tanie lampy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Matias
    Coś już napisał
    • 2004
    • 98

tanie lampy

muszę w dość ekspresowym tempie kupić lampę. Niestety mam blade pojęcie o tym. Jako iż nie dysponuję zbyt dużymi zasobami finansowymi (max 400pln) myślałem o lampie używanej (raczej nie canonowskiej), ale trochę się boję, słyszałem że kupując lampę używaną łatwo trafić na egzemplaż z zepsutą automatyką... co o tym myślicie? może macie jakieś ciekawe modele do polecenia? Interesują mnie lampy z obracaną głowicą (i pionowo i poziomo).

ps.: czym się różnią (po za ceną ) EX od EZ?

za wszystkie rady z góry dziękuję

[ Dodano: 29-11-2004 ]
    czym się różnią EX i EZ już się wywiedziałem na innym forum
    mój blog
    mój poradnik fotograficzny na Youtube
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: tanie lampy

Zamieszczone przez Matias
    muszę w dość ekspresowym tempie kupić lampę
    1. Do jakiego aparatu
    2. Do jakich zastosowan (typu zdjec)
    3. Dlaczego ekspresowo

słyszałem że kupując lampę używaną łatwo trafić na egzemplaż z zepsutą automatyką... co o tym myślicie?
    Slyszalem ze kupujac samochod mozna trafic na egzemplarz bez silnika... co o tym mysle? Mysle ze przed wyciagnieciem pieniedzy z kieszeni powinienes zajrzec pod maske jak i wsiasc i odpalic samochod by sprawdzic czy dziala... eee... to znaczy podepnij lampe pod aparat i sprawdz czy dziala tak jak chcesz.
    Btw w tej cenie nie licz na lampe z automatyka - manualnych znajdziesz spory wybor... no chyba ze uzywana 380EX moze .

Interesują mnie lampy z obracaną głowicą (i pionowo i poziomo).
    A tu juz co najmniej 420EX jesli oba obroty. Uzywany ok 600zl. Automatyka dzialac powinna :P . Sa jeszcze Metze podobnego kalibru... tylko taki obracany w obie strony i z E-TTL czyli z tak poszukiwana przez ciebie automatyka (modelu nie pamietam) to kosztuje ok 50zl mniej od Canona... wiec lepiej brac oryginalna firmowke no nie?

Komentarz

• Matias
      Coś już napisał
      • 2004
      • 98

1. Do jakiego aparatu
      2. Do jakich zastosowan (typu zdjec)
      3. Dlaczego ekspresowo
      1. do 50e
      2. do ślubnych reportarzy i plenerów
      3. bo zakup lampy to polecenie służbowe i do świąt muszę pokazać co jestem w satnie z nią zrobić

Slyszalem ze kupujac samochod mozna trafic na egzemplarz bez silnika... co o tym mysle?
      Masz rację, głupie pytanie. A jakie zdjęcia testowe byś polecił?

A tu juz co najmniej 420EX jesli oba obroty. Uzywany ok 600zl. Automatyka dzialac powinna . Sa jeszcze Metze podobnego kalibru... tylko taki obracany w obie strony i z E-TTL czyli z tak poszukiwana przez ciebie automatyka (modelu nie pamietam) to kosztuje ok 50zl mniej od Canona... wiec lepiej brac oryginalna firmowke no nie?
      to niewielka różnica w cenie coraz nardziej biore pod uwagę EZ, czy praktyczna różnica pomiędzy A-TTL i E-TTL jest bardzo odczuwalna?

dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
      mój blog

Komentarz

• Chrismela
        Coś już napisał
        • 2004
        • 65

jest odczuwalna ale kazdego pomiaru mozna sie nauczyc , to tylko kwestia czasu i materiału . inna sprawa ze EXy są bardzej "przyszlosciowe" , jak dokupisz albo zmienisz sprzet na cyfre to EZka w zadnym TTLu nie pojdzie (zostaje tylko reczny dobor mocy blysku) a z EXami pracujesz dalej ...
        p.s
        jak masz zamiar robic sluby to kup EX bo w zwiazku z tym ze przy EZ odpada TTL ,niestety odpada tez FEL i FP
        Pozdrawiam,
        Krzysiek

Komentarz

• NimnuL
          Bywalec
          • 2004
          • 128

Matias, mu masz wszystko

enjoy
          1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
          2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

Komentarz

• ukasz
            Uzależniony
            • 2004
            • 595

Re: tanie lampy

Niestety Matias, raczej ciężko będzie znaleźć lampę za 400 pln działającą w E-TTLu, z głowicą obracaną w obie strony.

