kilka pytan o eos'a 5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ridzu
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 31

kilka pytan o eos'a 5

witam serdecznie wszystkich uzytkownikow Wlasnie wygralem licytacje na allegro eos'a 5 (nawiasam mowiac, 400 zl, to chyba dobra cena?), mam w zwiazku z tym kilka pytan. Otoz, kupilem samo body, nie wiem jaki najlepiej kupic obiektyw. W nikonie, z ktorego sie przesiadlem mialem 35-80 i w zasadzie nie mialem do niego wiekszych zastrzezen,poza tym, ze byl bardzo ciemny. Mysle nad Tokina 28-200 3,5-5,6 (na allegro za 400 zl) albo nad jakims 50 mm o stalym swietle, jednak nie wiem jaki obiektyw tego typu sie nada Mozecie mi cos doradzic?Interesuje sie fotografia kazdego typu, z takim duzym zoomem myslalem o fotografii zwierzat. Lubie tez reporterke. Jeszcze jedno wazne pytanie- czy eos 5 obsluguje manualne obiektywy?nie moglem znalezc nigdzie informacj na ten temat...
    z gory dziekuje za wszelka pomoc
    pozdrawiam
  • zabol
    Uzależniony
    • 2005
    • 643

eos 5 obsługuje wszystkie obiektywy z bagnetem EF. Co do zoomów 28-200 to miałem kiedyś takiego tamrona 28-200 i rewelacja optyczna to nie była. Tokina to pancerne obiektywy. Jak do analoga to bardzo dobrym rozwiązaniem jest tokina 28-70 ze światłem 2.8 albo starsza wersja z f:2,6-2,8. Jak chcesz fotografowac zwierzynę to do takiej tokiny dokupisz sobie np. sigmę 70-300 APO i będzie ok. Co do stałoogniskowej 50-tki to ta canonowska plastikowa ze światłem 1.8 jest calkiem przyzwoita, zwłaszcza że kosztuje coś ponad 300zł. Możesz jeszcze kupić konwerter eos EF/M42 i wtedy z twoją 5-tką będą śmigały wszystkie stare dobre szkła.
    Ostatnio edytowany przez zabol; 1635.

Komentarz

• ridzu
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 31

niestety Tokina 28-70 z tego co widze na allegro jest bardzo bardzo droga(a przynajmniej dla mnie, mam maxymalnie 400zl).Wlasnie Tokina 28-200 kosztuje 400 zl. Obiektywy canona sa dobre?Moze kupie wlasnie jakas standardowa ogniskowa, sam juz nie wiem...
      Jeszcze jedno pytanie, Eos 5 posiada eye control?
      Ostatnio edytowany przez ridzu; 7486.

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

Zamieszczone przez zabol
        ...Możesz jeszcze kupić konwerter eos EF/M42 i wtedy z twoją 5-tką będą śmigały wszystkie stare dobre szkła.
        Niekoniecznie wszystkie. http://www.panoramaplanet.de/comp/ To jest lista obiektywów które mają problemy z lustrami w fulfrejmowych korpusach. Tam jest akurat na przykładzie 5D ale myślę że lista się pokrywa z analogami. Przynajmniej Pentacon 30mm się pokrywał w moim przypadku. Do działania wymagał spiłowania "dupki"

Komentarz

• Terrmos
          Bywalec
          • 2006
          • 108

Wersja, którą mamy w robocie kontroli okiem nie ma... a w ogóle 5tki miewają? 50e to wiem... ale 5tka?

Komentarz

• Juicy
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 44

miałem 5 tke i miała eye control, świetny aparat. Nidawno sprzedałem szkła Canona od niego 28-105 i 100-300
            1D Mk II N, , 24-70 2.8 L, 17-40 , , 550EX, Manfrotto 055ProB+329L

Komentarz

• ridzu
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 31

tak, okazuje sie ze ma eye-control, ale tylko w poziomie
              Zdecydowalem sie na 2 modele:
              50 mm 1,8 albo
              18-55mm 3,5-5,6

Myslalem ze 50tka bedzie lepsza, bo jest bardzo jasna, ale doswiadczona zaprzyjazniona fotograf mowi, ze lepsze 18-55 (a do tego sporo tansze), co Wy o tym myslicie?

