Luzy na głowicy w Speedlite 430EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • icik
    Bywalec
    • 2006
    • 159

Luzy na głowicy w Speedlite 430EX

Witajcie,
    właśnie zakupiłem wymarzoną lampkę 430EX (patrz mija stopka) i pierwsze co rzuciło mi się w oczy to takie lekkie luzy głowicy w stosunku do korpusu. Użytkownicy takiej lampki sprawdźcie proszę czy też takowe luzy macie. Pozdrawiam
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

chodzi Ci o to czym można nią lewp prawo pokręcić (w mm) bez wciskania guzika ?? u mnie można
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• icik
      Bywalec
      • 2006
      • 159

no właśnie o to chodzi.... to chyba one tak mają. A miałem w ręce 420 i tego nie zauwarzyłem więc chyba takich luzików nie miała. Dzięki
      Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• mattnick
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1735

i bardziej w jedną stronę niż w drugą prawda ??
        CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• icik
          Bywalec
          • 2006
          • 159

patrząc od frontu na lampę to bardziej luzik jest w prawo ale to już szczególarstwo. Wiesz jak to jest - jak nie jestem sam z tym "problemem" to jakoś raźniej :-)

Mattnick a jakich akumulatorków używasz? Muszę coś zakupić i raczej będę bazował na sprawdzonych bateryjkach.

Komentarz

• mattnick
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1735

jest osobny topic o tym. Ja mam akumulatroki GP 2300 (za 99 w MM + ładowarka niestety tylko na 2 aku i do tego 2 AAA 950 gratis)
            CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Bourbon
              Coś już napisał
              • 2006
              • 63

Zamieszczone przez icik
              patrząc od frontu na lampę to bardziej luzik jest w prawo ale to już szczególarstwo. Wiesz jak to jest - jak nie jestem sam z tym "problemem" to jakoś raźniej :-)

Mattnick a jakich akumulatorków używasz? Muszę coś zakupić i raczej będę bazował na sprawdzonych bateryjkach.
              Jeśli chodzi o ACU, to ja mam 2 komplety SANYO 2100 i 2300, ale ładuję je tak rzadko że czasem mam wrażenie że ta lampa wcale prądu nie pobiera :-), ostatnio na jednym komplecie 2 śluby zrobiłem, choć trzeba wziąść pod uwagę że używam jej raczej tylko do doświetlania, ale za to dość często...
              Pozdrawiam
              Bourbon

Komentarz

• icik
                Bywalec
                • 2006
                • 159

Panowie, nie będę zaczynał osobnego wątku (znowu mi się dostanie za nieprzeszukanie archiwum) ale mam szybkie pytanie odnośnie 430EX. Po podpięciu do 350D lampa jest dość głośna w swojej pracy. Czy to normalne?
                Podziękował

Komentarz

• mattnick
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1735

chodzi Ci o piszczenie czy o jakieś inne dźwięki ?? Zauważyłem, że im trudniejsze warunki tym głośniej piszczy
                  CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• icik
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 159

Piszczeć to ona nie piszczy ale tak jakby wspomaganie AF było głośne - raczej niski chrobotliwy odgłos. Nie jest to może uciążliwe ale jak już tyle się zwraca uwagi np. na Tamrona 28-75 że ma głośny AF i w kościele w ciszy go będzie słychać to wydaje mi się że ta lampka więcej "hałasu" narobi.

Komentarz

• mattnick
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1735

heeh...wiem o co Ci chodzi...o przesuwanie palnika...moja dodatkowo piszczy jak się ładuje do strzału
                      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• icik
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 159

Otóż to ..... brakowało mi fachowego słownictwa. Więc wychodzi na to że to standardowe zachowanie naszych 430-stek. A czy 580 też tak ma. Za 1600 PLNów powinna tego nie mieć. Tak pytam na przyszłość!!!

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez icik
                          A czy 580 też tak ma. Za 1600 PLNów powinna tego nie mieć. Tak pytam na przyszłość!!!
                          Ma... i w niczym to nie przeszkadza.
                          A wiesz ze w Canonie 5D za ponad 10tys zl trzeszczy klapka od baterii (w 30D i 20D tez)? Sprzet za 10tys zl nie powinien tak miec prawda? .

Komentarz

• beachcomber
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 271

owszem Vitez - nie powinien. potwierdzam, ale w 580ex jest jakby mniejszy luz niz w 430ex (odczucie prywatne).

Komentarz

• zebata
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 25

430 EX - oryginał czy podróbka

Witam - kupiłem w sklepie internetowym z Hong-Kongu Speedlite 430EX
                              lecz zastanawiam się czy możliwe jest trafienie na podróbkę. Przesyłka z Hong - Kongu przyszła w cztery dni do Anglii , zapakowana solidnie, plastik z którego lampa jest zrobiona jest dobrej jakości i nie trzeszczy na łączeniach. Myśl o podróbce przyszła mi do głowy ponieważ jej instrukcja odbita jest na ksero a głowica lampy w płaszczyżnie poziomej ma małe luzy. Teraz pytanie - czy słyszał ktoś o podróbkach canona , czy czepiam się niepotrzebnie tej instrukcji i luzów głowicy. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...