Jaki FISH EYE ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tequil
    Początki nałogu
    • 2004
    • 253

Jaki FISH EYE ??

Jaki obiektyw FISH EYE (rybie oko) wybrac?
    Canon, Sigma, Tamron - moze jakies inne marki?
    Jak wypadaja w testach?
    Oczywiscie nie chodzi mi o super szybki AF etc
    Ważne aby był dobry optycznie i sluzyl dlugo!
    Uzywany bedzie w korpusach 5D i 20D

Brać Canona? czy nie ma sensu przeplacac za marke?
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|
  • bartosz108
    Bywalec
    • 2006
    • 197

Chyba na coś się musisz zdecydować fish eye z 5d nie będzie fish eye'em w 20D
    BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• maxbmx
      Początki nałogu
      • 2006
      • 364

Jezeli masz nieograniczone fundusze to canon jeżeli ograniczone to zenitar.
      Po co Ci szybki autofocus w rybim skoro nieskoczonosc zaczyna sie od 1.2m i najczesciej zapewne bedziesz jechał na manualu.
      Moje zdjęcia
      RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• zbooy

Zamieszczone przez Tequil
        Jaki obiektyw FISH EYE (rybie oko) wybrac?
        Canon, Sigma, Tamron - moze jakies inne marki?
        Jak optycznie ma być dobrze, to tylko... Nikkor 10.5 - przy cropie 1.6 jest fullframe, przy FF - przycięte kółko. Sigma czy Peleng się nie umywają. Canon jest dużo węższy, tak jak i tani Zenitar.

zbooy

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Moze jednak peleng 8mm

EDIT: Z 20D jet OK z 5D może byc problem
          Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• zbooy

Porównanie Sigmy 8 mm z Nikkorem 10.5:
            http://michel.thoby.free.fr/Blur_Pan...rsion_Eng.html

Komentarz

• Tequil
              Początki nałogu
              • 2004
              • 253

czyli co? brac zenitara? ;P
              Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Komentarz

• astrorek

Myślę że Nikkor 10.5 byłby dobry. W 5d należało by obciąć osłonę, a przepisy na to są dostępne w internecie. Do 5d dobry byłby też Zenitar 16/2.8 Fisheye. Jest tani ale nie ma AF. Jeszcze Sigma 8mm f/4 byłaby dobra bo w
                5d jest kółeczko a w 20d jest normalnie.

Komentarz

• schabu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1352

Zamieszczone przez bartosz108
                  Chyba na coś się musisz zdecydować fish eye z 5d nie będzie fish eye'em w 20D
                  jak to nie-sigma 8 mm lapie sie na obydwoch na rybie łoko
                  Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• Mad_Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1458

Odgrzewam temat. Jest jakis inny tani fisz kryjacy FF czy tylko zenitar?
                    Mam teraz samiego 8mm i przesiadlem sie na 2xFF i zastanawiam sie czy zostawic samiego i cropa z 21mpixow robic czy zamienic na zenitara. Sami jest uzywalny od f3.5 a bardzo ostry od f5.6. Boje sie ze jak kupie zenitara to nawet na f4 bedzie slabo.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                    Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• dinderi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3028

W cenie do 1000 PLN to chyba nie ma.
                      Zenitar Zenitarowi nie równy. Przeszło ostatnio przez moje ręce kilkanaście zenitarów. 95% jest poprawna optycznie od f4. 5% nie trzymało żadnych norm i ostrzyło czasem od f11
                      Z tych poprawnych jest jakieś 3ą0% całkiem niezłych. Można ich spokojnie uzywać od f2.8, pozostałe były na tyle ostre na f2.8, ze przy standardowych zastosowaniach typu odbitka 15x23 bez problemu dają radę.
                      Jeśli byłbys w Warszawie, moge Ci udostępnić wszystkie egzemplarze jakie mam, to sam zobaczysz. Aktualnie mam ich 3.
                      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                      09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• GhostRider
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 335

Zamieszczone przez Mad_Mac
                        Boje sie ze jak kupie zenitara to nawet na f4 bedzie slabo.
                        Nie będzie

U mnie na 2.8 jest dobrze a na 4 to już bardzo ostro :-D
                        Moje zdjęcia na forum
                        7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
                        http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• Mad_Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1458

Zamieszczone przez dinderi
                          W cenie do 1000 PLN to chyba nie ma.
                          Zenitar Zenitarowi nie równy. Przeszło ostatnio przez moje ręce kilkanaście zenitarów. 95% jest poprawna optycznie od f4. 5% nie trzymało żadnych norm i ostrzyło czasem od f11
                          Z tych poprawnych jest jakieś 3ą0% całkiem niezłych. Można ich spokojnie uzywać od f2.8, pozostałe były na tyle ostre na f2.8, ze przy standardowych zastosowaniach typu odbitka 15x23 bez problemu dają radę.
                          Jeśli byłbys w Warszawie, moge Ci udostępnić wszystkie egzemplarze jakie mam, to sam zobaczysz. Aktualnie mam ich 3.
                          Dzieki za propozycje jednak predko do PL sie nie wybieram.
                          Moge zapytac po co ci az 3?
                          W UK okazjonalnie pokazuja sie uzywki ale jest sporo nowek z Rosji pod canona za okolo £140

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                          Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• dinderi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3028

Zamieszczone przez Mad_Mac
                            Moge zapytac po co ci az 3?
                            Jednego używam, a 2 (nówki) mam do sprzedania
                            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                            09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• tormentor
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 218

Zeby miec pelnie funkcjonalnosci zarowno na cropie, jak i FF, to chyba trzeba sie wykosztowac na najnowszego Canona 8-15/4 L LINK DO OPTYCZNYCH
                              FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
                              Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
                              "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

Pracuję...