Studio fotograficzne? sa chętni?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

Studio fotograficzne? sa chętni?

czysto hipotetycznie...
    Dzisjaj wpadl mi do glowy pomysl, ze mozna by sie skrzyknac i wspolnymi silami wynajac powierzchnie i wyposazyc studio... (kwestie formalne do ustalenia) i cos wymyslic..jak by to studio foto zagnac pod strzechy

Sa chetni do rozwazan mysle ze w w pierwszym roku bedzie najgorzej (zakup wyposazenia) a pozniej tylko czynsz i serwis sprzetu. Ewentualnie mozna by udostepniac studio 'nie zrzeszonym" odplatnie... w jakis tam godzinach, chociaz na to bym sie nie nastawial teraz...

Wiadomo im wieksza powierzchnia tym lepiej ale studio nie musi byc w centrum a powierzchnia 6x6 wystarczy na poczatek :-)

Pozdrawiam
    Jacek
    Instagram
  • Arkan
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1401

Jestem chętny, i tak miałem zamiar kupić trochę oświetlenia.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Ja juz mam akie jedno znajome studio. Wyposazenie jest srednie ale wystarczajace a gdybym sam mial takie kupic to bym z 10 lat splacal .
      Al. Jerozol 47/13 , 35zl/h czyli wg mnie tanio jak barszcz.
      Wlasnie sie przymierzam by tam sie poduczyc troche pstrykania w studio bo tanio

Komentarz

• Arkan
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1401

gdybym sam mial takie kupic to bym z 10 lat splacal .
        Dlatego mówimy o wspólnym przedsięwzięciu. A wyposażenie jak liczyłem ostatnio, nie jest zabójczo drogie. W kilku tysiącach PLN można się zamknąć.
        Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

Vitez,
          no wlasnie, "mam studio za 35 zl/h" i powiedz mi co to za komfort pracy.. mozesz sobie spokojnie ustawic oswietlenie zastanowic sie nad kadram poprobowac ustawienia softboxow, lamp.. wypic piwko pogadac z modelka, modelem? 10h mies. czyli 120 rocznie czyli 4200 zl za rok mysle ze tu wyjdzie duzzzzzo taniej, bedziesz tam mogl spedzic 365 dni w roku albo jak bedziesz chcial 1000x po 2 min. Poprostu nie wpadasz i focisz spogladajac nerwowo na zegarek.. nie masz wyznaczonego limitu czasu bo pozniej przychodzi ktos nastepny (no wiadomo czasami masz bo sie trzeba dogadac - ale zawsze lepiej sie dogadac ze znajomym niz z obcym). A przy okazji to jakie tam maja wyposazenie 'u ciebie w studiu' (to srednie)... ze nie da sie go kupic...co ty nie wiesz ze w ludziach sila... im nas wiecej tym lepiej ... zastanow sie nad ta propozycja, albo pomoz nam w zalozeniach co do wyposazenia, metrazu itp...
          Instagram

Komentarz

• maku
            Uzależniony
            • 2004
            • 563

Ciekawa inicjatywa.

Tylko że: „im nas więcej tym większa siła i mniej czasu dla każdego chętnego skożytać”
            Ale to spojrzenie pesymistyczne. Warszawa jest dla mnie jednak ciut daleko i może przez to tak myślę. W każdym razie życzę powodzenia. Myślę że to było by tak zwane „coś” gdyby udało się „coś” takiego zrealizować tak od podstaw.