Zamieszczone przez Vitez

Sa jeszcze Metze podobnego kalibru... tylko taki obracany w obie strony i z E-TTL czyli z tak poszukiwana przez ciebie automatyka (modelu nie pamietam) to kosztuje ok 50zl mniej od Canona... wiec lepiej brac oryginalna firmowke no nie?
            Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym ostatnim. Ostatnio widziałem używanego Metza 40 MZ3 za 700 zł. To jest prawie połowa ceny 550 EX, a ów metz ma taką samą liczbę przewodnią, obsługuje oczywiście E-TTL, kręci głowicą we wszystkie strony, i jak wyszło w teście w jednym z nr foto z 2001 bardziej równomiernie oświetla kadr. No i last but not the least ma 2 palniki. W związku z tym na pewno wolałbym go zamiast 420EX, o EZ-kach nie wspominając.

Ponadto metza można podpiąć po zmianie kostki do wszystkiego, a Canona tylko do Canona

A w ogóle to polecam 54 mz3 . Ale to trochę droższa przyjemność

Komentarz

• Matias
              Coś już napisał
              • 2004
              • 98

dzięki wszystkim, w ciągu 3 dni sporo się dowiedziałem, między innymi dzięki Wam
              jak na razie przegrzebałem allegro, w niedziele skoczę na giełdę i chyba coś wezmę...
              mój blog

Komentarz

• c42
                Początki nałogu
                • 2005
                • 266

co myslicie o tej lampie - Metz Lampa błyskowa 36 AF-3 - 419pln

"Flesz współpracuje z automatyką TTL" - rozumiem ze chodzi o E-TTL ? jestem zielony jesli chodzi o lampy, ta pozycja interesuje mnie tylko i wylacznie ze wzgledu na cene, drozszej nie kupie bo malo pstrykam z flashem... jezeli efekt bedzie podobny jak z wbudowanej lampy to nie ma sensu sie pchac, zastanawiam sie nad ta pozycja ze wzgledu na focenie slubu brata, ktore czeka mnie za 2tyg...

ps.lampa do 350

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Jak flasz ma obracana glowice (choc do pionu) to efekt jest "niebo a ziemia"... Bez porownania.

TTL a E-TTL to dwie rozne rzeczy... Pewnie by sprzedawca napisal ze ma E-TTL'a jak by miala. Do cyfraka tylko taka z 'E'.

No chyba ze full manual i "po zenitowemu" albo liczenie ze lampa ma znosna automatyke.
                  Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                  ...

Komentarz

• c42
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 266

dzieki! teraz wiem ze to nie literowka i ze "e" ma znaczenie... opis brzmi calkiem calkiem

"Średniej mocy lampa błyskowa o liczbie przewodniej 36 ( dla ogniskowej 85
                    przy ustawieniu ISO 100). Przeznaczona do analogowych lustrzanek
                    Canona, Nikona i Minolty oraz większości cyfrowych aparatów Nikona i Fuji.

Metz 36 AF- 3 posiada głowicę z ręcznie regulowanym zoomem w zakresie 28- 85
                    mm, co umożliwia szerokie lub wąskie rozsyłanie błysku.

Flesz współpracuje z automatyką TTL, dlatego lampa wysyła tyle światła ile
                    rzeczywiście potrzeba, aby poziom ekspozycji był prawidłowy

Położenie reflektora możemy zmieniać w zakresie 90 stopni w pionie, co
                    pozwala na odbicie światła np. od sufitu. Dzięki temu błysk jest rozproszony
                    a lampa nie "wypala" pierwszego planu.

Lampa posiada funkcję wspomagania autofocusa przydatną np. podczas
                    fotografowania w ciemnych pomieszczeniach.

Metz 36 AF- 3 zasilany jest bateriami lub akumulatorami typu AA (paluszki)
                    dostępnymi w prawie każdym sklepie."

Komentarz

Pracuję...