Chciałbym poruszyć sprawę banalną, lecz nie obojetną z punktu widzenia estetyki. W moim Canonie 30D, pod wpływem używania lampy błyskowej wsuwanej w sanki gorącej stopki, zaczyna wycierać się czarny lakier, którym pokryte są sanki. Lakier okazał sie w tym aparacie wyjątkowo nietrwały. Oczywiście, nie ma to żadnego wpływu na funkcjonowanie aparatu i lampy, lecz nie wyglada to ładnie i mnie denerwuje, tym bardziej, że aparat jest nowy. W moim drugim aparacie Canon 30V, pomimo, że jest starszy, nie ma nawet najmniejszego śladu wytarcia lakieru na sankach. Być może macie podobne spostrzeżenia i znaleźliscie sposób na trwałe zaretuszowanie na czarno tych miejsc? Spróbowałem kilku sposbów pozbycia się srebnych prześwitów na sankach, ale każdy z nich okazuje się nietrwały.
Canon 30D i gorąca stopka
Zwiń
X
-
-
Niestety tak się dzieje na każdym aparacie także moim, i również mnie to strasznie irytuje, bo przez tą nietrwałą farbę staram się jak najostrożniej zakładać i ściągać flesz, a także robić to jak najrzadziej ale i tak pojawiają mi się srebrne plamy.
PS: nie zakładaj dwa razy tego samego wątku.Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x -
-
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....Komentarz
-
-
Myślę, że na to najlepsze będą ziółka na uspokojenie
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
a ja jeszcze nie kupiłem (myśle że w przyszłym tyg.) a już mnie to wkurza. a może ma jakies inne zalety??Komentarz
-
Widzę, że poruszyłem sprawę błachą ale jednak irytującą. Rada typu ziółka na uspokojenie bardzo mi się spodobała ponieważ obojętne podejście do sprawy startej farby na gorącej stopce jest jak najbardziej rozsądne. I prawdopodobnie innego rozwiązania nie ma.Komentarz
-
-
-
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4xKomentarz
-
Tak jak w Leice M8 na ten przykład . Zdj. z dpreview."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
-
Dokładnie, mała rzecz a cieszy :razz: , no i oszczędność farbyTak jak w Leice M8 na ten przykład . Zdj. z dpreview.
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4xKomentarz
-
Ja miałem w sankach lampę DWA razy i DWA razy włożyłem konstkę, a już farba poleciała. Nie ma co się stresowac, to ma działać, a nie wyglądać :PKomentarz

Komentarz