jaki monitor, konkretnie

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

jaki monitor, konkretnie

wszyscy sprzedawcy odradzają CRT mowiąc,że przyszłość to LCD ale wiem, że LCD to właśnie dopiero przyszłość i dlatego chce CRT i tu pytanie jaki CRT konkretnie co sądzicie o różnych modelech i co doradzacie a czego nie (marka, model) i dlaczego?? w grę wchodzą raczej nowe i jeszcze dostępne:-)
  • rekanoga

jezeli CRT to: Mitsubishi Diamond Pro 930SB http://www.warnet2.pl/czytaj.php?typ=monitor&opis=73

jezeli jednak LCD to: EIZO ColorEdge CG220 (na tego to stac tylko naszych rzadowych ;-)) http://abitech.pl/shop/towar/idt=10445

Komentarz

• Nemeo
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1757

Zamieszczone przez rekanoga
      jezeli jednak LCD to: EIZO ColorEdge CG220 (na tego to stac tylko naszych rzadowych ;-)) http://abitech.pl/shop/towar/idt=10445
      Tak z tego monitora LCD, na pewno będziesz zadowolony, gorzej z ceną.

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

dzieki rekanoga
        a jeszcze jakies inne..????

Komentarz

• Bananas
          Coś już napisał
          • 2006
          • 86

Zamieszczone przez marekb
          wszyscy sprzedawcy odradzają CRT mowiąc,że przyszłość to LCD ale wiem, że LCD to właśnie dopiero przyszłość i dlatego chce CRT i tu pytanie jaki CRT konkretnie co sądzicie o różnych modelech i co doradzacie a czego nie (marka, model) i dlaczego?? w grę wchodzą raczej nowe i jeszcze dostępne:-)
          Powiem Ci jedno, że akurat ci sprzedawcy w tym momencie mają rację. Nie wiem czy to w Polsce jeszcze nowość ale w krajach, które są o parę lat do przodu od Polski to już nie rzadna nowość.
          Ja używam LCD od ok. 6 lat i jest w porządku, firma kiepska, parametry takie sobie, ale jeszcze dycha. Te nowe modele, które są w tej chwili, są już nie złe. Polecam, ci polską przeglądarkę cenową www.ceneo.pl, lub wycieczkę na giełdę pod Klub Stodoła w Warszawie. Jak już zdecydujesz sie na LCD, to daj znać, to pomogę wybrać (9 lat zawodowej zabawy w kompach).
          A jeżeli już upierasz się przy CRT, to te Mitsubishi to bardzo dobry wybór.
          I jeszcze jedno, nie skąp kasy (w miarę rozsądku) na dobry monitor, bo on będzie służył Ci przynajmniej na 5-6 lat. ;-)
          Ostatnio edytowany przez Bananas; 4996.

Komentarz

• mirhon
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1025

LaCie 119 LCD,
            NEC MultiSync 1990SXi (istnieje mozliwośc kalibracji sprzętowej tego NEC'a),

potem to już tylko znacznie wyższa półka cenowa...tak od 4500 w górę :-(
            Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• marekb
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2273

Zamieszczone przez Bananas
              Powiem Ci jedno, że akurat ci sprzedawcy w tym momencie mają rację. Nie wiem czy to w Polsce jeszcze nowość ale w krajach, które są o parę lat do przodu od Polski to już nie rzadna nowość.
              Ja używam LCD od ok. 6 lat i jest w porządku, firma kiepska, parametry takie sobie, ale jeszcze dycha. Te nowe modele, które są w tej chwili, są już nie złe. Polecam, ci polską przeglądarkę cenową www.ceneo.pl, lub wycieczkę na giełdę pod Klub Stodoła w Warszawie. Jak już zdecydujesz sie na LCD, to daj znać, to pomogę wybrać (9 lat zawodowej zabawy w kompach).
              ;-)
              kilka wątków na temat porównania CRT i LCD tu kiedys czytałem i wniosek był jeden jak masz miejsce to tylko CRT. Sam mam starego goldstara CRT i rocznego laptopa hp (wiem matryca jest kiepska) i na laptopie nie jestem w stanie nic ze zdjeciami zrobić

Komentarz

• Jac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4813

najtaniej monitory to kupuje sie jednak za granica w EU ;-) placi karta i po sprawie... tanijue niz u nas

jesli nie zajmujesz sie profesjonalnie grafika (nie bedziesz kalibrowal monitora raz w tygodniu) to raczej nie pakowal bym sie w CRT, LCD w okolicach 3-4k plus kalibrator jest swietnym wyborem nawet do zastosowan powiedzmy pol profesjonalnych ;-) (czyli takich gdzie nie wszystkie etapy obrobki sa pod twoja kontrola)

Tak wiec LCD - a teraz powiedz za ile ma byc ten monitor - bo zasada jest taka kup najlepszy na jki cie stac ;-)
                Instagram

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

miejsca mam dosc a i cenowo chciałbym się w 1tys zmiescic. Z racji tego, że na firme i odlicze vat skłaniam sie raczej na nowy, choć cos takiego znalazłem http://www.radiotonalwernia.com/ co o tym myslicie??

zastosowanie: amator i sluby troche zaczynam

Komentarz

• merciful
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 91

Nec 1990 sxi nie ma kalibracji sprzętowej tylko sprzętowo - programową - po kalibracji dane zapisuje do LUT karty grafiki. Ja mam Nec Sperctraview 1990, kupiony w Colour Confidence (0k.1000 euro) - pelna kalibracja sprzętowa (ja używam Eye One Display2 Pantone'a) - zapis danych do pamieci monitora. To świetny monitor, za tą cenę nie można znaleźć nic lepszego
                    www.michalwieczorkiewicz.pl

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

1k PLN powiadasz... to kup dowolny monitor, kazdy bedzie tak samo dobry co i zly ;-)
                      Instagram

Komentarz

• jarecki
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 21

Radiaton to skład używanych monitorów i chyba będzie Ci ciężko znaleźć tam coś sensownego do obróbki grafiki.
                        Jarecki

Komentarz

• marekb
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2273

Zamieszczone przez jarecki
                          Radiaton to skład używanych monitorów i chyba będzie Ci ciężko znaleźć tam coś sensownego do obróbki grafiki.
                          tez mi sie tak wydaje

Komentarz

• Glazer
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 36

Zamieszczone przez Jac
                            1k PLN powiadasz... to kup dowolny monitor, kazdy bedzie tak samo dobry co i zly ;-)
                            To jest moim zdaniem najprawdziwsza prawda Rozumiem, ze jesli pytasz o monitor na tym forum, to oczekujesz odpowiedzi pod katem obrobki foto...powyzsza wyczerpuje temat.

Komentarz

• marekb
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2273

Zamieszczone przez Glazer
                              To jest moim zdaniem najprawdziwsza prawda Rozumiem, ze jesli pytasz o monitor na tym forum, to oczekujesz odpowiedzi pod katem obrobki foto...powyzsza wyczerpuje temat.
                              no to dzieki :sad: a mówili że CRT lecą na łeb na szyje a tu jednak nie do konca:-(

Komentarz

Pracuję...