Życzę powodzenia i pozdrawiam.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Jac
              Vitez,
              no wlasnie, "mam studio za 35 zl/h" i powiedz mi co to za komfort pracy.. mozesz sobie spokojnie ustawic oswietlenie zastanowic sie nad kadram poprobowac ustawienia softboxow, lamp.. wypic piwko pogadac z modelka, modelem? 10h mies. czyli 120 rocznie czyli 4200 zl za rok mysle ze tu wyjdzie duzzzzzo taniej, bedziesz tam mogl spedzic 365 dni w roku albo jak bedziesz chcial 1000x po 2 min. Poprostu nie wpadasz i focisz spogladajac nerwowo na zegarek.. nie masz wyznaczonego limitu czasu bo pozniej przychodzi ktos nastepny (no wiadomo czasami masz bo sie trzeba dogadac - ale zawsze lepiej sie dogadac ze znajomym niz z obcym).
              Co do czasu itp... ja nie potrzebuje studio na wiele godzin. Ot tak pobawic sie. Nie interesuja mnie fotki studyjne... owszem nauczyc sie ustawiac swiatlo by sie przydalo i gdybym w ostatecznosci kiedys potrzebowal fotek w studio - to mam takie w ktorym bym je zrobil.
              Twoje wyliczenia sa bledne bo nie sa dostosowane do mojej sytuacji i podejscia - ja nie robie fotek w studio, mowie tylko ze mam dostep do takieg w cenie i z wyposazeniem ktore mi chyba odpowiada.
              Moze krocej - nie uwazam ze potrzebuje wlasnego studio z nieograniczonym dostepem czasowym. Gdybym tak uwazal to juz bym zbieral na nie pieniadze 8)

A przy okazji to jakie tam maja wyposazenie 'u ciebie w studiu' (to srednie)... ze nie da sie go kupic
              Nie napisalem ze nie da sie kupic, tylko ze dlugo bym splacal... nie stac mnie na komplet lamp z akcesoriami za pare tysiecy zlotych... wole sobie kupic np Sigme 70-200 2.8 bo mi bardziej potrzebna do moich zainteresowan fotograficznych... studio mi praktycznie nie jest potrzebne, a gdyby bylo potrzebne - to chetnie sie pojawie gdzies i zaplace jakas okreslona kwote za godzine, bo inwestowac w cos co byloby marginesem mojej tworczosci tylko dlatego "bo tak wygodniej" - to dla bogaczy, nie dal mnie .

zastanow sie nad ta propozycja, albo pomoz nam w zalozeniach co do wyposazenia, metrazu itp...
              Nie znam sie na fotach studyjnych wiec w tym wam nie pomoge.
              Moge jedynie polecic archiwum grupy pl.rec.foto . Ksiazke "Fotografia studyjna" (moge wydrukowac jesli chcecie - za free) Morgana Freemana.

Komentarz

• Jac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4813

Twoje wyliczenia sa bledne ....[ciach]

Oj tam od razu bledne...poprostu sobie tak je przyjalem jak by byly dla mnie mysle ze 'poswiecenie' 10h miesiecznie na prace w studio to jest wlasnie margines dzialalnosci hobbystycznej :-) i nie jest to duzo... wiem niektorym wystarczy 10h na rok a innym na 10 lat... ja liczylem to dla siebie :-)

Nie napisalem ze nie da sie kupic, tylko ze dlugo bym splacal... nie stac mnie na komplet lamp z akcesoriami za pare tysiecy zlotych... [ciach]

mnie tez nie stac (nie zwroci mi sie ta inwestycja finansowo) wiec dlatego chce zeby nas bylo kilku koszty mniejsze a radosc ta sama

wole sobie kupic np Sigme 70-200 2.8 bo mi bardziej potrzebna do moich zainteresowan fotograficznych...
                za kilka set zlotych?! nie kupisz :-)

[ciach]
                Ksiazke "Fotografia studyjna" (moge wydrukowac jesli chcecie - za free) Morgana Freemana
                [ciach]

a mozesz podeslac na jac_tutajzwierze_data_pl, dzięki :-)

[ Dodano: Sob 04 Gru, 2004 ]
                Zamieszczone przez maku
                Ciekawa inicjatywa.

Tylko że: „im nas więcej tym większa siła i mniej czasu dla każdego chętnego skożytać”
                Ale to spojrzenie pesymistyczne. Warszawa jest dla mnie jednak ciut daleko i może przez to tak myślę. W każdym razie życzę powodzenia. Myślę że to było by tak zwane „coś” gdyby udało się „coś” takiego zrealizować tak od podstaw.

