Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Co to za seria DO w canonie? (zielona)
sorry ale ciezko cokolwiek na ten temat znaleźć ("do" jest za krótkie do wyszukiwania)
o co cho z tym "do"?
W założeniu miały być to obiektywy o dobrych parametrach optycznych, lecz mniejsze i lżejsze niż ich odpowiedniki Canona bez "DO". 70-300 DO jest przykładem. Użytkownicy chwalą jego poręczność i żalą się na jakość optyczną (niektórzy). Niezbyt tanie.
Głównym problemem jest cena. Obecnie produkowane to 70-300 i 400/4 IS. Ceny w stosunku do jasności dość spore. Zysk to mniejsze wymiary i waga.
O optyce dyfrakcyjnej znajdziesz dużo na stonach Canona - Camera Museum.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
400mm L zwykla jest lepsza niz 400 mm f4 DO przy kropach widac all. aha no i cena ??: zabija
Masz jak rozumiem na myśli 400/2.8 IS L. To że jest lepsza to nic dziwnego. Przez wielu jest uważana za najlepsze tele na świecie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Masz jak rozumiem na myśli 400/2.8 IS L. To że jest lepsza to nic dziwnego. Przez wielu jest uważana za najlepsze tele na świecie.
bylu cropy 2,8 / 5,6 i F4
f4 wypadla najgozej przy 100% ale poszukam linku i zapodam zeby nie siac plotek
Wiem ze sie placi za wielkosc ale co da jakosci obrazu wcale nie bylo wesolo jak by stala 400 f4 za 1000 euro ok 1500 tez ale ich cena poprostu jest smieszna.
The Canon EF 100-400 IS f/4.5-5.6 is nearly the equal of the EF 400 f/5.6
To IMHO trochę stawia pod znakiem zapytania resztę testu ;-)
Chętnie bym też zobaczył fotkę j.w., ale porównującą 400/2.8 IS i 400/4DO IS :-D A obok nich stosiki 100g odważników o stosownej wadze Zresztą autor sam pisze:
Although I would have been interesting to also include the massive Canon EF 400mm IS f/4, it is simply too large a lens for my use.
widzialem i bawilem sie 300 mm 2.8
na pokazach widzialem goscia szedl dosc daleko i zastanawialem sie co nosi na plecach bylo biale i ogronmne , wlasciciel 300 2,8 powiedzial z usmiechem na ustach ze ma 400 2,8.
Jest potezne z bliska nie mialem mozliwosci ogladac ale wygladalo jak by niosl dzialo a nie obiektyw.
co do testu ok przyrownuje 100-400l do jakosci 400 5,6 widzialem foty z 400 5,6 i mialem 2 egzemplaze 100-400 jeden na jakies 6 miechow 2 do zabawy i sprawdzenie czy taki sam , 100-400 jest ok na spacerowy zoom a nie np ptaki, chyba ze same sie pchaja przed obiektyw
Wiesz ale jak mowa o porównaniu wielkości to chodzi o obiektyw taki sam co do jasności i długości ogniskowej. A przy tak postawionym problemie optyka DO daje spory zysk.
Po za tym widziałem sporo zdjęć w sieci zrobionych tym szkłem i jakoś nie widać na nich tej słabości. Nie mówiąc już o tym, że dla użytkowników tego obiektywu (a jest ich sporo wbrew pozorom) najważniejszym parametrem jest lekkość i wielkość połączona z przyzwoitą jakością obrazu, a to ten obiektyw łączy znakomicie. Wadą jest cena (w tej chwili ok. 25tyś zł). I to jest główny hamulec rozwoju tej technologii.
Wiesz ale jak mowa o porównaniu wielkości to chodzi o obiektyw taki sam co do jasności i długości ogniskowej. A przy tak postawionym problemie optyka DO daje spory zysk.
Po za tym widziałem sporo zdjęć w sieci zrobionych tym szkłem i jakoś nie widać na nich tej słabości. Nie mówiąc już o tym, że dla użytkowników tego obiektywu (a jest ich sporo wbrew pozorom) najważniejszym parametrem jest lekkość i wielkość połączona z przyzwoitą jakością obrazu, a to ten obiektyw łączy znakomicie. Wadą jest cena (w tej chwili ok. 25tyś zł). I to jest główny hamulec rozwoju tej technologii.
co do ceny to 100% wiem ze 300 2,8 jest duza ale lekka ( jak dla mnie )jest ok 3,899.95 $a f4 400 to 5,299.95 $.Ja bral bym 300 + x2 i wciaz bylo by super( ale to ja narazie nie moge dozbierac na 5,6 400mm :cool: )
Widzialem tylko fotki na necie i nie bawilem sie nim ale chcial bym to zobaczyc bardzo
Tylko kilka porownan widzialem f4 DO do stalek.Wiem ze wszystkie testy przewaznie sa roznie robione i nie ma na tym co sie opierac raczej na uzytkownikach.
Dla mnie super byla 100-400 lecz jak przyszla 70-200 2,8 crop z 200 byl lepszy niz 400 na 400mm czasami.
Zalezy czy ci uzytkownicy maja do czego porownac swoje f4.
Generalnie ze wszystkiego mozna zrobic foty super tylko trza miec zabawki i czas na focenie nimi.
Pozdrawiam i zycze milego weekendu
Ja zawijam sie do domu
(...)Generalnie ze wszystkiego mozna zrobic foty super tylko trza miec zabawki i czas na focenie nimi.(...)
No i jeszcze dobrze jest mieć je za co kupić.
Dla mnie super byla 100-400 lecz jak przyszla 70-200 2,8 crop z 200 byl lepszy niz 400 na 400mm czasami.
Eeee, no ale bez jaj... ;-) Przez rok fociłem 70-200/2.8, często przy tym cropując i jak teraz widzę ile straciłem dobrych fotek (Air04 Payerne) przez to, że wcześniej nie kupiłem 100-400 to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera :-( Fakt, że w międzyczasie poprawiła mi się też trochę technika, no ale kurde nie aż tak... Wyobraź sobie tą fotkę na FF, 30x20
Komentarz