Komentarz

• Terrmos
                Bywalec
                • 2006
                • 108

eeeee... jakie 18-55.. to ef-s, które nie pracuje ze złączem ef? Ty się lepiej upewnij, co?
                A jakbyś szukał taniej 50tki to pisz na PW.

Komentarz

• ridzu
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 31

no to czyli jeden problem mam z glowy. nie wiedzialem ze lacze ef-s nie wspolpracuje z ef : /

Komentarz

• Bagnet007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1344

Czasem na allegro trafiają się modele EF-S przerabiane do EF, ale nie wiem czy jest wogóle sens.

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Bagnet007
                      Czasem na allegro trafiają się modele EF-S przerabiane do EF, ale nie wiem czy jest wogóle sens.
                      Maja sens do lustrzanek z cropem. Na pelnej klatce (czyli analogu) bedziesz mial piekna i duza winietke.

Komentarz

• tdfoto
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 292

Zamieszczone przez Terrmos
                        Wersja, którą mamy w robocie kontroli okiem nie ma... a w ogóle 5tki miewają? 50e to wiem... ale 5tka?

kazdy EOS 5 - ma sterowanie okiem w poziomie

tylko w USA byly dwie wersie EOS5 - --- Elan A2E - z sterowaniem oraz Elan A2 - bez sterowania
                        Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
                        Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• bodziewicz

Gratulacje wygrania tak wspaniałego aparatu za 400zł! Ja dałem kiedyś za niego 5tyś! I to w czasach kiedy to były pieniądze! (teraz też są, ale wówczas cena powalała). Miałem dylemat co z moją 5tką zrobić (poczytaj post "mój eos 5 do lamusa?), a teraz widzę, że nie warto. Taki aparat do końca życia mi posłuży, a i następnym też. Nie do zajechania, gdy nie rzuca się nim oczywiście. Kup szkła, jak radzili mi na tym forum (w postach), poczekaj, dozbieraj kasy, kupuj porządne, szmelcu nie warto, za chwilę będziesz chciał sprzedać, a to trudne! Z dobrych szkieł pociecha na resztę życia, a i kiedyś do cyfrowego FF body może przydadzą się. Ja kupuję 5D, zdecydowałem, nie czekam na rewelacje bo pewnie nie prędko nadejdą. Pozdr.

Komentarz

• NikOn

Na początek zdecydowanie polecam EF 50/1,8, przejściówkę EOS/M42 i Carl Zeiss Jena Sonnar MC 135/3,5, CZJ MC Flektogon 35/2,4 i CZJ MC Flektogon 20/2,8. Pamietaj o tym MC. Powłoki są bardzo ważne.

Potem się rozejrzyj - masz już czym fotografować, więc masz trochę czasu. Prywatnie polecałbym wcześnie podjąć decyzje czy zbierasz na zoomy klasy L czy raczej kupujesz obiektywy stałoogniskowe.

Jeśłi te pierwsze to zbieraj na 24-105/4 IS USM L i 70-200/4 IS USM L.

Jeśli te drugie to zacznij od 35/2 potem 85/1,8 potem oczywiście kupisz 100/2,8 macro ale wtedy pomyśl o 200/2,8 L i dozbieraj albo kup macro . Polecam też 24/2,8.

Komentarz

• Niedzwiedz
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 578

mialem EOS 5 wady no coz mial drogie baterie ktore szybka zjadal a juz nie mowie zima
                              zalety zoom we wbudowanej lampie 5kl/s bardzodobry AF wyswietlal sobie kratke czerwona i zasze ustawiel tam gdzie chcialem
                              swietny pomiar swiatla robilem slajdy tylko
                              ale grip byl bez dodatkowego zasilania (dodatkowe zasilanie bylo na kabel)
                              mial eye control ktore bdb dzialalo ale malo uzywalem bo oszczedzalem baterie

ja uzywalem wtedy zooma tamrona 28-105 4-5,6 to byl w miar ok obiektyw na slajdach wyglada w miare dobrze czesto przymykalem do 8
                              poszukaj takiego zoom 28-105 tamrona kosztowac powninien nie duzo

acha o stalkach nie wspominam bo ja osobisci kupil bym EF 50 1,8 i starczylo by mi na dlugooo
                              www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                              www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

Pracuję...