totalny off-top, problem z siecia domowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iczek
    Uzależniony
    • 2004
    • 711

totalny off-top, problem z siecia domowa

Panowie. Sprawa pewnie banalna, ale ja jestem humanista.
    Mam dwa kompy w domu.
    Na obu XP (jeden Pro, drugi Home)
    Mam jedna drukarke podlaczona do kompa A.
    Mam Neo dzielona na oba kompy przez router.
    Oba kompy są podłączone do routera i dziala Internet.

Rozumiem wiec, ze aby komp. B mogl korzystac z drukarki podlaczonej do komp.A to musze ustawic parametry sieci i udostepnic drukarke w sieci dla komp. B.
    To niby podstawowka...

Ale kurde jak robie to za pomoca tych automatycznych konfiguratorow to wychodzi kupa....

Na A mam widoczna MSHome siec i widze komp B, ale z kompa B nie moge nijak wbic sie w siec Home i nie widze zadnych innych komputerow.
    Pomocy... please...

Bo mnie zona zabije ze nie moze drukowac

Oczywiscie mam DHCP.
    Wszystkie inne parametry TCP/IP mam na automat.
    FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
    Ptaki
    Portrety
    Pejzaż
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

router masz taki maly, czy w postaci kompa z Linuksem?

powiem glupio, ale z mojego doswiadczenia wychodzi:
    Windowsy + mostkowanie + udostepnianie po MS Networking = siec bezprzewodowa. tzn. zapi... z dyskietkami w reku
    www albo tez flickr

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Ja mam taką metode na windows networking: nie wyszukiwać kompów tylko wpisywać w "uruchom" adres po ip typu \\192.168.xx.xx\drukarka (z dokładnością do kierunku slaszy)
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

iczek a TU probowales?
        Instagram

Komentarz

• iczek
          Uzależniony
          • 2004
          • 711

Dzieki panowie. Problemem okazal sie Firewall na obu kompach. I to nie systemowy ale Nortonowy, McAfee i jeszcze kurde Arcabit
          Teraz wylaczylem je w cholere i dziala siec i drukuje i super, tylko.... czy nie powinienem jednak miec wlaczonego jakiegos firewall'a?....
          Jak włacze to znowu bedzie kicha, czy mozna jakos wyodrębnic polaczenie lokalne z ochrony Firewall...?
          Ptaki
          Portrety
          Pejzaż

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

zaloz na obu kompach jakies Kerio, zeby chronilo siec zewnetrzna przed zalewem gratisowych pakietow od/do Microsoftu.

a na routerze, jesli jest, odpal jego firewall i poblokuj co zbedne porty

a tak swoja droga, to przy calej sympatii dla sprzetowych routerow, wole w tej roli obsadzic jakiegos malego kompa (na Allegro pelno jest Delli czy Compaqow za 50zl, ktore w zupelnosci do tego starcza). instalujesz debiana, konfigurujesz iptables, cups, ssh, sambe, przekladasz duzy dysk ze stacjonarnego kompa i po sieci domowej masz wygodny dostep do plikow, a zdalnie mozesz sobie scp-em pociagnac co brakuje...

troche wiecej pradu zre, ale wieksza wygoda, wygodniejszy backup (mozna na serwerze "u znajomkow" sobie zrzucac na biezaco archiw dokumentow). i na noc mozna jakiegos osiolka zostawic...
            Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
            www albo tez flickr

Komentarz

• iczek
              Uzależniony
              • 2004
              • 711

akustyk - z konia spadles ?! Pisz po polsku
              Ja mam ArcaBit i tam moge zdefiniowac siec lokalna, ale rozumiem, ze skoro mam na kompie B DHCP to ten adres sie bedzie zmienial? Czy DHCP tyczy sie tylko adresu IP w Internecie?
              Czy ja cos pierdziele...?
              A co to Kerio... kurde , chlopaki.
              Ja konczylem socjologie.
              Dla mnie slowo siec to tylko taka wędkarska.
              Ptaki
              Portrety
              Pejzaż

