Stare ale jare ....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oxeno
    Początki nałogu
    • 2006
    • 291

Stare ale jare ....

Widze, że sporo tu polemiki odnośnie nowych modeli Canona. Mam więc pytanie, który model z "przeszłości" wart jest nabycia? D30, D60, 10D, pierwsze modele 1D? Zakup takiego "dziadka" może byc opłacalny pod względem finansowym, ale czy jest tego wart?
    Czekam na opinie....
    Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka
  • Propi
    Początki nałogu
    • 2005
    • 329

Będę nudny - D30 jest naprawdę niezły, chociaż w tej chwili ludzie sprzedają je w cenie gołego body 300D (nawet po 1400-1500zł), co jest oczywiście absurdem. Niemniej aparat ma naprawdę duże możliwości - i pomimo 3mpix, da się nim robić bardzo przyzwoite odbitki 20x30 (większych nie robiłem, ale 20x30 z odległości 15cm wygląda świetnie). D60 to starszy brat D30, 10D jeszcze starszy... im dalej w las, tym lepiej Sam zaczynałem od D30 i gdyby nie nagły zastrzyk gotówki, pewnie ciągle bym nim ciachał.
    www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• MarcinekP
      Bywalec
      • 2005
      • 114

Propi napisał:
      D60 to starszy brat D30, 10D jeszcze starszy... im dalej w las, tym
      chyba młodszy miało być

pozdrawiam
      ___
      Canon

Komentarz

• schabu
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1352

raczej juz bardziej starsze analogi niz cyfry sa oplacalniejsze
        Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Zamieszczone przez schabu
          raczej juz bardziej starsze analogi niz cyfry sa oplacalniejsze
          Ja osobiscie takim 10D w dobrej cenie bym nie pogardzil i dodam, ze zdecydowanie bardziej bym wolal niz 400D :P

Komentarz

• Vresviik
            Początki nałogu
            • 2005
            • 263

60d to bardzo przyzwoita konstrukcja

Komentarz

• schabu
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1352

nie chodzi mi o to. Pytanie bylo:który model z "przeszłości" wart jest nabycia? Autor kilka cyfrowych puch wymienil, ale ja jak juz bym wybieral jakiegos dziadka, to wolalbym zeby to byl analogowy dziadek

fotografia biznesowa

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

nie chodzi mi o to. Pytanie bylo:który model z "przeszłości" wart jest nabycia? Autor kilka cyfrowych puch wymienil, ale ja jak juz bym wybieral jakiegos dziadka, to wolalbym zeby to byl analogowy dziadek
                Wątek jest w canon dslr, więc raczej chodziło o cyfry. Poza tym, bez wątpienia Oxeno zna się na starych analogach
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• schabu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1352

zaraz znowu bana dostane:P jak dla mnie jezeli chodzi o dziadki to lepsze od cyfrowych sa analogowe. i tyle

zreszta autor napisal o modelach z przeslosci. nie napisal jak odleglej

fotografia biznesowa

Komentarz

• Auwo
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 928

zaraz znowu bana dostane:P jak dla mnie jezeli chodzi o dziadki to lepsze od cyfrowych sa analogowe. i tyle

zreszta autor napisal o modelach z przeslosci. nie napisal jak odleglej
                    schabu, ale tu nie chodzi o to co ty byś wybrał...

do autora, wszystko zależy ile groszy chcesz wydać. imo - 10D jest OK, a 1D jest nawet OK OK

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez oxeno
                      ... który model z "przeszłości" wart jest nabycia?
                      Krótko - ten który uda się trafić w najlepszym stanie technicznym.

Zamieszczone przez oxeno
                      ... D30, D60, 10D, pierwsze modele 1D?
                      Idąc za wcześniejszym stwierdzeniem wydaje mi się, że największe szanse są na 10D.
                      Z jednej strony najmłodszy z tego towarzystwa; a z drugiej mniejsze szanse, że był w rękach reportera.

Sam gdy w ubiegłym roku kupowałem DSLR to poważnie rozważałem dziesiątkę, ale jednak zdecydowałem się na nowy 300D. Na dzień dzisiejszy pozostaje 10D, bo nowych Trabantów juz nie ma.
                      (i proszę nie dawać linków do Allegro, bo jestem przekonany, że to co się tam pojawia, to jest nowe inaczej (prawie nowe, jak nowe, refurb, itd...)
                      Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• schabu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1352

Zamieszczone przez Auwo
                        schabu, ale tu nie chodzi o to co ty byś wybrał...
                        dobra- wczoraj jak to pisalem to bylem zmeczony jak bym wybieral to pewnie 10D. je mozna jeszcze dosyc latwo w dobrym stanie kupic. jedynki to juz pewnie niezle wypstrykane sa. zreszta mialem 300D i bylem swego czasu bardzo zadowolony

fotografia biznesowa

Komentarz

• adamek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2265

oj, byś się nie zdziwił z tymi 10d.
                          do czasu jak nie weszło 20d to 10-ki były często używane przez reporterów - bo miały z grubsza działające wysokie iso (a taki 1d trzeba idealnie naświetlić by szumy z ccd nie wylazły...) i były szybsze niż d30 i d60.

Niemniej i tak 1d bym nie pogardził... ale jako drugim body obok 20d (często robie w wysokich iso długimi ogniskowymi).
                          Miłego dnia
                          adam jastrzębowski
                          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                          tu tu

Komentarz

• oxeno
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 291

Hej, dzięki za odpowiedz. Do cyrfaka to mi chyba jeszcze daleka droga, ale nie ukrywam, że coraz częście patrze w tą strone. Ba, nawet zaczołem wyprzedawac nie które rzeczy aby zostawic sobie tylko to co najbardzie mi sie przydaje.
                            Dobra wracajac do tematu, jakis czas temu na gieldzie w stodole, widzialem Canon'a DCS 520/D200. Takie cudo wyprodukowane prze Kodak na badzie EOS'a 1N z 2milp. Fakt, że gościu krzyczał 2000pln ( caly kompletny zestaw + dwa nowe akumulatorki) troche mnie zastanowily, jak mozna jeszcze dostac 300D za 1700pln. Co innego za mi sie strasznie podobal, masywny, ciężki METALOWY, mial cos w sobie czego nowe apraty nie maja. Boje sie ze np, sensor lub migawka moga byc strasznie zajachane w takich modelach.
                            Na zakończenie, chyba bym się skusił na D60 lub 10D ale jak mowilem jeszcze daleka droga .....

Pozdrawiam
                            T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Zamieszczone przez oxeno
                              Canon'a DCS 520/D200. Takie cudo wyprodukowane prze Kodak na badzie EOS'a 1N z 2milp. Fakt, że gościu krzyczał 2000pln
                              Wartość tego aparatu tylko rosnąć będzie. Jako zabytku
                              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...