70-300 APO DG Sigmy vs. 75-300 USM III Canona

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michalmx3

70-300 APO DG Sigmy vs. 75-300 USM III Canona

Witam,
    Na początek się przywitam. - Michał z Krakowa (EOS 350D + Kit)
    Istotą mojego postu/pytania jest kwestia różnic między tymi obiektywami...
    O tym już na tym forum powiedziano pewnie "wszystko". Chcę kupić któryś z tych obiektywów. Większość wątków i odpowiedzi w nich dotyczyła różnic, wad i zalet każdego z nich. A ja mam pytanie.
    Czy w świetle ich ceny i co za tym jakości, te wady, które są często przytaczane mają jakiekolwiek uzasadnienie? Czy aż tak "wiele" trzeba oczekiwać od obiektywu za te pieniądze (do 1000 PLN)?

Pozdrawiam,
  • Przemoc
    Początki nałogu
    • 2005
    • 319

Cześć Michał.

Mogę powiedzieć coś o Sigmie, bo mam z nią pewne doświadczenia. Po roku użytkowania, w różnych zastosowaniach (tele, makro) powiem, że na pewno jest warta swojej ceny. Oczywiście przegrywa porównanie z elkami ale to oczywiste z uwagi na różnicę cen.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• himi
      Zablokowany
      • 2006
      • 2638

Powiedzmy, że sigma może być. Na długim końcu ciemna i bardzo nieostra. Nie pozbywam się, bo nie mam teraz środków by dolożyć do L, więc nie ma się co podniecać.

Komentarz

• Zakk Wylde
        Początki nałogu
        • 2006
        • 349

Hmmm Ale zajechałeś himi

To znaczy, ze jak nie masz eLki to nie możesz robić zdjęć ? Powiem Ci, że kitem co masz możesz zrobić naprawdę fajne zdjęcia!

Co do problemu kolegi to ja mieszkam niedaleko krakowa Właśnie wczoraj kupiłem sobię sigmę APO. I powiem że mnie osobiście się podoba to co ona robi (jakośc zdjęć )

Jak chcesz to idź do fotopanoramy (sławkowska 12) wczoraj doszładostawa 20 sigm APO Więc masz w czym wybierać.

Byłem też na studenckiej i myslałem nad zakupem UMS III i powiem że szkło odpoczątku nie chłotak jak mi się by to pdobało!
        Więc jak chodzi o moje zdanie to sigma
        sprzęt | | |

Komentarz

• MARANTZ
          Uzależniony
          • 2005
          • 928

Canon ma tutaj tylko jedną przewagę. Nazywa się USM. Wygrywa szybkością i precyzją AF. Reszta zalet należy do Sigmy. Na pewno ma lepszą jakość optyczną. Trzeba tylko wybrać egzemplarz który ostrzy w punkt i pozostanie tylko robić świetne zdjęcia.
          FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• merger
            Uzależniony
            • 2006
            • 619

ja nie mam powodow do narzekan na sigme.
            podobno wolna - moze i tak, ale jak juz ustawi af w dobre miejsce, to pozniej sledzi calkiem dobrze.
            na 300mm tez nie narzekam az tak (moze male wymagania :P), ale ostatnio testowalem ja na sportach wodnych - ciaganie narciarza, kolka za motorowka. fotki robilem z brzegu - czesc na 300mm przy takim sobie oswietleniu, bo pochmurno bylo - efekt dla mnie w zupelni wystarczajacy. wkleil bym fotki, ale mam jakies problemy z serwerem, a poniewaz wyjezdzam jutro, to srednio mam tez czas sie tym zjamowac :P

ogolnie sigme moge z czystym sumieniem polecic
            5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
            430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• michalmx3

Zamieszczone przez Zakk Wylde
              co do problemu kolegi to ja mieszkam niedaleko krakowa Właśnie wczoraj kupiłem sobię sigmę APO. I powiem że mnie osobiście się podoba to co ona robi (jakośc zdjęć )

Jak chcesz to idź do fotopanoramy (sławkowska 12) wczoraj doszładostawa 20 sigm APO Więc masz w czym wybierać.
              Słyszałem o tym punkcie. Co prawda nie są najtańsi w Krakowie, ale czasem warto dołożyć kilka złotych dla pewności, że kupujesz od dobrego dostawcy.
              Pytanie, czy dadzę "przymierzyć" (to pytanie w związku z "wyborem")

Komentarz

• Zakk Wylde
                Początki nałogu
                • 2006
                • 349

Idziesz do miłej pani i powiedz ze chcesz kupic sigme ona daje jedną testujesz ni epasuje prosisz sa o inny
                sprzęt | | |

Komentarz

• michalmx3

Jedyne co mnie "hamuje" przed zakupem Sigmy jest jej wolny AF. Tylko pytanie co to znaczy, że jest wolny - mówię o praktyce. Na ile jest wolny? Czy da się to jakoś odnieść do AF kitowego obiektywu?
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 7420.

