Problem z Raw-ami

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ciri
    Coś już napisał
    • 2006
    • 63

Problem z Raw-ami

Witam serdecznie, od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem 20D i powoli zbieram reszte. Do tej pory nie miałam do czynienia z rawami (tylko jpg w cyfrówkach), ale czytalam na CB ze wiele osób robi w tym formacie zdięcia a potem je obrabia. wiec ja mam zdięcia(raw) ale na aparacie i nie zgrywaja mi sie na kompa. czy potrzebuje specjalnego pragramu, bo jpg zgrywaja sie normalnie. I czy jak juz mi sie uda je zgrac to jakim pragramem najlepiej je potraktować. Z góry dziekuje za pomoc.Pozdrawiam ciri.
    20D+50 1.8+tamronik 17-50 2.8+ 380EX+ różne dodatki....M42
  • Moris
    Początki nałogu
    • 2005
    • 302

Jeden klik ... opcja "SZUKAJ" i mam np. : http://canon-board.info/showthread.p...hlight=20D+RAW
    | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | BLOG |

Komentarz

• ciri
      Coś już napisał
      • 2006
      • 63

Dziękuje

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez ciri
        .... juz mi sie uda je zgrac to jakim pragramem najlepiej je potraktować. ....
        http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12828

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• crater
          Początki nałogu
          • 2006
          • 399

co do programu - RawShooter Premium.Wiem ze jest drozszy niz essential ale moim zdaniem o niebo lepszy (essential jest free a premium kosztuje chyba 66$)
          www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• ciri
            Coś już napisał
            • 2006
            • 63

Dzieki...widze ze jeszcze duzo przedemna...:/ pozdr.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Ja od siebie - dla poczatkujacych z RAWami - polece jednak BreezeBrowsera.
              Na podstawie doswiadczen z roznymi konwerterami (choc sam uzywam ACR) oraz konfrontacji roznych tych programow z moja siostra, uzywajaca 350D.
              BreezeBrowser jest latwiejszy i szybszy w obsludze niz RawShooter. Latwiej w nim wybierac, zaznaczac, kopiowac/przenosic zdjecia. Latwiej w nim masowo obrabiac rawy no i najwazniejsze - konwersja polega na wybraniu paru opcji, zaznaczeniu paru ptaszkow... w przypadku RawShootera obsluga rowniez jest dosc latwa ale... mniej klikologiczna .
              Oprocz tego z kolorami bardzo dobrze sobie radzi jak i z doborem balansu bieli. Niestety rowniez jest platny...

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Zamieszczone przez Vitez
                Ja od siebie - dla poczatkujacych z RAWami - polece jednak BreezeBrowsera.
                Od siebie dodam jeszcze że jeśli komuś BB (swoją drogą bardzo dobry program) nie odpowiada to proponuję zajrzeć na płytkę dołączoną do aparatu i wypróbować DPP. Ten program naprawdę da się używać i to z dobrym skutkiem.

Komentarz

• sail0r
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 198

aptur ma 200% racji... szkoda tylko ze nie da sie go zmusic do obrabiania raw-ow z S45
                  S45 user

Komentarz

• ciri
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 63

Kurde jak miałam lustrzanke, to wkladałam klisze, a potem juz tylko wystarczyło wywołać......ehh ta technika teraz zeby wyszło zdięcie to prawie jak w programie"odpicuj mi bryke", czasami jak czytam forum o tych wszystkich przetwarzaniach, obrobkach, liczbach,...:/, coś za coś.Dziękuje za odpowiedzi chopaki. nastepnym razem sprawdze wyszukiwarke zanim zadam jakies pytanie..pozdrawiam C.

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez ciri
                      Kurde jak miałam lustrzanke, to wkladałam klisze, a potem juz tylko wystarczyło wywołać......ehh ta technika teraz zeby wyszło zdięcie to prawie jak w programie"odpicuj mi bryke", czasami jak czytam forum o tych wszystkich przetwarzaniach, obrobkach, liczbach,...:/, coś za coś.
                      Teraz tez tak mozesz zrobic. Rob w jpgach i oddaj do labu proszac o korekte - bedzie to samo co z kliszy... bo chyba nie myslisz ze zdjec z kliszy na papier to ci lab w ogole nie dotykal - tez sa korygowane.

Natomiast jesli nie na odbitki a do komputera/na internet chcesz miec zdjecia "takie jak z labu z kliszy" to niestety - radzic musisz sobie sama bo lab koryguje tylko odbitki na papier (no i ew. skany) - nie wywola za ciebie rawa.

Komentarz

• ciri
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 63

Nie wywoła Rawa, wiem, ostatnio siedze nockami i czytam i czytam, niezła baze danych tu zgromadziliścieoby tak dalej. teraz tylko nauczyc sie w pełni korzytsac z mozliwosci ...mam czas ..pozd.

Komentarz

Pracuję...