Cześć! To mój pierwszy post na forum. Jestem szczęśliwym posiadaczem 300D. Interesuje mnie opis układu AutoFocus w tym modelu i ewentualne porównanie z innymi lustrzankami cyfrowymi. Może jest ktoś na forum z serwisu, albo mający dostęp do dokumentacji serwisowej. Mam na myśli budowę tego układu. Np. gdzie jest czujnik? Jaki udział w działaniu ma matówka i lustro i ich ewentualne zabrudzenie? Czy te elementy również trzeba czyścić, tak jak matrycę (tak na marginesie nie wiem czemu ludzie robią z tego taki problem.Matrycę czyściłem kilka razy-również w warunkach polowych). Może znacie jakieś linki z opisem technicznym. Pozdrawiam Janusz.
Jak dokładnie działa AF w 300D i innych dSLR-ach?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Przeszukaj forum – posty dotyczące AF. Gdzieś był podany link do budowy tego układu w D70. Nie jest to wprawdzie interesujący Cię aparat ale ogólne działanie układu jest takie samo. -
http://www.forum.jedrak.com/viewtopic.php?t=8Zamieszczone przez makuPrzeszukaj forum – posty dotyczące AF. Gdzieś był podany link do budowy tego układu w D70.
Co do szybkosci to moge podac ci szacunkowe dane, na podstawi opinii, wyczytane itp:
D30 najwolniejszy, D60 nieco szybszy, 300D i 10D porownywalne do siebie a szybsze od D60, 20D nieco szybszy od 10D , 1D , 1Ds ipodobno nieco szybsze od 20D a do siebie porownywalne, choc niektorzy twierdza ze 1D szybszy... ich wersje MkII odpowiednio szybsze od ich wersji starszych (glownie dzieki prockowi DIGIC II ).
Jako najszybszy AF stawialbym 1D MkII
.
Co do nie Canona to w lapie trzymalem tylko D70 i D100 - D100 wolniejszy od 10D, D70 porownywalny.
W ta sobote jak mi sie uda dopchac bede sie bawil chwilke Minolta D7D
majac tez w lapie swojego 10D to bezposrednio porownam (o ile szkla beda porownywalne).
Komentarz
-
Dzięki za linka: http://www.forum.jedrak.com/viewtopic.php?t=8 .Troche mi to rozjaśniło sprawę. W Canonie 300D jest jedna śrubka do regulacji - tylko tego drugiego lustra. Myślę, że goście którym źle ostrzy mogą spróbować regulacji. Z tego wynika, że pasuje okresowo czyścić te dwa lustra oraz czujnik AF. Kurz i inne syfy zbierające się w tych miejscach (oba lustra i czujniki), spowodują osłabienie strumienia światła, a więc w konsekwencji gorsze parametry AF. To tak jakby założyć ciemniejszy obiektyw.(Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę). Ciekawe czy serwisy oprócz czyszczenia matrycy, czyszczą również te elementy? Instrukcja obsługi wspomina tylko o konserwacji matrycy.
Swoją drogą to marnotrawstwo dzielić strumień swiatła pomiędzy matówkę i czujniki AF, osłabiając jasność. Gdyby wizjer i czujniki AF były zintegrowane światło na nie padające byłoby jaśniejsze.Komentarz
-
Re: Jak dokładnie działa AF w 300D i innych dSLR-ach?
Witaj Janusz.Zamieszczone przez jantyl300D. Interesuje mnie opis układu AutoFocus w tym modelu i ewentualne porównanie z innymi lustrzankami cyfrowymi.
...Np. gdzie jest czujnik? Jaki udział w działaniu ma matówka i lustro i ich ewentualne zabrudzenie?
...Może znacie jakieś linki z opisem technicznym
W dużym skrócie, to chyba (?) budowa wszystkich dSLR jest zbliżona, jeśli nie liczyć takich 'kogutków' jak minoltowski system stabilizacji w korpusie, a nie w obiektywach. Lustro główne jest półprzepuszczalne i ma zamontowane pod kątem prostym lustro pomocnicze. Dzięki temu drugiemu promienie świetlne kierowane są na płytkę z 'czujnikami AF' znajdującą się na spodzie korpusu, naprzeciwko matówki. System pomiaru ostrości opiera się detekcji maksymalnego kontrastu, a w różnych aparatach jest różna ilość czujników AF. Np. w 10D jest ich siedem, a w 20D aż 9. Czujniki AF umieszczone są zazwyczaj (?) na dwóch przecinających się osiach.
Wszystko wskazuje na to, że zasadniczy wpływ na dokładność AF ma dokładność i stabilność położenia lustra pomocniczego. Minimalne różnice kątowe powodują bowiem 'ogniskowanie' ostrości albo przed celem, albo tuż za.
Czy tyle starczy?
[ Dodano: 02-12-04, 23:25 ]
Ale jak zintegrować, żeby czujniki nie znalazły się na powierzchni matówki?Zamieszczone przez jantylGdyby wizjer i czujniki AF były zintegrowane światło na nie padające byłoby jaśniejsze.
Komentarz
-
Re: Jak dokładnie działa AF w 300D i innych dSLR-ach?
hehe... w 20D raczej nieZamieszczone przez Jurek PliethCzujniki AF umieszczone są zazwyczaj (?) na dwóch przecinających się osiach.
: http://www.dpreview.com/reviews/Cano...erviewdiag.jpg
Komentarz
-
Dzięki za wyjaśnienia. Muszę to teraz przetrawić. :wink:
Nie wiem, teoretyzowałem. Ale przyznasz, że to kusząca perspektywa.Zamieszczone przez Jurek PliethAle jak zintegrować, żeby czujniki nie znalazły się na powierzchni matówki?
Komentarz
-
Jeszcze bardziej kusząca, aby czujniki AF znalazły się na powierzchni matrycyZamieszczone przez jantylNie wiem, teoretyzowałem. Ale przyznasz, że to kusząca perspektywa.Zamieszczone przez Jurek PliethAle jak zintegrować, żeby czujniki nie znalazły się na powierzchni matówki?
Komentarz
-
Jurek Plieth, raczej, zeby aparat ustawiał ostrość przy pomocy samych danych z matrycy, bez dodatkowych czujników. Eliminuje to na pewno FF/BF ale za to uniemożliwia ostrzenie jednoczesne z podglądem
W ten sposób zmierzamy do kompaktów...
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
na jakims anglojęzycznym portalu wyczytałem
ze 20d ma AF działący o jedną przysłone niżej niz 10d i odpowiednio -0,5ev vs. +0,5 ev
może ktoś potrafi wywnioskować
przy jak ciemnym szkle 20d bedzie w stanie focusować ?
chodzi mi o podłączenie telekonwertera
a wniosek wysnułem taki że skoro moje szkło z 10d działa, to po dołozeniu doń telekowertera np x1,4 lub 1,5 szkło straci 1 przysłone którą to strate zrekompensuje o jedną przysłone lepszy AF w 20d
może bredze mam nadzieje że ktoś mnie oświeci
p
o
z
d
r
a
w
i
a
mun point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10Komentarz