Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zakup Eos 300 - kilka pytan o obiektywy i lampke ...
Zakup Eos 300 - kilka pytan o obiektywy i lampke ...
Witam
Dzięki za wszystkei odpowiedzi na moje pytania, dzisiaj byłem w Canonie i wyleczyłem się z zakupu Pro 1 ,
Mam parę pytań co do Eosa:
- czy jest jakaś tania alternatywa (kit kończy się na 88 mm bodajże, coś tak np do 105 mm), czy lepiej nie "czarować" i kupić na początek kita
- czy do zdjęć na koncertach wystarczą zdjęcia przy ISO 1600 + ew. wbudowana lampa, czy dokupić 420 EX (wychodzi 150$)
- niektórzy piszą o obiektywie 50mm, jakie są jego "zalety" , warto go nabywać (70$)?
Pozdrawiam
Tomek
Wiekszosc spraw, o ktore pytasz byla na forum poruszana.
Moim zdaniem:
1. Na pocztatek jednak kit.
2. Jak mozna to koniecznie dokupic 420 EX
3. Oj, warto, warto...
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
50 jest jasna. f1.8 albo 1.4. To rewelacja na koncertach musi być. Poza tym jest stałoogniskowy, więc ma sporo lepszą jakość optyczną. 1.4 dodatkowo ma dobre wykonanie i USM.
1. lepiej zamiast kita wziac Sigme 18-125 (mam ja wlasnie w domu na proby) - jakosc optyczna porownywalna, jasnosc taka sama a zakres o wiele wygodniejszy i bardziej uniwersalny.
2. Na koncerty - lepiej nie uzywaj lampy blyskowej - zabijesz klimat i oswietlenie sceny... o ile w ogole ktos cie wpusci z aparatem na koncert - 50tka 1.8 , iso 1600 i bez lampy rob tylko badz blisko sceny bo 50tka (w ekwiwalencie 80mm) dosc krotka na koncert jest.
Poza tym 50 1.8 to seitne jakosciowo szklo do portretow, ostatecznie widoczkow, jasne i ostre a za taka cene - lepszego nie znajdziesz. Jedyny minus - stala ogniskowa = zoom nozny 8)
Re: Zakup Eos 300 - kilka pytan o obiektywy i lampke ...
Zamieszczone przez lucien
Witam
Dzięki za wszystkei odpowiedzi na moje pytania, dzisiaj byłem w Canonie i wyleczyłem się z zakupu Pro 1
Mam parę pytań co do Eosa:
- czy jest jakaś tania alternatywa (kit kończy się na 88 mm bodajże, coś tak np do 105 mm), czy lepiej nie "czarować" i kupić na początek kita
hm, a ja zapytam tak: miales juz kompakta cyfrowke z jakims zoomem ?
bo jak miales... to mimo ze kit jest fajny (tani i w ogole niezly) to Cie to 80
czy nawet 105 zdoluje na dzien dobry
Po kolei:
- koncerty małe sam organizuję, zapraszam w grudniu na 2 , szczegóły wrzucę na hydepark, za okazaniem dowodu posiadania canona wejście z osobą tow. ze zniżką 100%, na małych kon certach również robię fotki (200-250 osób, max. było 500)
- cena sigmy wynika z tego , że przylatuje ona zza wielkiej wody w metalowym ptaku
- mam Canona S1 z 10 krotnym zoomem, ale zdjęcia z takeigo max. zooma są cienkie i go nie używam prawie w ogóle :-(
- koncerty małe sam organizuję, zapraszam w grudniu na 2 , szczegóły wrzucę na hydepark, za okazaniem dowodu posiadania canona wejście z osobą tow. ze zniżką 100%, na małych kon certach również robię fotki (200-250 osób, max. było 500)
Ooo... a jaka muzyka? Chetnie bym pocwiczyl w koncu na koncertach ... tylko chwilowo tele nie mam wiec rezerwuje miejsce pod scena by Tamronem cos lapac 8) - moge ci na czas koncertu pozyczyc 50 1.8 .
- mam Canona S1 z 10 krotnym zoomem, ale zdjęcia z takeigo max. zooma są cienkie i go nie używam prawie w ogóle :-(
To powiem ci szczerze ze jakosc zdjec z tej Sigmy 18-125 jest zdecydowanie lepsza niz z Canona S1.
Hej, ho, posiedziałem, poczytałem różne Wasze wypowiedzi w archiwalnych postach, podliczyłem i skleciłem ostateczne zestawienie, po prawej są ceny, szukam najlepszego stosunku do ceny., ktore punkty z tego zestawienia mozna sobie od razu darować ...
