Co wybrać: G5 czy S3 IS ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregc

Co wybrać: G5 czy S3 IS ?

Witam!
    Niestety mój G2 rozsypał się i noszę się z zamiarem zakupu nowego aparatu.
    W związku z tym mam dylemat: G5 czy S3 IS.
    Proszę o podpowiedź - zależy mi głównie na jakości zdjęć - jak ma się jakość zdjęć S3 IS do G2? - Zoom 12x też jest kuszący...a cena obua aparatów jest zbliżona ~1500 zł

gregc
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez gregc
    Proszę o podpowiedź - zależy mi głównie na jakości zdjęć - jak ma się jakość zdjęć S3 IS do G2? - Zoom 12x też jest kuszący...a cena obua aparatów jest zbliżona ~1500 zł
    Jesli jakosc to G5. Jesli zoom ze stabilizacja to S3. Wybor nalezy do ciebie.
    Im wiekszy zoom tym gorsza jakosc zdjec i tego nie przeskoczysz.

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez gregc
      jak ma się jakość zdjęć S3 IS do G2?
      Jak trabant do Mercedesa. Chodzi mi o fabryczne wyostrzenia zdjęć jpg w S3 a brakiem tychże w RAW w G5. O jasnym szkle nie wspomne.
      Zakładam, że raw ci nie potrzebny - inaczej byś nie pytał - jeśli tak to bierz G7. Ciemne szkło ale jest Digic III. To gwarantuje w miarę szybki AF i czyste ISO800 być może nawet 1600.

Jeśli nie dasz rady bez raw - to szukaj Pro1.

Zamieszczone przez Vitez
      Im wiekszy zoom tym gorsza jakosc zdjec i tego nie przeskoczysz.
      Niby tak, ale trzeba pamiętać o formacie docelowym odbitek. Jak ktoś zamawia pocztówkę (10x15) to nie musi się obawiać 1/30, ISO 200 na tele w S2. Poprostu tego nie będzie widać. Wychodząc z tego założenia mam fajne kolorki na odbitkach - chodzi mi o ten piękny odcień zastanego wymieszanego z fleszem przy 1/20-1/30.
      Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
      the silence is deafening

Komentarz

• Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2063

G5 to solidna sprawdzona konstrukcja ale teraz warto pomyśleć o G7. No i masz możliwość RAW'ów co może się czasem przydać.
        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• rasialdo
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 19

Zamieszczone przez Mac
          G5 to solidna sprawdzona konstrukcja ale teraz warto pomyśleć o G7. No i masz możliwość RAW'ów co może się czasem przydać.
          Problem w tym, że G7 w odróżnieniu od G5 został pozbawiony tej funkcji (Raw) - niestety dla użytkowników, stety dla Canona :sad: .W przypadku G7 jest jeszcze jeden drobny:wink: szczegół - cena. Natomiast dziś G5 'chodzą' w całkiem rozsądnych cenach.

Co do Raw-ów to trudno się nie zgodzić - nie będę pewnie zbyt oryginalny mówiąc: na początku dla kogoś kto zaczyna zabawę, Raw-y to nieco męczące doświadczenie - ale przy odrobinie zacięcia efekty będą więcej niż zachęcające.

pzdr

Komentarz

• cezner
            Coś już napisał
            • 2004
            • 73

Zamieszczone przez gregc
            ...a cena obua aparatów jest zbliżona ~1500 zł

gregc
            Ale cena G5 to teraz moze jakies 800 - 900 zł chyba?
            Moze zamiast G5 lepszy będzie G6? szybszy AF podobno no i zmniejszono zdecydowanie aberacje. Bo w G5 aberacja jest koszmarna.
            No i jest Raw.

Komentarz

• emisiaczek
              Uzależniony
              • 2005
              • 548

bawilem sie ostatnio G3 ... af ustawial magicznie dlugo g5 podobno wolniejszy ... wiec tylko s3

Komentarz

• gregc

A może lustrzankę cyfrową - 300D ok 1800 zł nówka z obiektywem...
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=128989539

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez emisiaczek
                  bawilem sie ostatnio G3 ... af ustawial magicznie dlugo g5 podobno wolniejszy ... wiec tylko s3
                  A bawiles sie S3 dla porownania?
                  G6 jest zauwazalnie i sporo szybszy od G3. S3 subiektywnie wolniejszy od G6.

Komentarz

• emisiaczek
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 548

jak ostatnio patrzylem na ceny g6 to po chwili smiechu zapomnialem o nim, juz lepiej dolozyc pare stowek i wejsc w 350d nawet z kitem albo zaoszczedzic i 300d

Komentarz

• gregc

Waham się między: G5/G6 a S3 IS i 300D - wszystkie w podobnej cenie.
                      Chłopy - co wybrać ? - zależy mi głównie na jakości zdjęć.

Komentarz

• TomS
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 880

300D raczej będzie najlepszy w miarę z dobrym szkłem.
                        A co do podobnej ceny to raczej G5 kosztuje niecałe 1000 zł więc jest najtańszy. Mi jedynie dokucza w nim wolny AF.
                        S3 IS hmmm. Wolał bym już G5 przynajmniej można lampę podłączyć zew.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez TomS
                          300D raczej będzie najlepszy w miarę z dobrym szkłem.
                          A wtedy to juz nie bedzie "w podobnej cenie" . Bo w miare dobre szklo to Tamron 17-50 2.8 ok 1300zl = 3000zl min wydajesz.

Komentarz

• mario1275
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 420

jeśli wybór g5 lub g6 a s3 stanowczo wybrałbym G bo miałem i z jednym i z drugim doczynienia i te Ski strasznie mi się nie podobają jeśli chodzi o wygodę obsługi - a jeśli zastanawiasz się nad 300d to pomyśl czy będzie cię stać na lepsze obiektywy
                            www.modelownia.pl

Komentarz

• gregc

Jakość fotek z 300D ze szkłem "kitowym" jest chyba mimo wszystko lepsza od kopaktu serii G (G6) ??? A z czasem może uciułałbym kasy na lepsze szkło (oczywiście w tajemnicy przed żoną

Komentarz

Pracuję...