nie ma w G3 :P

Komentarz

• Shadow
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1572

I się kobieta uspokoiła Powracając do tej starej dyskusji rzeczywiście stereotyp myślenia że CCD jest lepszy od CMOS wciąż pokutuje u niektórych ludzi. Ale nie dziwię się. Czytam sobie dzisiaj książkę o fotografii cyfrowej a tam koleś jedzie po CMOSA-ch równo. Oglądam stopkę redakcyjną i co widzę - data wydania 2002 rok.

Komentarz

• Przemek Białek
          Uzależniony
          • 2004
          • 832

to prosze tutaj;

w momencie pisania tej ksiazki (2000) uklady CMOS zaczely zrywac z dosc niepochlebna opinia rozwiazania niepozwalajacego na rejestrowanie zdjec z dokladnym odwzorowaniem kolorow. Niemniej jednak pojawil sie juz aparat - nowy canon eos D30 - zrywajacy z ta zla reputacja technologii CMOS. Przy cenie siegajacej 3 tys $ urzadzenie to jest nie tylko tansze niz wiekszosc wysokiej klasy cyfrowych lustrzanek, ale rowniez pozwala rejestrowac obraz o praktycznie zerowej zawartosci szumow, czyli cos czego nie da siagnac z matryca CCD.
          dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
          "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Warto też zauwazyc, że 1DmkI ma chyba właśnie matrycę CCD
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Aszu
              Uzależniony
              • 2004
              • 707

Zawsze wolałem rozwiązania oparte o CMOS.
              Mikroprocesory, układy napięciowe .....

Sterowanie takimi układami jest proste.
              //mj

Komentarz

• gostcomp

jest jeden prozaiczny powód wsadzania matryc CCD do kompaktów
                produkcja CCD małych rozmiarów o dużej rozdzielczości jest prostsza i tańsza od produkcji takich samych matryc w technologi CMOS

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Zostałeś właśnie mistrzem świata w odkopywaniu starych wątków...
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• trzeszcz6
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 188

nieźle 5 lat! Mistrz!
                    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• sirlukas
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 301

Dokładnie, jestem pod wrażeniem!
                      "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                      ... mój zestaw...

Komentarz

• gostcomp

no co
                        lubię wyciągać trupy z szafy

Komentarz

• Sławek
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 968

a mnie kiedyś vitez zarzucił że ,,jątrze,, jak ruszyłem dwuletni.
                          www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Slider
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1052

Zamieszczone przez Sławek
                            a mnie kiedyś vitez zarzucił że ,,jątrze,, jak ruszyłem dwuletni.
                            Jakbyś założył nowy, to by go zamknął, i pewnie odesłał do wyszukiwarki i tego starego..:-)

Komentarz

• mir31

No nie źle i to przy ilości 2 postów......brawo gostcomp

Komentarz

Pracuję...