Wężyk

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Wężyk

witam,
    pytanie pierwsze - czy wężyk do 20D posiada funkcję ustawiania AF, czy też trzeba ustawić AF z body, a z wężyka robimy tylko spust migawki?

Drugie pytanie do znawców - powoli zaczynam sie przymierzać do kupna statywu (na razie mam porzyczony i rzadko stosuję, choć dobry jest) i wężyka - w jaki sposób kadrujecie na statywie i sprawdzacie AF aby nie poruszyć ustrojstwa? Skoro wężyk to raczej bez dotykania, a skoro bez, to bez korekty kadrowania
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2063

Spoko, kiedy masz wężyk AF działą, inaczej to by nie miało sensu.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

odpowiadam na pytanie numer 1 - jest AF w wezyku. dokladnie tak samo jak guzior w korpusie - na pol przycisku jest AF/blokada ekspozycji (czy jak tam masz w C.fn. ustawione), na pelny docisk jest wyzwolenie migawki

pytanie numer 2 - jako czlowiek, ktory sie nad statywem zasadniczo "modli" i przed pstrykiem spedza sporo czasu ustawiajac kadr itede itepe, nie odczuwam w ogole tego problemu. stawiam statyw, ustawiam kadr, zestawiam polowki jesli trzeba, dopiero potem mierze swiatlo, jesli potrzeba wpinam weza, a potem robie zdjecie. kadr jest zawsze na poczatku - albo przymierzony korpusem trzymanym z lapy (czesciej) albo przestawieniem statywu/glowicy. proces decyzyjny co i jak skadrowac jest na tyle dlugi, ze zabawy w przestawianie statywu, o odblokowywaniu, przestawianiu i ponownym blokowaniu glowicy nie mowiac, zwyczajnie nie zauwazam :-)

ptaszarze zdaje sie kapke inaczej to robia (landszafciarzy problem czasu praktycznie nie obowiazuje, wiec... ). w tej dzialce zdaje sie zyroskopowe statywy i U-mounty maja duze wziecie...
      www albo tez flickr

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez akustyk
        (landszafciarzy problem czasu praktycznie nie obowiazuje, wiec... )
        Znaczy jak sie zaczniesz rozkladac o 5 rano a zanim wszystko rozlozysz i pomierzysz bedzie juz 7dma to nadal swiatlo to samo i mgielki ew tez?

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Zamieszczone przez Vitez
          Znaczy jak sie zaczniesz rozkladac o 5 rano a zanim wszystko rozlozysz i pomierzysz bedzie juz 7dma to nadal swiatlo to samo i mgielki ew tez?
          znaczy sie: 2 minuty w te a we wte mnie nie boli a tam gdzie czas ma znaczenie (np. wschod slonca) to generalnie wiem gdzie to slonce sie pojawi. i generalnie raczej nie zdarzaja mu sie odstepstwa od oczekiwanej trajektorii

inna kwestia, ze mam wyrobiony w sobie nawyk nie spieszenia sie ze zdjeciami landszaftowymi. do tego stopnia, ze sam siebie zwalniam i wymuszam analizowanie tego co, jak i dlaczego chce sfotografowac. a jesli sie poswieca dodatkowa minute na pomyslenie, to te nawet kilkdziesiat sekund na korekte statywu nie zmieniaja wiele w samej pracy. za to w rezultatach koncowych owszem

jak mawiala moja matematyca z liceum: pospiech jest wskazany przy lapaniu pchel
          www albo tez flickr

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

jak mawiala moja matematyca z liceum: pospiech jest wskazany przy lapaniu pchel
            A po co tu sie spieszyc? Pare kropel Frontline na kark zwierzaka i na pol roku przynajmniej spokoj . EOOT.

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

na pol przycisku jest AF/blokada ekspozycji (czy jak tam masz w C.fn. ustawione), na pelny docisk jest wyzwolenie migawki
              OK, czyli pewnie będę musiał zmienić ustawienia w CF (mam rozdzielony AF i AE).

ptaszarze zdaje sie kapke inaczej to robia (landszafciarzy problem czasu praktycznie nie obowiazuje, wiec... ). w tej dzialce zdaje sie zyroskopowe statywy i U-mounty maja duze wziecie...
              hmm, statywy żyroskopowe? a co to takiego ?
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

chodzilo mi o gadzet w tym stylu. juz u jakiegos ptaszarza polskiego ten sprzet widzialem:

zyroskopu tam zdaje sie jednak nie ma, ale cos mi swita, ze w jakiejs glowicy ten numer byl uzywany. jak sobie przypomne to wkleje...
                www albo tez flickr

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

ok wimberley'a znam, zaciekawiła mnie ta stabilizacja w statywie
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Jeśli chodzi o landszafty, architekturki itp to sposób akustyka jest moim zdaniem najwałaściwszy. Robie to podobnie, tyle że po ustawieniu ostrości kukam jeszcze w wizjer dla sprawdzenia czy aby af się nie pomylił, oddalam się od aparatu i wyzwalam migawkę. Oczywiście focąc ze statywu zawsze używam węża.
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• jacam
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 202

Zamieszczone przez Kubaman
                      hmm, statywy żyroskopowe? a co to takiego ?
                      Statywy to nie, ale są urządzenia stabilizujące np:
                      Kenyon Gyro Handheld Camera Stabilizer - Home page
                      canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

wow, ale ceny
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Avadra_K
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 580

Zamieszczone przez Kubaman
                          wow, ale ceny
                          Nooooo, na baterry pack`a mam - to jest OK, bo od czegoś trzeba zacząć

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

Pracuję...