Życzę powodzenia i pozdrawiam.
                Chcialbym zeby glownym problemem bylo: 'kto kiedy beedzie korzystał' :-) Narazie jak widze jest nas dwoch i tojest chyba glowny problem...na tym etapie

Pzdr jak sie uda napewno poinformujemy i moze sie bedzie jakies spotkania canonierow tam robic... pozyjemy zobaczymy

[ Dodano: Sob 04 Gru, 2004 ]
                Jestem chętny, i tak miałem zamiar kupić trochę oświetlenia
                a co wybrales na poczatek :-)
                Instagram

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

ze studiem jak ze wszystkim... wszystko jest pieknie, do czas gdy nie zaczyna sie "rozchodzic" o pieniadze ;-) z doswiadczenia powiem tak - nie warto zakladac zadnych spolek.. bo wiecie co na ten temat sadza "jaskolki" ;-)

jesli zbierzecie sie w 2-3osoby, macie szanse cos zorganizowac... ale wieksza grupa zrodzi tylko i wylacznie konflikty... takie zycie niestety
                  https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• mark70
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 56

Zamieszczone przez Czacha
                    ze studiem jak ze wszystkim... wszystko jest pieknie, do czas gdy nie zaczyna sie "rozchodzic" o pieniadze ;-) z doswiadczenia powiem tak - nie warto zakladac zadnych spolek.. bo wiecie co na ten temat sadza "jaskolki" ;-)

jesli zbierzecie sie w 2-3osoby, macie szanse cos zorganizowac... ale wieksza grupa zrodzi tylko i wylacznie konflikty... takie zycie niestety
                    To lepiej podejść do sprawy komercyjnie:
                    normalnie założyć firmę, zrobić studio, ogłosić się, jak będą chętni na wynajem (np. Vitez), to wszystko w pożądku. Jak ktoś z współwłaścicieli będzie cykał to też płaci, może promocyjnie, (no nie całkowicie, bo jego wpłata to trochę jego zysk...)

Ja osobiście wolał bym zebrać się do kupy, kupić minilaba i zrobić to samo. klienci z netu, z ulicy.... Sprzęt na siebie zarobi a na własne potrzeby jak się patrzy
                    już 10D
                    + stary Canon 500N
                    trochę innych dodatków i kilka zabytków (Ami66, Kijew 19...)

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

To lepiej podejść do sprawy komercyjnie:
                      normalnie założyć firmę, zrobić studio, ogłosić się, jak będą chętni na wynajem (np. Vitez), to wszystko w pożądku. Jak ktoś z współwłaścicieli będzie cykał to też płaci, może promocyjnie, (no nie całkowicie, bo jego wpłata to trochę jego zysk...)
                      Narazie chcialbym tego uniknac bo jak zalozysz firme i rozpoczniesz dzialalnosc to placisz ZUS'y srusy, niezaleznie od tego czy zarabiasz czy nie ja sie nie utzrymuje z fotografii i narazie nie bede tego zmienial

Ja osobiście wolał bym zebrać się do kupy, kupić minilaba i zrobić to samo.
                      jasne, minilaba za 300kzl czy taniej :-)
                      Instagram

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Jac
                        Zamieszczone przez Vitez

wole sobie kupic np Sigme 70-200 2.8 bo mi bardziej potrzebna do moich zainteresowan fotograficznych...
                        za kilka set zlotych?! nie kupisz :-)
                        Znowu bledne wyliczenia.
                        Studio, ktore znam i ktorego wyposazenie mi odpowiada i kosztuje 35zl/h ma wyposazenie o szacunkowej wartosci ok 15 tys zl (lampy, tla, statywy, parasolki, swiatlomierze, softboksy i inne duperelki - nie wszystko widzialem bo cala komorka zawalona akcesoriami byla).
                        I to nie jest bogato wyposazone studio, ale dla mnie wystarczajaco wyposazone.
                        Sam takiego wyposazenia bym nie kupil...
                        Ty chcesz na kilka osob.
                        Wiec powiedzmy podziel te ok 15 tys zl na 5 osob ... wychodzi po Sigmie 70-200 2.8 EX na osobe :P . Dolicz do tego koszty wynajecia pomieszczenia - dochodzi po dobrym statywie i filterkach na rok na osobe.
                        Czyli nie kilkaset zl na osobe a kilka tysiecy - tyle musialbys liczyc za srednio wyposazone studio.
                        Po kilkaset zlotych to kupisz kilka tel, wieszak na nie i amatorski zestaw lamp z malymi parasolkami. A to troszke za malo czasem moze byc... i koszta beda rosly ponad te kilkaset zl na osobe na pewno - mysl bardziej realistycznie!

