Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
-jak to sie ma z 10D?
-czy faktycznie dziala na tych 20 metrach?
-jak wyglada sprawa z synchro przy 1/250?
-czy ogolnie sa warte polecenia? wiem ze np na ebay sa super pocket wizardy za 200-300 zielonych wiec zdaje sobie sprawe ze sa lepsze radia od tych co chce kupic
- Dziala z kazda puszka wyposazona w goraca stopke, z 10D tez.
- Faktycznie dziala. Nawet na nieco wieksza odleglosc ze sciana po drodze (amerykanska kartonowo gipsowa ). Wada tych wyzwalaczy jest taka, ze nawet z malej odleglosci na pozornie dobrych bateriach "wypadaja" blyski. Czyli czasem lubi sobie nie blysnac. Nie maja na to wplywu odleglosci, za to baterie znaczny. Zwlaszcza ta 12V w nadajniku.
- Z moimi, 4 kanaly, identyczna budowa (widac na fotach) synchro 1/250 jest nieosiagalne, czesc klatki zaciemniona. 1/200 dziala wysmienicie.
- Jedyna prawdziwa wada to to wypadanie. Liczac jednak ze sa warte 10x mniej od pocketow i ze na dobrych bateriach to wypadanie nie jest tak bolesne warto. Ciekawe jak z wypadaniem w pocketach...
Choc tak naprawde gdybym mial wybierac pomiedzy wyzwalaczem a przewodem synchro hamy "ze sprezynka" to jednak bym sie mocno zastanawial czy jest sens brac te wyzwalacze. Komfortu znacznie to nie poprawia w normalnych warunkach studyjnych (pomijam okazje, gdzie nie ma mozliwosci ciagnac przewodu). A nawet jesli jest wygodniej to niestety kosztem niezawodnosci.
To co podlinkowaliscie to widzialem ale jakos nie dokonca tam byly info ktore uzystaklem tutaj od KuchatK'a.
Bo ja to troche do innego zastosowanie potrzebuje - nie do studio - tylko na zewnatrz. chce to zastosowac do fotografi sportow extremalnych, dokladniej do deskorolki.
Z kablem 10m troche jestem mimo wszystko ograniczony bo trzeba uwazac zeby nie pociagnac za mocno kabla przy przemieszczaniu sie i zmianie kadru. dodatkowo uzywam fotoceli ktora w sloneczne dni (oraz w gdy jest stosunkowo jasno), jak powrzechnie wiadomo, sie nie sprawdza. Wiec zakup radio jest dla mnie jak najbardziej wskazany.
Co do pocketow to ostatnio rozmawialem z wlasicielem takich za 300 zielonych i mowi ze rewelacja i sa warte cene i nigdy sie na nich nie zawiodl. No niestety nie kazdego stac na to.
W kazdym razie dziekuje za informacje. Napewno sie przydadza
Jak nie chcesz pchac sie teraz w wizardy jakies to kup te i zaraz po zakupie wymien oryginalne baterie 23A w nadajniku na jakies przyzwoite duracell'e. Do odbiornika tak samo zainstaluj jakies dobre paluszki. Po wymianie jest wyraznie odczuwalna poprawa niezawodnosci. Fabryczna bateria to mozna sobie najwyzej porzucac
Po wymianie jest wyraznie odczuwalna poprawa niezawodnosci. Fabryczna bateria to mozna sobie najwyzej porzucac
Coś mi się widzi. ze to nie wina samej baterii. Używam 2 takich wyzwalaczy - każdy z innego źródła zakupiony (Elfo i FunSports) - obu się zdarza nie błysnąć jakieś 5x na 100 wyzwoleń. FunSports wymieniło mi na nowy egzemplarz - ale dalej tak samo się zachowuje.
Coś mówili o odległości i przeszkodach - ale ten problem nie wchodzi w gre - czasem nie wyzwala z 1m - a jak naciskam przycisk testowy - działa zawsze.
Chyba ten typ tak ma. Pocket wizard mimo, że podobnie plastikowy - działa niezawodnie - takie sa opinie znajomych.
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
Napewno nie samej. Po wymianie nadal nie wyzwala idealnie za kazdym razem. Ale na oryginalnej baterii nie wyzwalal mi 4-5x tyle i nawet przy naciskaniu test'u pozostawal gluchy.
