Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
muszę w dość ekspresowym tempie kupić lampę. Niestety mam blade pojęcie o tym. Jako iż nie dysponuję zbyt dużymi zasobami finansowymi (max 400pln) myślałem o lampie używanej (raczej nie canonowskiej), ale trochę się boję, słyszałem że kupując lampę używaną łatwo trafić na egzemplaż z zepsutą automatyką... co o tym myślicie? może macie jakieś ciekawe modele do polecenia? Interesują mnie lampy z obracaną głowicą (i pionowo i poziomo).
ps.: czym się różnią (po za ceną ) EX od EZ?
za wszystkie rady z góry dziękuję
[ Dodano: 29-11-2004 ]
czym się różnią EX i EZ już się wywiedziałem na innym forum
1. Do jakiego aparatu
2. Do jakich zastosowan (typu zdjec)
3. Dlaczego ekspresowo
słyszałem że kupując lampę używaną łatwo trafić na egzemplaż z zepsutą automatyką... co o tym myślicie?
Slyszalem ze kupujac samochod mozna trafic na egzemplarz bez silnika... co o tym mysle? Mysle ze przed wyciagnieciem pieniedzy z kieszeni powinienes zajrzec pod maske jak i wsiasc i odpalic samochod by sprawdzic czy dziala... eee... to znaczy podepnij lampe pod aparat i sprawdz czy dziala tak jak chcesz.
Btw w tej cenie nie licz na lampe z automatyka - manualnych znajdziesz spory wybor... no chyba ze uzywana 380EX moze .
Interesują mnie lampy z obracaną głowicą (i pionowo i poziomo).
A tu juz co najmniej 420EX jesli oba obroty. Uzywany ok 600zl. Automatyka dzialac powinna :P . Sa jeszcze Metze podobnego kalibru... tylko taki obracany w obie strony i z E-TTL czyli z tak poszukiwana przez ciebie automatyka (modelu nie pamietam) to kosztuje ok 50zl mniej od Canona... wiec lepiej brac oryginalna firmowke no nie?
1. Do jakiego aparatu
2. Do jakich zastosowan (typu zdjec)
3. Dlaczego ekspresowo
1. do 50e
2. do ślubnych reportarzy i plenerów
3. bo zakup lampy to polecenie służbowe i do świąt muszę pokazać co jestem w satnie z nią zrobić
Slyszalem ze kupujac samochod mozna trafic na egzemplarz bez silnika... co o tym mysle?
Masz rację, głupie pytanie. A jakie zdjęcia testowe byś polecił?
A tu juz co najmniej 420EX jesli oba obroty. Uzywany ok 600zl. Automatyka dzialac powinna . Sa jeszcze Metze podobnego kalibru... tylko taki obracany w obie strony i z E-TTL czyli z tak poszukiwana przez ciebie automatyka (modelu nie pamietam) to kosztuje ok 50zl mniej od Canona... wiec lepiej brac oryginalna firmowke no nie?
to niewielka różnica w cenie coraz nardziej biore pod uwagę EZ, czy praktyczna różnica pomiędzy A-TTL i E-TTL jest bardzo odczuwalna?
jest odczuwalna ale kazdego pomiaru mozna sie nauczyc , to tylko kwestia czasu i materiału . inna sprawa ze EXy są bardzej "przyszlosciowe" , jak dokupisz albo zmienisz sprzet na cyfre to EZka w zadnym TTLu nie pojdzie (zostaje tylko reczny dobor mocy blysku) a z EXami pracujesz dalej ...
p.s
jak masz zamiar robic sluby to kup EX bo w zwiazku z tym ze przy EZ odpada TTL ,niestety odpada tez FEL i FP
Niestety Matias, raczej ciężko będzie znaleźć lampę za 400 pln działającą w E-TTLu, z głowicą obracaną w obie strony.
Zamieszczone przez Vitez
Sa jeszcze Metze podobnego kalibru... tylko taki obracany w obie strony i z E-TTL czyli z tak poszukiwana przez ciebie automatyka (modelu nie pamietam) to kosztuje ok 50zl mniej od Canona... wiec lepiej brac oryginalna firmowke no nie?
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym ostatnim. Ostatnio widziałem używanego Metza 40 MZ3 za 700 zł. To jest prawie połowa ceny 550 EX, a ów metz ma taką samą liczbę przewodnią, obsługuje oczywiście E-TTL, kręci głowicą we wszystkie strony, i jak wyszło w teście w jednym z nr foto z 2001 bardziej równomiernie oświetla kadr. No i last but not the least ma 2 palniki. W związku z tym na pewno wolałbym go zamiast 420EX, o EZ-kach nie wspominając.
Ponadto metza można podpiąć po zmianie kostki do wszystkiego, a Canona tylko do Canona
A w ogóle to polecam 54 mz3 . Ale to trochę droższa przyjemność
dzięki wszystkim, w ciągu 3 dni sporo się dowiedziałem, między innymi dzięki Wam
jak na razie przegrzebałem allegro, w niedziele skoczę na giełdę i chyba coś wezmę...
"Flesz współpracuje z automatyką TTL" - rozumiem ze chodzi o E-TTL ? jestem zielony jesli chodzi o lampy, ta pozycja interesuje mnie tylko i wylacznie ze wzgledu na cene, drozszej nie kupie bo malo pstrykam z flashem... jezeli efekt bedzie podobny jak z wbudowanej lampy to nie ma sensu sie pchac, zastanawiam sie nad ta pozycja ze wzgledu na focenie slubu brata, ktore czeka mnie za 2tyg...
dzieki! teraz wiem ze to nie literowka i ze "e" ma znaczenie... opis brzmi calkiem calkiem
"Średniej mocy lampa błyskowa o liczbie przewodniej 36 ( dla ogniskowej 85
przy ustawieniu ISO 100). Przeznaczona do analogowych lustrzanek
Canona, Nikona i Minolty oraz większości cyfrowych aparatów Nikona i Fuji.
Metz 36 AF- 3 posiada głowicę z ręcznie regulowanym zoomem w zakresie 28- 85
mm, co umożliwia szerokie lub wąskie rozsyłanie błysku.
Flesz współpracuje z automatyką TTL, dlatego lampa wysyła tyle światła ile
rzeczywiście potrzeba, aby poziom ekspozycji był prawidłowy
Położenie reflektora możemy zmieniać w zakresie 90 stopni w pionie, co
pozwala na odbicie światła np. od sufitu. Dzięki temu błysk jest rozproszony
a lampa nie "wypala" pierwszego planu.
Lampa posiada funkcję wspomagania autofocusa przydatną np. podczas
fotografowania w ciemnych pomieszczeniach.
Metz 36 AF- 3 zasilany jest bateriami lub akumulatorami typu AA (paluszki)
dostępnymi w prawie każdym sklepie."
Komentarz