Komentarz

• Jac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4813

Vitez,
                          Niewazna jakie wyliczenia, jesli studio mialo by na siebie zarabiac moge na nie wydac tyle i przez rok zarobi :-) ale jesli to ma byc hobby to raczej nie wydam wiecej niz 2kzl na swiatlo - bo 'systemu' juz nie licze :-)

Ja nie chce zrobic super studia foto z katalogu!, ja chce studio gdzie moge sie pobawic i czegos nauczyc, oswietlenie do studia mozna kupic za jakies 7kzl i tez bedzie ok.. liczac na 10'ciu to juz kilka stowek :-) zreszta jak ktos chce to i z kilkoma zarowkami zrobi 'pyszne' zdjatko

niewazne, wazne ze jest dyskusja, czasami inne spojrzenia na 'problem' pozwalaja na znalezienie innych rozwiazan, wiadomo nie od dzis ze 'co dwie glowy to nie jedna'
                          Instagram

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Jac
                            niewazne, wazne ze jest dyskusja, czasami inne spojrzenia na 'problem' pozwalaja na znalezienie innych rozwiazan, wiadomo nie od dzis ze 'co dwie glowy to nie jedna'
                            Wbrew pozorom dyskusja nie jest az taka wazna.
                            Wazny jest najpierw pomysl. KONKRETNY pomysl, podany przez zalozyciela/organizatora/kordynatora.
                            Ja taki pomysl bym widzial w takiej formie: studio o powierzchni takiej i takiej, wypis wyposazenia, wstepny kosztorys, umiejscowienie itp.
                            I dopiero tak okreslony pomysl mozna przedyskutowac.
                            A na razie jedyne co widze to "chce grupowo zalozyc studio - kto chetny" ... hmmm
                            to wyglada bardziej na badanie rynku niz zalozenie grupki chetnych - bo zbyt niekonkretne.

Komentarz

• mark70
                              Coś już napisał
                              • 2004
                              • 56

Zamieszczone przez Jac
                              Vitez,
                              Niewazna jakie wyliczenia .....
                              Jakto? Przewcież to podstawa!!
                              Jak chcesz kogoś namawiać na jakieś wspólne przedsięwzięcie, to chyba trzeba o takich sprawach pomyśleć.
                              Mis ise wydaje, że jeśli chcesz sie tylko pobawić i pouczyć to jednak propozycja Viteza jest najciekawsza.

Tak na marginesie to ciekawe gdzie są jeszcze takie studia? Czy można liczyć na jakieś fachowe podpowiedzi? jaki jest tam sprzęt?
                              Może koledzy podzielili by się swoimi kontaktami i opiniami? To pytanie raszej do poważnieszych pasjonatów i zawodowców. Takia mała podpowiedź może była by inspirująca, bo przed tym wątkiem, nie myślałem o tym żeby wejść do studia, a teraz.... no a może by tak spróbować?

A jeśli ktoś ma wydać kilka kPLN na zabawe ze sprzętem, to chyba warto się pobawić na jakimś przykładzie i zzabezpieczyć przed kupnem niepotrzebnych błyskotek
                              Warto też powięszyć na rynku, może ktoś właśnie zwija interes lub unowocześnia studio?

A troszkę powracając do poprzedniej wypowiedzi - co myślićie o "wejściu" w wspólne kupno minilaba i rozpoczęcia normalnego biznesu? (narazie czysto filozoficznie)
                              już 10D
                              + stary Canon 500N
                              trochę innych dodatków i kilka zabytków (Ami66, Kijew 19...)

Komentarz

Pracuję...