Czy jest sens zmieniania domyślnych ustawień Custom Functions nr 4 na AE lock/AF? Ekspozycja przy (uważnym) przekadrowaniu zwykle i tak pozostaje taka sama, balans bieli również... A może sie mylę? Czy da radę robić zdjęcia sportowe w tym trybie, tzn. czy autofocus nie blokuje się, wciąż nastawia ostrość po wciśnięciu "gwiazdki"? Dotąd używałem domyślnego ustawienia w 350D, ale po przesiadce na 20D postanowiłem wypróbować w/w. Jakie jest wasze doświadczenie z tym trybem?
Sens używania C.Fn.4 w 20D
Zwiń
X
-
Sens używania C.Fn.4 w 20D
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.plTagi: Brak -
Komentarz
-
No i poza tym szybciej się robi zdjęcia, bo nei trzeba czekać aż AF wyostrzy (na półspuście) - zrobił to już dawno, bo trzymasz gwiazdkę.
.
I dzięki temu jest możliwe: strzelanie do poruszającego się zawodnika w trybie ciągłym z jednoczesnym autofocusowaniem go (jakby to się po polsku nie nazywało.
)
Komentarz
-
Aha, zrozumiałem, że AF nie jest blokowany (chyba że ma się One Shot). Zatem ostrość jest na bieżąco dostosowywana do odległości od obiektu w czasie robienie zdjęć seryjnych?40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.plKomentarz
-
tylko na półspuście jednocześnie blokujesz sobie ekspozycję, a tak, to dopiero wtedy gdy robisz zdjęcie. Oczywiście można i na standartowych ustawieniach dodatkowo blokować AE gwiazdką, ale jest to dla mnie maksymalnie niewygodne, co najczęściej kończyło się zepsuciem fotki. Dlatego zmieniłem.Komentarz
-
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..Komentarz
-
Z uwagi iż to mój pierwszy post tutaj pragnę się przywitać ze wszystkim.Jeżeli chodzi o zmianę na C.Fn-04 postanowiłem to wypróbować i musze stwierdzic że jak dla mnie to bardzo wygodne ustawienie :-P.Naprawdę super sprawa bo przyznam się ze tego nie wiedziałem (wiem prosze bez komentarzy RTFM )
.Mam nadzieję że pojawi się więcej takich ciekawych porad.
Pozdrawiam wszystkichKomentarz
Komentarz