Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
zalety oslony to ja znam. Za to zastanawiam sie nad wadami oslony przy uzyciu z tym szkielkiem. Bedzie winietowac? W jakich sytuacjach? Mowa o EW-83E.
Druga sprawa czy 10-22mm zakupione z BHphotovideo w wersji USA bedzie obslugiwane za darmo przez serwisy w Niemczech (no, a moze w Polsce? ). Na bhphotovideo pisze, ze wersje USA sa Worldwide (w przeciwienstwie do GREY). Jak to jest w rzeczywistosci?
I czy duza jest rozrzutnosc jakosciowa tego szkielka? Warto zamawiac z USA czy jednak propocje sa tak nieszczesne, ze trzeba isc do i testowac conajmniej z 5 szkiel, zeby trafic? Malo w archiwum na ten temat. I nie - nie jestem eLkowcem itp. Ale mydla tez nie lubie.
Za to zastanawiam sie nad wadami oslony przy uzyciu z tym szkielkiem. Bedzie winietowac? W jakich sytuacjach? Mowa o EW-83E.
Oslona jest dedykowana do tego szkla, wiec nie powinna winietowac.
Druga sprawa czy 10-22mm zakupione z BHphotovideo w wersji USA bedzie obslugiwane za darmo przez serwisy w Niemczech (no, a moze w Polsce? ). Na bhphotovideo pisze, ze wersje USA sa Worldwide (w przeciwienstwie do GREY). Jak to jest w rzeczywistosci?
Worldwide warranty to polega na tym ze mozesz z calego swiata odeslac (na swoj koszt, potem odsylka naprawionego tez chyba na twoj koszt)uszkodzony obiektyw z powrotem do BH a oni za ciebie zalatwia sprawe z serwisem.
Koszta przesylek policz sobie sam i zastanow sie czy nie taniej jednak naprawiac ew. w Europie...
I czy duza jest rozrzutnosc jakosciowa tego szkielka? Warto zamawiac z USA czy jednak propocje sa tak nieszczesne, ze trzeba isc do i testowac conajmniej z 5 szkiel, zeby trafic?
Mam 10-22 i EW-83E, nic nie winietuje Do tego mam filt Marumi slim polar.
Szklo to jest naprawde rewelacyjnej jakosci! Moglo by byc ciupke jasniejsze, ale wtedy byloby o niebo drozsze, wiec na ef-s tak sredno nadajace sie wtedy by sie stalo...
Polecam do szerokich katow, jezeli ktos je lubi i potrafi robic tego typu zdjecia (bo to wbrew opinii powszechcnej jedna z najtrudniejszych technik, hehe). U nas mozna kupic w podobnych cenach jak i w USA, wiec nie wiem po co sie meczyc... Cena kolo 2000 to jest naprawde bardzo dobra cena!
Worldwide warranty to polega na tym ze mozesz z calego swiata odeslac (na swoj koszt, potem odsylka naprawionego tez chyba na twoj koszt)uszkodzony obiektyw z powrotem do BH a oni za ciebie zalatwia sprawe z serwisem.
Tak jest w wersji Grey, w wersji USA jest normalny Canon Worldwide Warranty uznawanej w cywilizowanych krajach - czy w Niemczech tez - nie wiem....
Zamieszczone przez Vitez
Wg mnie nie warto zamawiac z USA.
Ile Twoich obiektywów wymagało naprawy (kwalifikujacej sie do naprawy gwarancyjnej) w serwisie w okresie gwarancji ? Pewnie tyle samo co i moich...
Tak jest w wersji Grey, w wersji USA jest normalny Canon Worldwide Warranty uznawanej w cywilizowanych krajach - czy w Niemczech tez - nie wiem....
A to w wersji USA wyglada tak ze masz prawo wyslac do serwisu w USA z calego swiata, nie musisz slac do sklepu jak to w wersji Grey .
Zreszta mozna by pewnie Kuchatka pomeczyc czy kogos innego z USA.
Ile Twoich obiektywów wymagało naprawy (kwalifikujacej sie do naprawy gwarancyjnej) w serwisie w okresie gwarancji ? Pewnie tyle samo co i moich...
Gdybym sie uparl to dwa. Ale wolalem wymienic je u zaufanego TIPa na inne niz wozic sie z serwisem 8) .
Teraz mam jedno do naprawy ale niegwarancyjnej i u tipa nic nie wskoram .
I zapytaj np muflona jak tam IS w jego 70-200 sie swego czasu sprawowal .
Takie postawienie sprawy zreszta nie ma sensu - przypadki chodza po ludziach a prawa Murphiego sa brutalne - kupisz z USA to ci sie sypnie, kupisz z eurogwarancja to nic sie nie stanie i nie ma na to zadnych niepodwazalnych dowodow czy statystyk bo to raczej sfera zjawisk nadprzyrodzonych .
Takie postawienie sprawy zreszta nie ma sensu - przypadki chodza po ludziach a prawa Murphiego sa brutalne - kupisz z USA to ci sie sypnie
No właśnie jak wszystkie prawa Murphy'ego mi się zawsze sprawdzają to te nie - mam kupione w US i żaden mi się nie sypnął Teraz już są po teoretycznym okresie gwarancji, więc nie muszę odpukiwać ;-)
Mam 10-22 i EW-83E, nic nie winietuje Do tego mam filt Marumi slim polar...
Jak się zachowuje polar przy takim kącie? Słyszałem że ponoć polaryzacja może być nierówna w całym kadrze. Jak masz jakieś fotki z tego szkla + polar to dawaj :-)
No właśnie jak wszystkie prawa Murphy'ego mi się zawsze sprawdzają to te nie - mam kupione w US i żaden mi się nie sypnął Teraz już są po teoretycznym okresie gwarancji, więc nie muszę odpukiwać ;-)
Tez mam szkla i nawet body kupione w USA i nie mam zadnych problemow...
wiec wszystko jest dzielem statystyki, padnie albo nie padnie....
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Jak się zachowuje polar przy takim kącie? Słyszałem że ponoć polaryzacja może być nierówna w całym kadrze. Jak masz jakieś fotki z tego szkla + polar to dawaj :-)
*dlatego polar musi byc typu slim, czyli wlasnie do szerokich katow dydykowany, a fotek nie podaje nigdy i nigdzie w sieci, bo pozniej moge tego pozalowac... I tyle. Takie zasady
Szkło ostre, przyjemne... wymagajace... daje po pewnym czasie (gdy minie fascynacja ultra szerokim kadrem) niebywałą satysfakcję w plenerze.
Spoko przy max otwartej przysłonie i przy czasie 1/10s można nawet nocne foty robić z łapki...
Zniekształcenia na bokach kadru potrafią czasem nieźle dokuczyć, tak samo jak zniekształcenia architektury... trzeba nauczyć się to wykorzystać jako zabieg artystyczny.
Komentarz