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Wywal dhcp i ustaw numerki ręcznie.
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• iczek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 711

Tomek, ale przeca z Neo nie moge tego zrobic. ...?
                  Ptaki
                  Portrety
                  Pejzaż

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Zamieszczone przez iczek
                    Tomek, ale przeca z Neo nie moge tego zrobic. ...?
                    DHCP masz na siec lokalna. na siec zewnetrzna (France Telekom, czy jak to sie zwie) swoja droga tez masz, ale to inna pula adresowa i zupelnie inna rzecz
                    www albo tez flickr

Komentarz

• Zigi
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 532

A kerio to softwerowy firewall który można dowolnie skonfigurować dzięki czemu wpusci usługi z określonej sieci np. Można blokować całe podsieci, konkretne programy itp. Dodatkowo działa on na zasadzie pytania jeśli coś sie wydarzy czyli np informuje o tym iz program x nawiązuje połączenie i przy tym pyta czy przepuścić czy nie. Innymi słowy konfiguracja jest dość prosta.
                      40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                      Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

w ktorym Kerio masz mozliwosc wybierania podsieci? w 2.1.5 takiej mozliwosci nie widze, i poki co stanowi najwiekszy moj zarzut do tego, skadinad swietnego, programu
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Silent Planet
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 832

Masz zewnętrzny router do neo - czy on nie ma opcji firewalla?
                          Jeśli ma - skonfiguruj jego.
                          Jeśli nie ma - wymień na taki, który ma.

Firewallowanie kompów przed nimi samymi w sieci wewnętrznej to zakrawa troszkę na paranoję.
                          is SILENCE
                          "Enjoy the silence."
                          ---
                          Wróciłem...!
                          analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Mow mi paranoik

Niby nie ma powodu... Fakt jednak, ze firewall zabezpiecza tez w wielu przypadkach wyjscie z komputera wielu niepowolanym programom, ktore pies wie co i po co sla tylko ciagle w rozne miejsca... Oczywiscie bez wiedzy i zgody.

Polecam kerio. Inne zasady dla miejsc zaufanych i internetu. Z udostepnianiem czegokolwiek nie ma problemu...

Zamieszczone przez akustyk
                            przekladasz duzy dysk ze stacjonarnego kompa i po sieci domowej masz wygodny dostep do plikow, a zdalnie mozesz sobie scp-em pociagnac co brakuje...
                            Popieram. Nie ma to jak serwer domowy. Swietne juz na dwa komputery. O wiekszej liczbie nie mowiac

Tyle, ze mimo wszystko ja wszystko wpialem w routerowifiswitch

Bardziej niezawodne. Prostrze do ustawienia jak dlubanie po linuxach dla niedoswiadczonych uzytkownikow. Serwer mozna wtedy postawic nawet na windowsie i w kazdej chwili popsuc
                            ...

Komentarz

• Zigi
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 532

Zamieszczone przez akustyk
                              w ktorym Kerio masz mozliwosc wybierania podsieci? w 2.1.5 takiej mozliwosci nie widze, i poki co stanowi najwiekszy moj zarzut do tego, skadinad swietnego, programu
                              W KerioPersonal Firewall 4.2.2 można zdefiniować podsieć jako zaufaną lub nie i odnośnie tego blokować po portach lub usługach.

Co wy z tymi kompami w domu czynicie, iż jest wam aż serwer potrzebny? U mnie stoją 2+laptop (z roboty) i kompletnie nie odczuwam potrzeby stawiania serwera. W razie czego osiołek szaleje z lapcia bo ten mniej niz stacjonarny energii podjada.
                              Net z radiówki przez APka wpiętego w switcha.
                              Ostatnio edytowany przez Zigi; 2545.
                              40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                              Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

Pracuję...