jak mozna przerobić obiektyw canon ef-s 18-55 do Canona 10D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fresh

jak mozna przerobić obiektyw canon ef-s 18-55 do Canona 10D?

witam,

mam pytanko: mam mozliwosc zakupienia nowiutkiego obiektywu canna ef-s 18-55 za cene 200 zl. mam ptanie czy po pierwsze to dobra cena, po drugie czy kots robił juz takim czyms foty i mogły sie pochwalic jakimis zdjeciami no i wreszcieczy wiecie gdzie w poznaniu mozna przerobic ten obiektyw na taki zeby pasował do canona 10D i taka przeróbka nie jest niebezpieczna (w sensie ze sie uszkodzi np. obiektyw lub bedzie zle wspolpracował za aparatem)?
    czy moze ta przeróbka jest na tyle prosta ze mozna ja samoemu wykonać.
    chciałbym miec jakis obiektyw z szerokim katem, nie wiem czy to najlepszy wybór no ale cena wydaje sie byc raczej atrakcyjna-czy moze nie ładowac sie w to i poszukac czegos lepszego, moze macie jakas propozycje? jamyslałem o L 17-40 no ale chyba na razie nie mam funduszu wiec moze ten kit styknie...
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

przerobka polega na spikowaniu kawalka plastiku z tylu. nie robilem, nie probowalem, ale googlujac da sie znalesc instrukcje. jakosc: dla mnie styka. nie mam zamiaru szarpac sie na 17-40 bo nie widze roznicy jakosci swoim okiem, wiec po co przeplacac inni doradza ci, zeby brac 17 pewnie.

[ Dodano: 01-12-04, 01:09 ]
    btw. jak nie masz jeszcze obiektywu to sprobuj http://canon-board.info/viewtopic.php?t=1735
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• pejot
      Bywalec
      • 2004
      • 204

Przerobienie EF-S na EF nie jest trudne, faktycznie wystarczy spiłować jedynie wystający brzeg. Wada obiektywu (plastikowy bagnet) okazuje się w tym momencie zaletą, bo nie trzeba tak długo ścierać, no i opiłki z plastiku są mniej szkodliwe dla optyki, jeśli je się przypadkiem weń wetrze.

Zdjęcia z 18-55 nie są złe. Jak na obiektyw za tą cenę, nie widzę lepszego rozwiązania- więcej, powiem, że jest jedynie słuszne. Dlaczego? Dlatego, żeby docenić możliwości lepszych szkieł. Jak dojdziesz już do wniosku, że te Ci przestaje wystarczać, że nie spełnia Twoich oczekiwań, najwyraźniej będzie to pora by przejść na coś więcej.

Takie stopniowanie przyjemności/doświadczenia, dostosowywanie do własnych, wciąż rosnących potrzeb. Jeśli teraz kupisz Lkę i Ci się szybko znudzi (a wszystko z czasem się nudzi) to co kupisz jako następcę?

Bierz 18-55.
      www.browarelefant.pl

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

A bez pilowania to masz Sigme 18-50 3.5-5.6 8) . Jakosc optyczna porownywalna, jakosc wykonania lepsza bo metalowy bagnet i solidniejsza budowa oraz ciezar - bardziej pasuje do D60/10D itp choc kit 18-55 rzeczywiscie ciezarem calkiem pasuje do 300D

Komentarz

• krwisty
          Początki nałogu
          • 2004
          • 372

200zl to dobra cena, ja zaplacilem 350zl za spilowany, ale cena wciaz spada. Przykladowe zdjecia mozesz zobaczyc np u mnie. Pozdrawiam
          Martin Gorczakowski

Komentarz

• Tytus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1358

Re: jak mozna przerobić obiektyw canon ef-s 18-55 do Canona

Zamieszczone przez Fresh
            witam,

mam pytanko: mam mozliwosc zakupienia nowiutkiego obiektywu canna ef-s 18-55 za cene 200 zl. mam ptanie czy po pierwsze to dobra cena, po drugie czy kots robił juz takim czyms foty i mogły sie pochwalic jakimis zdjeciami no i wreszcieczy wiecie gdzie w poznaniu mozna przerobic ten obiektyw na taki zeby pasował do canona 10D i taka przeróbka nie jest niebezpieczna (w sensie ze sie uszkodzi np. obiektyw lub bedzie zle wspolpracował za aparatem)?
            czy moze ta przeróbka jest na tyle prosta ze mozna ja samoemu wykonać.
            chciałbym miec jakis obiektyw z szerokim katem, nie wiem czy to najlepszy wybór no ale cena wydaje sie byc raczej atrakcyjna-czy moze nie ładowac sie w to i poszukac czegos lepszego, moze macie jakas propozycje? jamyslałem o L 17-40 no ale chyba na razie nie mam funduszu wiec moze ten kit styknie...
            trzeba piłować dupę czy tylko malutki wystający kawałek na krawędzi bagnetu?

bo jak piłować dupę to wydaje się, że lepiej ją odciąć lub delikatnie odłamać...chyba sie da...muszę rzucić okiem...

wiecie, jak sie innego szkal nie kupi, to ciężko wyczuć, kiedy chce się lepszego, nie wiadomo czego po 17-40 można się bez macania spodziewać...

ja bym wolał wewnętrzne focusowanie niż jakość optyczną 17-40...
            20Dset
            maj łeb...

