Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam nadzieje w najbliższym czasie nabyć Canona EOS 5D, ale najpierw chciałem się upewnić w kilku sprawach. Szczególnie jeśli chodzi o af i ergonomię. Co do jakości obrazownia to mam oczy, widziałem zdjęcia i to mi wystarczy, natomiast sporo czytałem (na tym forum) na temat fatalnych af w Canonach. Pytanie moje właśnie tego głównie dotyczy, i nie ukrywam, że mnie trochę niepokoi. Od kilku lat (wejscie technologii cyfrowej) posiadam Nikony tam af i ergonomia odgrywają w polityce firmy sporą rolę i nie można mieć żadnych zastrzeżeń co do pracy af i tym bardziej co do ergonomii D200.
Między innymi ten aparat właśnie posiadam, i tu jest wałaśnie moja największa wątpliwość i moje pytanie, szczególnie do ludzi, którzy zmienili system z N na C. Jak sie ma 5D w stosunku do D200, pomijając FF, ISO itp. (szczególnie af i obsługa)? Ja zmieniam stajnie ze względu na szkła tak więc można przyjąć założenie, że aparat będzie pracował tylko ze stałymi L.
Dzieki, tak myślałem.
Pozwole sobie na jeszcze jedno pytanko. Generalnie cykam używając głównie stałoogniskowych obiektywów, choć lubię mieć jakiegośpodstawowego zooma do pstrykaniny po domu, i tu włąśnie się pojawia pytanie, czy warto brać 24-105mm f/4 L IS? Raczej zawsze miałem i mam zoomy ze światłem 2.8 i tu dylemat 24-70mm f/2,8 L USM?
No to masz szczescie! Jesli poczekasz dwa tygodnie, to kupujac po
15 pazdziernika w US zaoszczedzisz na zestawie 5D+24-70L $700 (!).
Podwojny rebate - na 5D - $600, na 24-70L - $100.
Biorac to pod uwage 5D mozna kupic w renomowanych sklepach
za ~$2100 co w/g mnie jest super cena za ten aparat.
Co do 24-105L czy 24-70L to ja polecam 24-70L.
No to jest pytanie, od którego raz na 2 miesiące wybucha na CB słabo kontrolowana dyskusja . Jeden i drugi ma swoich zwolenników. Ja robię zbyt mało zdjęć, więc mam tylko 24-70. Ale gdybym robił dużo to do pstrykania dokupiłbym sobie 24-105. Kolega Cichy na 5-ce ma 24-70, a widziałem u niego też 24-105, więc chyba wie co robi. Jeden z moich ulubionych fotografów - Johannes Huwe z Hanoweru (spędziłem tam kilka lat w młodości, łza się kręci w oku) dużo robi stałkami i 24-70 na 1Ds, ale do pstrykania na ulice bierze 5D i 24-105.
Aparat z 24-70 jest inny. Niby tylko 300 g różnicy, a jednak. Mniejszy zakres, brak IS, waga - ewidentne wady (światło dla mnie mniej się liczy). A jednak to czarodziejski obiektyw, na nic go nie zamienię.
Huwe zrobił ładny teścik 24 mm Canona, w tym 24 mm z 24-105 i 24-70. Warto to zobaczyć, o ile jeszcze nie widziałeś.
Dzięki za link. Potwierdził tylko skryte myśli. Waga choć to niewątpliwie wada, ale przywyknięty jestem, w Nikonie 17-55 2.8 AFS kawał szkła, piekielnie dobrego szkła i problem bo to właśnie szkło musze zastąpić sobie jakoś. Zakres mi pasuje choć lepiej by mi pasował do 85, ale... Co do VR vel. IS to nie mam pojęcia z czym to jeść (zasady znam, ale empirycznie n ie miałem przyjemności). Za to te kilka fotek po raz kolejny utwierdzają mnie, że nie jestem "zdrajcą" ten 35 1.4 działa na mnie jak czerwone na byka, a na deser 85 1.2 i 50 1.2 i czuje się syty tam gdzie Nikon mnie głodził ( FF z przyzwoitości nie wspomnę)
Ja nie mam 24-105 Jeśli chodzi o zalety - to faktycznie waga, zakres i IS (choć ja uważam, że prądożerność tego ficzera nie jest zaletą), a 24-70 moim zdaniem jednak jest lepszy, ostrzejszy , jaśniejszy i ma wyraźnie mniejszą winietę.
(choć ja uważam, że prądożerność tego ficzera nie jest zaletą)
Hemm?
