Sigma DP1

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djtermoz
    Uzależniony
    • 2004
    • 995

Sigma DP1

Sigma SD14 moze i rozczarowala ale nie przegapcie czegos takiego:

http://www.dpreview.com/news/0609/06092604sigmadp1.asp

wyglada na to ze w przeciwienstwie do Ricoha GR Digital ta Sigma ma sensor duzo wiekszy bo dokladnie taki sam jaki w SD14. A to moze oznaczac bardzo ciekawy kompakt...
    djtermoz@pbase
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Może i ciekawy (głównie ze względu na sensor). Tyle że pytanie ile to będzie kosztować?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• joshua
      Bywalec
      • 2005
      • 128

4000-5000?
      | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

To trochę dużo... Prawdę mówiąc mi też się marzy nieduży kompakcik, może nawet z matrycą kompaktowych rozmiarów (1/1.8" na przykład) nie koniecznie dSLR-ową, ale z porządnym obiektywem bez strasznych dystorsji z FOV około 28mm.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• AdrianP
          Początki nałogu
          • 2006
          • 462

Pięknie, kompakt z matrycą APS, rynku nie zdobędzie ale propozycja ciekawa.
          Szkoda ża obiektyw nie jest f/2.8, bo Faveon chyba troszkę będzie szumił na wyższych czułościach.
          Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Zamieszczone przez AdrianP
            bo Faveon chyba troszkę będzie szumił na wyższych czułościach.
            A po co czułości? Z taką ogniskową można śmiało z ręki zapodać 1/30 albo i wolniej.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• joshua
              Bywalec
              • 2005
              • 128

stałoogniskowy, z relatywnie dużą głębią ostrości i potężną matrycą ale przyszłości świetlanej nie wróżę mu. Nie może być tani przy tej matrycy. Dla koneserów i jako uzupełnienie systemu. Trochę tego ludzie używają nawet w RP.

Zastanawiam się nad jednym. Jak by się sprawdził w zdjęciach ulicznych i "szerokich" planach. Ciekawe czy będzie telekonwerter?
              Ostatnio edytowany przez joshua; 3688.
              | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

A gdzieś jakieś bardziej szczegółowe dane na temat tego wynalazku można znaleźć?
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• joshua
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 128

ups, ten link był

Komentarz

• frikmen
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 158

szkoda ze ten aparat nie jest do końca na serio...
                    jest zbyt ubogi i dla amatora:
                    (kto by się chciał aż tak ograniczać ....brak zooma.i całej reszty wodotrysków.)
                    i dla zawodowca:
                    to ze Foveon jest bardzo OK!, ( na wysokich czułościach bardzo ładnie szumi, monochromatycznie, przypomina to ziarno filmu Cz-B),
                    niestety nie ma celownika...nie ma stopki pod lampę błyskową...wiec nie można założyć dodatkowego celownika tak jak w Ricohu. Pozostaje kadrowanie ekranikiem…ha ha jakie jest opóźnienie spustu migawki? a gdzie możliwość wkręcani filtrów, osłony przeciwsłonecznej….

ZARAZ ! 28f4 może ma super rozdzielczość? I zero dystorsji? Ale czemu pod kciukiem SA przyciski W i T ?

wołałbym 32f2 ….może kiedyś Sony wskrzesi cyfrowego Hexara AF ..?

Komentarz

• frikmen
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 158

aż mi głupio...

ze sam sobie teraz odpisuje /kilka miesięcy temu napisałem listę życzeń/....
                      i jest jest!
                      http://www.dpreview.com/news/0703/07030807sigmadp1.asp
                      ludzi którzy potrzebują celownikowej cyfry jest "od groma "!!!
                      to bardzo... b a r d z o ciekawy aparat,
                      chciałbym to szybko mieć w reku

Komentarz

• Niedzwiedz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 578

fajowy po9mysl szkoda ze f4 tylko lepiej 2,0 by bylo no ale to i tak najlpeszy kompakt na rynku bedzie i w sgma foto bedzie moze mozna wyporzyczyc
                        www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                        www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

eee, zwykla malpka. zadnej podniety

Komentarz

• Niedzwiedz
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 578

malpka na streeta jak znalazl
                            www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                            www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• Bagnet007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1344

Zamieszczone przez Niedzwiedz
                              fajowy po9mysl szkoda ze f4 tylko lepiej 2,0 by bylo no ale to i tak najlpeszy kompakt na rynku bedzie i w sgma foto bedzie moze mozna wyporzyczyc
                              Ja myślę, że f/4 to nie tak źle, ważne żeby było używalne. I tak zazwyczaj nie schodzę poniżej 5,6. Ogólnie aparat bardzo mi się podoba :smile:

Komentarz

Pracuję...