Komentarz

• pejot
              Bywalec
              • 2004
              • 204

VITEZ,
              bez pilowania to masz Sigme 18-50 3.5-5.6 Cool . Jakosc optyczna porownywalna
              Tak jak sam utrzymujesz: "skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać".... Zdaje się, że ta sigma jest ciut droższa niż owe 200pln?
              www.browarelefant.pl

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez pejot
                VITEZ,
                bez pilowania to masz Sigme 18-50 3.5-5.6 Cool . Jakosc optyczna porownywalna
                Tak jak sam utrzymujesz: "skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać".... Zdaje się, że ta sigma jest ciut droższa niż owe 200pln?
                Zalezy gdzie kupowana i kiedy itp... obecnie roznie to bywa z cenami ale... jesli skopiesz obiektyw przy pilowaniu to lepiej doplacic - zaleznie od wiary w siebie.
                Poza tym "roznica" to nie tylko jakosc zdjec... to rowniez jakosc wykonania i potencjalna trwalosc a tu wygrywa Sigma

Komentarz

• kongi
                  Coś już napisał
                  • 2004
                  • 64

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  przerobka polega na spikowaniu kawalka plastiku z tylu. nie robilem, nie probowalem, ale googlujac da sie znalesc instrukcje. jakosc: dla mnie styka. nie mam zamiaru szarpac sie na 17-40 bo nie widze roznicy jakosci swoim okiem, wiec po co przeplacac inni doradza ci, zeby brac 17 pewnie.
                  opis:

no nie tak plastiku.... bo troche tego jest - sam sie nad tym zastanawiam

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

W razie potrzeby... mozecie zglosic sie do Tommiego ([email protected] ) - on moze przerobic taki obiektyw + odpowiednie wykonczenie (jakas zywica w srodku poprawiajaca jakosc) za niewielka oplata w stylu "co laska" (pewnie drozej by wyszla przesylka niz przerobka ).
                    Albo kupic od niego "na wymiane" - odeslac swoj EF-S a wziac juz spilowany - ma chyba takie w ofercie na Allegro.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Zamieszczone przez Vitez
                      "co laska"
                      Tak, jak pisał Jurek :P
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• krwisty
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 372

Mozecie od Tommyego np kupic mojego spilowanego ef-sa pozegnalem sie z nim juz...
                        Martin Gorczakowski

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                          Zamieszczone przez Vitez
                          "co laska"
                          Tak, jak pisał Jurek :P
                          Jest pewna roznica miedzy "co laska" a "zrobic laske" (w skali waznosci ewentualnego niezrozumienia) . Jak jej nie znasz to sie nie odzywaj :P

Komentarz

• kongi
                            Coś już napisał
                            • 2004
                            • 64

Zamieszczone przez krwisty
                            Mozecie od Tommyego np kupic mojego spilowanego ef-sa pozegnalem sie z nim juz...
                            domyslam sie ze na to co w podpisie
                            i jakie wrazenia ? pytam o porownanie pracy AF kit'a i tej sigmy - szybkosc/glosnosc
                            wiem ze AF kitowy to zaden odnosnik, ale chodzi o te dwa powiedzmy wylacznie

pzr.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez kongi
                              i jakie wrazenia ? pytam o porownanie pracy AF kit'a i tej sigmy - szybkosc/glosnosc
                              wiem ze AF kitowy to zaden odnosnik, ale chodzi o te dwa powiedzmy wylacznie
                              Mialem tez przez jakis czas tego spilowanego kitowca.
                              Szybkosc i glosnosc AF porownywalna zarowno do Sigmy 18-125 jak i Sigmy 18-50 3.5-5.6.
                              Co ciekawe jakosciowo Sigma 18-125 mimo wiekszego "zooma" mi osobiscie wydaje sie lepsza i jej dodatkowy plus to wiekszy, bardzo przydatny i uniwersalny zakres.
                              Juz sie ta Sigma 18-125 kilka razy bawilem i zdecydowanie bardziej polecam ja zamiast kitowca, chyba ze ktos woli tanszy obiektyw o mniejszym zakresie bo taki dlugi mu niepotrzebny

Komentarz

Pracuję...