To ja jak zwykle podkresle - przy zadnym z moich szkiel z IS (a juz jakis czas je mam , praktycznie zawsze z wlaczonym IS) nie zauwazylem zwiekszonej pradozernosci. 2 baterie w gripie = nieco ponad 1000zdjec. Baterie to zamienniki z foto-tip 2szt i od aptela 2szt.
5D jest bardziej "prądożerny" od 20D i to duuuuużo a IS za darmo nie działa.
NO, to powoli wychodzi szydło z worka.
Na takich samych zamiennikach jak Viteza, ja robię 1700 zdjęć z 5D i szkłami bez IS. Tylko ja raczej mało oglądam knoty na ekraniku, i tak wiem, że nie ma tam nic ciekawego.
NO, to powoli wychodzi szydło z worka.
Na takich samych zamiennikach jak Viteza, ja robię 1700 zdjęć z 5D i szkłami bez IS.
Pozycze ci np 70-200 z IS na tydzien (moze sie w koncu przekonasz ) zeby przepstrykac tylko na nim komplet aku dla porownania 8) .
Na razie mamy takie onanistyczne porownanie:
- 20D ze szklami z IS, z 2 zamiennikami w gripie = 1000-1200 zdjec
- 5D ze szklami BEZ IS, rowniez z 2 zamiennikami = 1700 zdjec.
Dobrze szacuje że ze szklami z IS 5D raczej nie ma szans zejsc ponizej 1000 ?
I w jakim swietle stawia to teorie o wiekszej pradozernosci 5D?
Najwiecej pradu zre duzy LCD (wiem to po swojej Nokii 9300 - jak tylko rozmawiam z bardzo sporadycznym otwieraniem to i 5 dni wytrzymuje, jak czesto otwieram by pisac smsy/maile/internet to 2 dni trzyma...)... tak wiec polecam po prostu wylaczyc autoreview w 5D i przegladac tylko wtedy kiedy naprawde jest potrzeba.
Najwiecej pradu zre duzy LCD (wiem to po swojej Nokii 9300 - jak tylko rozmawiam z bardzo sporadycznym otwieraniem to i 5 dni wytrzymuje, jak czesto otwieram by pisac smsy/maile/internet to 2 dni trzyma...)... tak wiec polecam po prostu wylaczyc autoreview w 5D i przegladac tylko wtedy kiedy naprawde jest potrzeba.
Właśnie dlatego pisałem, że praktycznie nie korzystam z LCD. Odpalam go raz na jakiś czas tylko po to, żeby wywalić zamknięte oczy, nieodpalone lampy itp. "Prądożerność" 5d na pewno wynika tylko z ciągłego oglądania zdjęć a nie jakichś bugów w aparacie.
A Twojego ISa chętnie bym przetestował, nie tylko po to, żeby sprawdzić prądożerność, ale też po to, żeby się przekonać, czy naprawdę tego potrzebuję. Bo teoria podpowiada mi, że byłoby zdecydowanie łatwiej, a praktyka mówi, że skoro dobrze sobie radzę bez IS.... (i parę kzł zostanie w kieszeni..)
...Tylko ja raczej mało oglądam knoty na ekraniku, i tak wiem, że nie ma tam nic ciekawego.
Moje porównania są niezbyt miarodajne bo nie robię testów. Jak się bateria kończy to ją zwyczajnie wymieniam Mam natomiast następujace wrażenia z jedną baterią (oryginał, nówka w aparacie):
- 300D - ok. 300-350 zdjęć
- 20D - ok. 400-450 zdjęć
- 5D - ok. 250-300 zdjęć (czasem do 350)
Nie robię zdjęć tysiącami, dużo kadruję i poprawiam przed pstryknięciem (to kosztuje troche prądu), często (nawet bardzo) po dwu-trzykrotnym kadrowaniu nie pstrykam wogóle. Zdjęć na displayu nie oglądam, mam na trwałe włączony podgląd histogramu, ustawione RAW i zapomniałem jak się zmienia
w 5D większa matryca i display musi kosztować conieco energii. IS to też energia - jeśli robię dużo "przymiarek" a mniej pstryknięć to IS przyśpiesza konsumpcję. Według mojej oceny IS kosztuje od 10-20% pojemności baterii ale to mocno zależy od wszystkich powyższych uwarunkowań. No i to TYLKO subiektywna ocena.
Zgadzam się z Vitezem co do faktu, że to zupełnie pomijalne w eksploatacji. Zamienniki 2600 mAh (faktycznie chyba maja sporo mniej) po 30 PLN za szt czyli 10% ceny oryginału zupełnie uwalniają od myślenia o bateriach. Kiedys używałem Minoltę 7Di (mam ją zresztą dalej) - ta to dopiero jest prądożerna
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Komentarz