EOS 300D:
+ Kit - --- 810
+ Tamron AF28-80 F/3.5 - 5.6 Aspherical Tamron AF75-300mm F/4-5.6 LD Macro --- 1010
+ Canon EF 28-90MMII USM F4-5.6 --- 890
+ CANON EF 28-105MM F4-5.6 USM --- 910
+ Kit + Canon EF 75-300MM F4-5.6 III --- 980
+ Kit + Canon EF 55-200MM F/4.5-5.6 II USM --- 1010
+ Kit + Tamron 70-300 LD MACRO 1:2 F4-5.6 FS=62 --- 950
+ Sigma 18-125mm f3.5-5.6 --- 1050
+ Sigma 18-50mm F3.5-5.6 DC + Sigma 55-200mm F4-5.6 DC --- 1020
+ Kit + Sigma 55-200mm f/4.5-5.6 DC --- 1000
Ooo... a jaka muzyka? Chetnie bym pocwiczyl w koncu na koncertach ... tylko chwilowo tele nie mam wiec rezerwuje miejsce pod scena by Tamronem cos lapac 8) - moge ci na czas koncertu pozyczyc 50 1.8 .
Chętnie bym się przyłączył i popróbował złapać "klimaty" koncertowe
Wypróbowałbym w tych warunkach mój EF 100/2.0 8)
Czekam z niecierpliwością na szczegóły
co do muzyki to jest to rock i grunge , szczegóły na stronie www.grungealive.prv.pl , pierwszy koncert jest 14 (wtorek) w jadłodajnii filozoficznej, drugi 18, tamże, to niedaleko buwu, szczegóły co do koncertu 14. bedą na wymienionej stronie dzisiaj wieczorem jak zrobię plakat (w dziale patronat...)
co do muzyki to jest to rock i grunge , szczegóły na stronie www.grungealive.prv.pl , pierwszy koncert jest 14 (wtorek) w jadłodajnii filozoficznej, drugi 18, tamże, to niedaleko buwu, szczegóły co do koncertu 14. bedą na wymienionej stronie dzisiaj wieczorem jak zrobię plakat (w dziale patronat...)
Jaaaaa.... IDE
Grunt to trafic z muzyka , tylko o sprzet trzeba dbac przy pogowaniu .
Mozemy zzaczac sie zmawiac dokladniej na miejsce i godzine spotkania przedkoncertowego.
Aha - ja bede z asystentka 8)
14.XII ================================================== ================================================== ================
Koncert dla Wolnego Tybetu!
Chiny brutalnie okupują Tybet od przeszło 50 lat, regularnie trwają aresztowania i tortury wobec Tybetańczyków i Chińczyków za pokojowe wyrażanie swoich przekonań. Tybetańczycy są obecnie świadkami najpowzniejszego od lat uderzenia w ich prawa religijne. Wyrok śmierci nałożony na buddyjskiego mnicha Tenzina Delka Rinpocze ukazuje prawdziwą twarz polityki Chin. Wolności Chin, Tybetu i Tenzina dedykujemy ten koncert....
14. XII zapraszamy do klubu Jadłodajnia Filozoficzna, ul. Dobra 33/35, niedaleko BUW-u, wstęp 4 zł.
18:00 - prezentacja na temat sytuacji w Tybecie
19:30 - początek koncertu, zagrają ( w klimatach punkowo, rockowo - grungeowych):
Przepraszam
Aberdeen
Leprechaun
Endorfina
po koncercie imprezę poprowadzi Dj Barbapapa, info na stronie: www.grungealive.prv.pl , dział patronaty
18.XII ================================================== ================================================== =================
GrungeAlive – ożywiamy brzmienie Seattle w Warszawie!
Zapraszamy na 4. koncert z cyklu GrungeAlive
Tym razem zagrają:
Leash Eye
BSE dobry, dynamiczny grunge
Root funkujący grunge
Po koncercie impreza w klimacie 100% grunge.
Gdzie i kiedy?
Jadłodajnia Filozoficzna (ul. Dobra 33, W-wa)
sobota, 18 grudnia, od 19.00
wstęp 8 zł
Na miejscu można będzie kupić (za 12 zł) płytę "Tribute to Kurt Cobain, 5 kwietnia 2004" (m. in.: Plateau, Root, Orbita Wiru...). Można ją kupić w Warszawie, w Sklepie Tybetańskim przy ul Zielnej 8 paw. 94, pawilony przy stacji metra Świętokrzyska. Info o imprezie na stronie: www.grungealive.prv.pl
[ Dodano: 09-12-2004 ]
Dzięki za wszystkie rady, zdecydowałem się Eosa 300D+ Sigma 18-125mm f3.5-5.6, jak starczy kaski to może EX 420, pozdrawiam.
Komentarz