Komentarz

• merger
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 619

jesli nie masz wycelowanego obiektywu w obiekt, ktory chcesz fotografowac, to lubi przeleciec pare razy przez cala dlugosc i spowrotem z donosnym wiiiiiiiiiiiii-wiiiiiiiiiiiiiiiii-wiiiiiiiiiiii :P ale jak ustawi w poblizu, to juz dziala b. sprawnie wedlug mnie. sledzi obiekt tez dobrze.

u mnie chwyta tak na 300mm 1/500 f8 iso400:

i tak z tymi samymi parametrami:

fotki bez obrobki. tylko zmniejszone o polowe. robione w .jpg.
                    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• Matsil
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2022

Zamieszczone przez michalmx3
                      Jedyne co mnie "hamuje" przed zakupem Sigmy jest jej wolny AF. Tylko pytanie co to znaczy, że jest wolny - mówię o praktyce. Na ile jest wolny? Czy da się to jakoś odnieść do AF kitowego obiektywu?
                      Co do prędkości, to zależy do czego go chcesz używać. Do makro jest wystarczający - tu nigdzie ci się nie spieszy, w sportach samochodowych już gorzej - choć sam fotografuję na rajdach i z tej sigmy wychodzą całkiem przyzwoite zdjęcia.

Nie da się tej sigmy porównać do KITa. KIT pierścieniem ostrości robi max. 1/4 obrotu a sigma dużo więcej, więc będzie wolniejsza.

Mam ten obiektyw od roku więc już mogę coś o nim powiedzieć.
                      Praktyczny zakres ogniskowych to 70-200, powyżej 200 jest już mydło.
                      Ostre zdjęcia robi od f/5.6 do f/11 a najostrzejszy jest przy f/8.

Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy sigmą i canonem wybrałbym sigmę.
                      Co z tego, że masz USM i łapiesz szybko ostrość jak zdjęcie jest po prostu kiepskie. Sigma optycznie bije canona.

Do 1000 PLN nie kupisz lepszego obiektywu w tym zakresie.
                      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Matsil
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2022

Zamieszczone przez merger
                        na 300mm tez nie narzekam az tak (moze male wymagania :P), ale ostatnio testowalem ja na sportach wodnych - ciaganie narciarza, kolka za motorowka
                        Ta sigma ma to do siebie, że musisz robić zdjęcia na Av a nie na P.
                        Co ci daje P - to takie dowartościowanie się amatora, który nie chce pokazać, że zdjęcia robi na Auto - bez urazy oczywiście.
                        Ustawiasz f/8 i wtedy jak tylko trafisz z AF, to masz dobre zdjęcie - wymaga to oczywiście dobrego światła.
                        Zrób kilka zdjęć z różnymi nastawami tego samego elementu a zobaczysz różnicę.
                        R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• michalmx3

hahah
                          dobre...to się nazywa onomatopeja
                          Dobre jest to, że jak kolega Zakk wpsomniał będzie można "wypróbować".
                          Czy ktoś wie, jak w miarę szybko i bez denerwowania Pani, można taki obiektyw sprawdzić? Na co zwrócić uwagę?

Komentarz

• michalmx3

Zamieszczone przez Matsil
                            Ta sigma ma to do siebie, że musisz robić zdjęcia na Av a nie na P.
                            No nie wiem czy to dobrze, ale większość moich zdjęć robię właśnie na tym nastawie...

Komentarz

• Zakk Wylde
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 349

Musisz zobaczyc czy ostrzy Ci w tym punkcie gdzie ustawiłeś czy rogi (brzegi) są ostre czy nie. Ja tak zrobiłem i było ok.
                              sprzęt | | |

Komentarz

Pracuję...