Natomiast pomijajac kiepskie baterie, to odleglosc rzeczywiscie nie ma tu znaczenia. Powiedzial bym raczej, ze nadajnik jest nieco za wolny i impuls z aparatu jest dla niego za krotki, wiec nie za kazdym razem go "lapie". Test mi tak samo dobrze dziala.
Ale liczac ze sa taniej 10x jak pockety nie ma dla amatora tragedii jak czasem nie blysnie
Jak nie chcesz pchac sie teraz w wizardy jakies to kup te i zaraz po zakupie wymien oryginalne baterie 23A w nadajniku na jakies przyzwoite duracell'e. Do odbiornika tak samo zainstaluj jakies dobre paluszki. Po wymianie jest wyraznie odczuwalna poprawa niezawodnosci. Fabryczna bateria to mozna sobie najwyzej porzucac
A co temat deskorolka itd Tobie znany??:-)
Co do baterii to dla mnie super sprawa za super zolte super tanie super fajne bateryjki z IKEA. Sa to chyba jakies Philips albo cos w takiego tylko pod marka Ikea. Uzywam ich do lamp i przelicznik ilosc blyskow/cena super jak dla mnie.
Po zakupie bede musial przetestowac czy beda dobrze dzialac w nadajniku, jak nie to sie w duracele zainwestuje. W kazdym razie na pocket wizardy nie stac mnie narazie bo jeszcze kilka wydatkow (obiektyw ze stalym swiatlem, 1x flash, 2x statyw, polar, czyszczenie szkla do kamery..)
uzywam wyzwalacza z funsports, dorobiłem dłuzszą antenkę w nadajniku (umieszcze foto) i teraz działa na luzie 60m (wiecej nie probowałem wiec całkiem mozliwe ze znacznie wiecej). Kiedys i tak pewnie przejde na pocket wizzard - ale to bardziej z tego powodu ze na zawodach poprostu wyzwalacze z funsportu wariują - sa zakłucane.
Z tego co rozmawiałem z "najwiekszym" fotografem deskorolkowym w polsce to do pro zastosowan w gre wchodza tylko pocket wizardy i quantumy.
Jest was tu paru na forum fotografujacych takie sporty, wiec sie juz nieco poznalem
Zamieszczone przez corass
Po zakupie bede musial przetestowac czy beda dobrze dzialac w nadajniku
Te z ikei co najwyzej do odbiornikow. One wymagaja 2 "paluszkow" AA.
Nadajnik natomiast dziala na "specjalna" baterie 23A. Wielkosciowo ma nieco ponad polowe paluszka AAA, jej napiecie to 12V.
Do lamp to polecal bym raczej inwestycje w ladowarke i akumulatory. Przy wiekszych ilosciach blyskow z duza moca jak u was wyjdzie bardzo szybko ekonomiczna przewaga tego rozwiazania.
uzywam wyzwalacza z funsports, dorobiłem dłuzszą antenkę w nadajniku (umieszcze foto) i teraz działa na luzie 60m (wiecej nie probowałem wiec całkiem mozliwe ze znacznie wiecej). Kiedys i tak pewnie przejde na pocket wizzard - ale to bardziej z tego powodu ze na zawodach poprostu wyzwalacze z funsportu wariują - sa zakłucane.
antenke chetnie zobacze
Zamieszczone przez maxbmx
Z tego co rozmawiałem z "najwiekszym" fotografem deskorolkowym w polsce to do pro zastosowan w gre wchodza tylko pocket wizardy i quantumy.
czyli mowisz o Rafale Wielgusie? no wiesz Rafal to ma wogule pro sprzet, ale on to inna liga
ps
czemu nie moge robic szybkiego cytowania? zaznaczam tekst, klikam na cudzyslow i na dole w okienku odp nie pokazuje sie text ;/ dziwne :neutral:
Ja kupiłem 4 kanałowy bateryjny wyzwalacz na allegro. Na początku miałem problemy, nie było synchronizacji przy 1/200. Po rozebraniu odbiornika okazało sie że jedna z nóżek na płytce nie była w ogóle zalutowana. Przylutowałem i działa wyśmienicie, błyski mi nie wypadają, synchronizacja działa nawet na 1/250.
Co do baterii, to jak się wyczerpują w odbiorniku, rzeczywiście zaciemnia część klatki, ale wystarczy je wymienić na nowe i jest super
Komentarz